Technológie

ROK 2018: Toto Slováci najviac googlili

"Slovenské Trendy roka opäť raz dokazujú, že Slováci sú športovým národom, resp. ich zaujímajú významné svetové športové udalosti."

TASR, 1. januára 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Trendy vo vyhľadávaní na slovenskom Googli boli tento rok definované najväčšími športovými udalosťami, no svoje miesto si vybojovali aj spoločenské udalosti ako komunálne voľby či slovenský seriál Oteckovia. Slováci sa zaujímali, kedy je Valentín, ale aj ako znížiť horúčku. Duch doby vo vyhľadávaní nielenže rekapituluje uplynulý rok, zároveň aj umožňuje nahliadnuť na trendy, ktoré v roku 2018 hýbali slovenskou spoločnosťou.

"Slovenské Trendy roka opäť raz dokazujú, že Slováci sú športovým národom, resp. ich zaujímajú významné svetové športové udalosti, kde intenzívne sledujeme výkony slovenských športovcov a športovkýň, ale aj našich zahraničných obľúbencov. K stáliciam ako Majstrovstvá sveta v hokeji či Tour de France sa pridali aj Zimné olympijské hry, kde si hokej dokonca vybojoval aj svoju vlastnú priečku. Top Trendom roka kraľujú Majstrovstvá sveta vo futbale, kde paradoxne slovenský tím absentoval," povedala Alžbeta Houzarová, PR manažérka Googlu pre Českú republiku a Slovensko.

Popri športových udalostiach sa v Trendoch roka hlásia k slovu aj spoločensky významné domáce udalosti, druhú priečku obsadili komunálne voľby, mimoriadny záujem bol aj o slovenský seriál Oteckovia, ktorý si vybojoval 5. priečku, nasleduje spravodajský portál Aktuality.sk a rebríček na 10. mieste uzatvára spevácka súťaž SuperStar.

Rebríček Slovákov a Sloveniek bol formovaný viacerými spoločenskými aj športovými udalosťami. Kráľovnou rebríčka sa stala Anastasia Kuzminová, zlatá medailistka zo Zimných olympijských hier. Vo vyhľadávaní tiež vzrástol záujem o Alenu Zsuzsovú, podnikateľku z Komárna a údajnú objednávateľku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ďalej o Máriu Troškovú, bývalú hlavnú štátnu radkyňu, ktorá pôsobila v Kancelárii predsedu vlády Slovenskej republiky (v rebríčku figuruje na 7. mieste). V rámci komunálnych volieb sa Slováci zaujímali aj o jednotlivých kandidátov.

Rebríček zahraničných osobností vedie Meghan Markle. Princ Harry (na 8. mieste rebríčka) našiel tú pravú, pričom práve svadba princa Harryho s Meghan bola jednou z ostro sledovaných spoločenských udalostí roka.

Trendovými otázkami roka sa stali Ako znížiť horúčku a Kedy je Valentín. To, že Slováci sú športovým a najmä hokejovým národom dokazuje otázka Kedy hráme hokej, ktorá sa prebojovala na 6. priečku. Okrem tradičných sviatkov sa mnohí zaujímali Kedy sa mení čas či Kedy je spln. Do trendových otázok s „Ako“ sa prebojovali aj Ako voliť v komunálnych voľbách, Ako dlho sa varí kukurica či pragmaticky Ako zarobiť peniaze.

Komentáre