Technológie

Riešenia pre Smart Cities testujú v USA prvé slovenské spoločnosti

"Projekty sú financované formou verejno-súkromného partnerstva, pričom ÚPVII vyčlenil jeden milión eur zo štátneho rozpočtu. Zvyšok financií by mali poskytnúť súkromní partneri z USA a iných krajín."

TASR, 12. apríla 2018 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Prvé dve slovenské spoločnosti Gospace Tech a Damalis odštartovali v USA testovanie a zdokonaľovanie svojich inovatívnych riešení. Na trojmesačný program ich vyslal Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Ten ich vybral na základe výziev na podporu rozvoja inteligentných miest na Slovensku.

V októbri minulého roka vyhlásil úrad vicepremiéra prvé výzvy na podporu Smart Cities. Podnikatelia, ktorí sa venujú inováciám, predkladali projekty zamerané na manažment dopravy a digitalizáciu verejnej správy mesta. "Mať super nápad alebo produkt v dnešnej dobe nestačí, treba ho vedieť aj presadiť. Verím, že pomocou pilotnej podpory zo štátnych i zahraničných zdrojov sa nám podarí nakopnúť slovenských podnikateľov, aby sa z lokálnych stali globálnymi hráčmi," skonštatoval vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Ako informoval ÚPVII, dotácie a možnosť zdokonaliť svoje riešenia v podmienkach Centra pre inovačné technológie vo Virgínii získali dva projekty – Digitálna platforma na vizualizáciu urbanistického plánovania a Riešenie pre bezpečné rezidentské parkovanie. Autori týchto projektov, firmy Gospace a Damalis, nastúpili 4. apríla na trojmesačný intenzívny akceleračný program Smart City Works.

V rámci tohto programu by sa mali pod dohľadom expertov zdokonaľovať v oblasti infraštruktúry, financovania, ochrany duševného vlastníctva, optimalizácie technológií, zlepšovania podnikateľských plánov a marketingu. Veľvyslanectvo SR v USA tiež podľa ÚPVII pripravilo pre obe firmy obchodné rokovania s viacerými technologickými spoločnosťami s cieľom presadiť slovenské riešenia na globálnom trhu.

Projekty sú financované formou verejno-súkromného partnerstva, pričom ÚPVII vyčlenil jeden milión eur zo štátneho rozpočtu. Zvyšnú časť prostriedkov by mali poskytnúť súkromní partneri z USA a iných krajín.

V súčasnosti sú otvorené ďalšie tri výzvy zamerané na manažment vôd, manažment odpadov (na obe je možné sa prihlásiť do 30. apríla, 14.00 h) a manažment energií (možnosť prihlásiť sa je do 14. mája, 14.00 h).
Zdieľaj na Facebooku

Komentáre