Technológie

Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele

"Má skvelú technickú výbavu, je krásne zaoblený a má najmodernejšie technológie pre overovanie identity."

Erik Stríž, 6. septembra 2016 10:00
Samsung Galaxy Note7 Foto: Samsung
Inovácie do sveta mobilných telefónov prichádzajú rýchlo a majú veľký vplyv na celý budúci vývoj priemyslu. Nie je to tak dávno, čo sa v lepších mobilných telefónoch udomácnila funkcia rozpoznávania odtlačkov prstov a dnes takýto senzor nachádzame aj v zariadeniach s cenou pod 300 eur.

Najnovšie prišiel s významnou inováciou kórejský technologický gigant Samsung, ktorý do svojho smartfónu Note7 vložil skener dúhovky oka. Na prvý pohľad tento skener vyzerá ako obyčajná webkamera a nič nenaznačuje tomu, že by mal byť veľmi presný a precízny. Opak je však pravdou a mali sme príležitosť presvedčiť sa o tom osobne.

Samsung Galaxy Note7 Foto: Samsung

Zaberie to iba okamih

Smartfón Samsung Galaxy Note7 má skener dúhovky oka na prednej strane s displejom a keď si raz nastavíte svoje oko ako to, ktoré vás identifikuje, každé odomykanie telefónu prebehne v zlomku sekundy.

Rozpoznávanie jedinečných detailov na očnej dúhovke prebieha veľmi rýchlo, oveľa rýchlejšie ako skenovanie odtlačku prsta. Ten sa dá, mimochodom, na smartfóne nastaviť tiež a používateľ tak má na výber, ako bude telefón odomykať. Každá alternatíva je spoľahlivá a bezpečná. Skúšali sme to až extrémne veľakrát s kolegami a kamarátmi, ale odomknúť mobil inou osobou skrátka nebolo možné. Ani raz. A naopak, akonáhle sa nastavené oko pozrelo do skenera, prostredie systému Android sa sprístupnilo okamžite.

Zaujímavosťou je, že pri tomto spôsobe odomykania nie je potrebné telefón prikladať blízko k oku, ako to je zvykom vo filmoch. Stačí mať telefón rovnako ďaleko od očí, ako keby ste na ňom išli písať správu, len predná kamera musí byť namierená do vašej tváre.

Samsung Galaxy Note7 Foto: Samsung

Zrejme najlepší smartfón súčasnosti

Odborná verejnosť dnes netrpezlivo očakáva príchod novej generácie smartfónov Apple iPhone, preto jeho kórejský konkurent stihol predstaviť svoju vlajkovú loď s výrazným predstihom. Note7 je kus krásneho a pekelne funkčného zariadenia, ktoré budú ostatní výrobcovia iba márne napodobňovať.

V prvom rade je to veľký 5,7-palcový Super AMOLED displej, ktorý prekvapí sýtymi jasnými farbami a absolútnou čiernou. Tento displej je prispôsobený pre použitie v headsetoch virtuálnej reality, má teda nezvyčajne vysoké rozlíšenie až 1440×2560 pixelov a schopnosť rýchleho obnovovania obrazu bez akýchkoľvek “duchov”. Skutočnosť, že je tento telefón vyvinutý pre použitie pre obsah virtuálnej reality, potvrdzuje aj jeho úzke prepojenie s headsetom Gear VR, ktorý bol navrhnutý v spolupráci so značkou Oculus.

Zdroj: Samsung Galaxy Note7: Official Introduction (youtube.com)

Skvelým funkčným doplnkom k dotykovému displeju je elektronické pero S Pen, ktoré vďaka svojej technickej vyspelosti dokáže konkurovať aj celej sade skutočných pier na papier. Elektronické pero rozpoznáva, ako silno tlačíte na displej, umožňuje zobrazenie špeciálneho menu stlačením funkčného tlačidla a reaguje s veľmi vysokou citlivosťou.

Hlavný fotoaparát má senzor s rozlíšením 12 megapixelov a dokáže nahrávať video v momentálne najvyššom rozlíšení, akého sú mobily a bežné kamery schopné: Ultra HD 4K. Okrem toho má LED blesk a zaostruje vylepšeným autofocusom, fotí úsmevy a rozpoznáva tváre. Webkamera (alebo ak chcete selfie kamera) nahráva Full HD video a zhotovuje snímky s rozlíšením päť megapixelov. Skvelé parametre!

Funkčná výbava smartfónu Galaxy Note7 sa týmto ani zďaleka nekončí, ale nás z nej zaujalo najmä využitie novej generácie USB konektora s názvom Type-C. Tento konektor je univerzálny pre nové počítače, tablety aj mobily a dá sa vložiť do zariadenia obojstranne.

Má skvelú technologickú výbavu, krásne zaoblený dizajn a najmodernejšie technológie pre overovanie identity. Čo viac od špičkového smartfónu potrebujete?




ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre