Technológie

Imidžovka Alpha: Skvelý dizajn, kvalitné materiály a špičková technika

"Samsung Galaxy Alpha je pravdepodobne najkrajší mobilný telefón, aký kedy táto spoločnosť vyrobila. Dokonca ho bude propagovať aj na módnych prehliadkach. "

Erik Stríž, 23. septembra 2014 10:00
Samsung Galaxy Alpha Foto: Samsung

Smartfón Galaxy Alpha by sme mohli považovať aj za predstaviteľa novej generácie imidžových telefónov. Je totiž celkom možné, že si ho budúci majitelia budú vyberať práve preto, ako vyzerá. Pravdou však je, že aj po technickej stránke ide o mimoriadne vyspelý smartfón, ktorý s nadhľadom prekoná očakávania aj toho najnáročnejšieho používateľa.

Dizajn jednoduchej tehličky bez výraznejších oblých prvkov. To je základ pre veľmi pozitívny dojem z pekného a už na prvý pohľad veľmi vyspelého mobilného telefónu. Napriek tomu, že sú všetky steny telefónu takmer úplne ploché, nie sú kópiou toho, čo nám už nejaký čas ukazuje Apple či Sony Xperia. Zadná stena na Galaxy Alpha nie je zo skla, ale z tenkého plastového zadného krytu, ktorý má však vynikajúce vlastnosti. Na dotyk je matný, neostávajú na ňom odtlačky prstov, v dlani nekĺže, nepoškriabe sa a navyše, naživo vyzerá veľmi dobre.

Najviac na pocite prémiového zariadenia dodáva priam luxusný hliníkový rám. Je veľmi hladký, skôr matný ako lesklý a okrem estetickej má aj ochrannú funkciu. Síce sme telefón neskúsili hodiť o zem, ako je to dnes moderné najmä na YouTube, máme však dojem, že hliníkový rám dokáže o niečo lepšie ochrániť prednú stenu zo skla, ako jeho plastové alternatívy. Najpodstatnejší je fakt, že sklo displeja nie je vyvedené až na okraj prednej steny.

Kompaktný dizajn a kryty z kvalitných materiálov. Foto: Samsung

Technologická bomba


Ešte pred niekoľkými rokmi trpeli imidžové mobilné telefóny na priemernú až podpriemernú technologickú výbavu. Pekný dizajn akoby už neumožňoval použitie dobrých technických parametrov, snáď kvôli cene, ktorá by mohla byť neúnosne vysoká. V každom prípade, Galaxy Alpha nie je takým prípadom. Technologický balíček je reprezentovaný skvelým prostredím TouchWiz nasadeným na operačnom systéme Android, rýchlym fotoaparátom, krásnym displejom a dlhou výdržou batérie. Zaujímavosťou je, že pri štandardnom používaní telefón vydržal bez nabíjania celý víkend. Súčasťou výbavy telefónu je aj senzor odtlačkov prstov vstavaný do hlavného tlačidla na prednej strane, s ktorým je možné okrem iného aj realizovať platby cez PayPal.

Nápadná podobnosť s Apple iPhone možno nie je náhodná, avšak praktická skúsenosť s týmito dvomi smartfónmi je celkom odlišná. Foto: Samsung

Skvelý displej nie je ten s najvyšším rozlíšením


Smatfón má 4,7-palcový displej so štandardným HD rozlíšením 1280×720 pixelov. V porovnaní s Full HD a 4K displejmi je to síce slabší parameter, ale keď sa zapozeráte na rozsvietený displej, všetky vaše pochybnosti sa stratia. Displej je veľmi jasný, farby sú mimoriadne sýte a pozorovacie uhly takmer nemajú konkurenciu. Super AMOLED displeje sú jednoducho lídrom v oblasti mobilného zobrazovania a dokazujú to aj v najmenších detailoch. Čierna farba je skutočne čierna, čo oceníte predovšetkým vtedy, keď s telefónom pracujete v tme.

V predaji bude viac farebných prevedení smartfónu, pre dámy i pánov Foto: Samsung

Fotoaparáty na jednotku


Na mobile sa nachádzajú dve kamery. Webkamera na strane s displejom má rozlíšenie dva megapixely a veľmi dobrý obraz. Dokonca ani zlé svetelné podmienky nie sú prekážkou, vaša tvár je jasná a pomerne ostrá vždy. Hlavná kamera na zadnej strane je takisto veľmi pozitívnym prekvapením, pretože má všetky tie dobré vlastnosti, ktoré očakávame od kvalitného digitálneho fotoaparátu.

Má vysoké rozlíšenie 12 megapixelov (4608×2592 bodov), automatické zaostrovanie a LED blesk, dokáže nahrávať video v rozlíšení Full HD aj 4K, štandard HD 720p dokonca dokáže zaznamenať v spomalenom móde až 120 snímkov za sekundu. Vo výbave fotoaparátu je ďalej tvorba pohyblivých GIF obrázkov, množstvo efektov, filtrov a režimov, HDR, GPS značkovanie, detekcia tváre a úsmevu, možnosť dodatočnej úpravy fotiek a videa priamo v mobile a tiež režim súčasného snímania prednou i zadnou kamerou.

Samsung je v tomto smere veľmi aktívny a ponúka svojim zákazníkom najviac spomedzi všetkých ostatných výrobcov. Veľa funkcií možno využijete iba raz za život, ale podstatné je, že tam sú a v prípade potreby sú pripravené na použitie.

Samsung Galaxy Alpha Foto: Samsung

Dva 4-jadrové procesory a veľa pamäte


Už spomenutý systém Android a prostredie TouchWiz sú nielen esteticky, ale aj funkčne veľmi vyspelé. Prostredie ponúka veľké množstvo funkcií a vymenovanie všetkých je úlohou na nadpriemerne skúseného produktového manažéra značky Samsung. Aby všetky tieto podporné aplikácie, funkcie a rozhrania mohli fungovať spoľahlivo, je nevyhnutný vysoký výkon a veľa pamäte. V priebehu celého víkendu, počas ktorého sme mali Samsung Galaxy Alpha za svoj, sme sa ani raz nestretli so zamŕzaním, dokonca ani so spomalenými reakciami.

Je to priamy dôsledok výbornej optimalizácie softvéru a hardvéru. Ten je definovaný dvojicou 4-jadrových procesorov, pamäťami 32 GB a 2 GB RAM a grafikou Mali-T628 MP6. Je škoda, že do telefónu nevložíte žiadnu pamäťovú kartu, útechou vám však môže byť 50 gigabajtov ukladacieho priestoru na cloudovej službe Dropbox, ktorý vám Samsung pribalí k telefónu ako darček.

Model Galaxy Alpha by sme radi považovali za vzor všetkých budúcich smartfónov od Samsungu. Nedá sa však očakávať, že sa ním skutočne stane, pretože momentálny ‘hero product’ výrobcu je model Galaxy S5 a jeho varianty. Pokiaľ hľadáte funkčnú, technologickú a estetickú alternatívu k novému Apple iPhone 6, potom by sme mali Galaxy Alpha venovať zvýšenú pozornosť.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Veľké prekvapenie za málo peňazí
Dobrá technika môže byť aj v lacných mobiloch
Prichádzajú posledné roky fenoménu iPhone?
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom

Komentáre