Technológie

Robotická prachovka z Japonska nevie skoro nič, ale vyzerá rozkošne

"Pohybuje sa priestorom celkom nezmyselne a vie zbierať iba prach a chlpy. Aj napriek tomu chceme túto robotickú prachovku aj my!"

Erik Stríž, 14. októbra 2016 9:00
Robotická prachovka MOROKO Foto: Amazon

Najlepšie technológie sú zabudované do vysávačov

Robotické vysávače prešli za posledné roky búrlivým vývojom, vďaka ktorým dokážu s veľkou spoľahlivosťou vyčistiť podlahy celého bytu od špiny. Je im jedno, či jazdia po plávajúcej podlahe, parketách, kobercoch alebo dlažbe, poradia si aj so schodmi, prahmi a prechodovými lištami, aktívne sledujú svoje okolie a dokonca už vedia upratať aj v rohoch. Skrátka sú to inteligentné roboty, ktoré prakticky zjednodušujú ľudské životy.

Jeden takýto robotický vysávač sme testovali už dávnejšie a aj napriek tomu, že sme na neho spočiatku pozerali s rezervou, veľmi rýchlo sme si ho obľúbili. Po technickej stránke sú to sofistikované zariadenia plné moderných technológií. Robotický vysávač bsahuje kamery, infračervené a ultrasonické senzory, gyroskop a akcelerometer. Základná požiadavka na každý robotický vysávač je jeho schopnosť mapovať prostredie, autonómne sa navigovať a rozpoznávať typy povrchov, po ktorých sa pohybuje. Nechceme predsa, aby skončil zamotaný v chlpatom koberci.

Do tohto ich sveta teraz vstupuje toto malé farebné čudo, ktoré neobsahuje žiadne kamery, žiadne senzory, žiadnu pamäť o už prejdenom pohybe. Volá sa Moroko a nevie prakticky nič, iba sa motať po izbe po nepredvídateľných trasách a zbierať prach, vlasy a chlpy. Je to skoro to isté, ako keby ste do izby vpustili silný prievan a na podlahu pohodili utierku s mikrovláknami.

Do konfliktných situácií sa malý robot občas dostane, ale zvyčajne sa z nich dokáže vymotať sám. Slovo vymotať je v tomto prípade celkom správne, pretože skúša veľké množstvo alternatívnych ciest, až kým sa jedna z nich ukáže ako správna.




Vraj má vlastnú osobnosť

Zaujímavým vedľajším efektom používania robotického vysávača je, že ho časom začnete vnímať ako domáceho maznáčika. Mohlo by sa dokonca zdať, že má vlastnú povahu a osobnosť. O robotickej prachovke z Japonska to údajne platí tiež, pretože sa naozaj správa ako také malé rozrušené zvieratko.

Dokonca ho budete musieť aj čistiť a česať špeciálnym hrebeňom, pretože práve tak sa z neho odstraňuje zozbieraná špina. Keď ho vyzlečiete, mikroténový obal môžete umývať aj vo vode.

My sme sa do neho zaľúbili už pri pohľade na jeho fotky a videá, skoro sme motivovaní si ho čo najrýchlejšie objednať z internetu.

Stojí totiž iba okolo 40 eur, čo je v porovnaní s plnohodnotnými robotickými vysávačmi iba zlomková cena. Budete sa však musieť zmieriť aj so zlomkovými funkciami, pretože táto prachovka skutočne skoro nič nedokáže.

Robotická prachovka MOROKO Foto: Amazon


Zdroj: Amazon


ODPORÚČAME AJ:
Stôl na kávu s dotykovým displejom
Inteligentný pohár vie, čo ste doň naliali
Fugoo Tough, najdrsnejší reproduktor na svete
TEST: Robotický vysávač je skvelý pomocník, ale nenahradí ten klasický
Zoznámte sa! Toto je najväčší, najťažší a najdrahší televízor na svete

Komentáre