Technológie

Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp

"Má ideálne rozmery, výborný displej, špičkovú kameru a dizajn, ktorý sa bude páčiť aj fanúšikom ostatných značiek. Vyskúšali sme Sony Xperia X. "

Erik Stríž, 7. júna 2016 10:00
Sony Xperia X Foto: Sony

Sony a jeho evolúcia smartfónov v priamom prenose

Model Xperia X patrí medzi najlepšie telefóny u nás a nepochybne aj medzi tie najkrajšie. Japonský výrobca nám tvrdil, že jeho nové smartfóny prepracoval od základov, predovšetkým ich softvér prešiel radikálnymi zmenami, vraj dizajnéri a programátori hodili za hlavu všetko doterajšie a začali odznova. Nevieme posúdiť, do akej miery je toto tvrdenie pravdivé, avšak praktická skúsenosť s telefónom je mimoriadne pozitívna. Zdá sa, že aj Sony má konečne mobil, ktorý bude slávnemu iPhone konkurovať nielen funkčne, ale už aj dizajnom.

Sony Xperia X Foto: Sony

Zaoblený dizajn

Sony Xperia X nie je lacný telefón, na internete sa jeho cena pohybuje na úrovniach vyšších ako 500 eur. Je to však fešák, ktorého dizajn dospel a vyspel - už žiadne ostré hrany typické pre staršie modely Xperia Z, novinka je krásne zaoblená, pôsobí skoro mäkko. V skutočnosti tento dojem mäkkosti a príjemnosti vyvolávajú 2,5D sklíčka, ktoré sú po okrajoch zaoblené. Keď telefón držíte v rukách, akoby ste držali perfektne vybrúsený drahokam. Smartfón je pomerne ľahký, veľmi tenký a materiál jeho zadného krytu dáva tušiť o jeho vyššej odolnosti. Sony nám na oficiálnom predstavení vravelo, že ochranné sklo displeja je okrem zaoblenia aj mierne hrubšie, takže očakáva menej časté prasknutia v dôsledku pádov.

Ilustračná fotografia. Smartfón Sony Xperia X Foto: Sony

Displej s vylepšeniami

Xperia X má skvelý displej a hoci nemá celkom najlepšie technické parametre, skúsenosť s ním je výborná. Na uhlopriečke päť palcov sa zobrazuje rozlíšenie Full HD (1920×1080 pixelov), obrazová technológia je IPS LCD. Technológia IPS je dôstojnou alternatívou k vynikajúcim Super AMOLED displejom a hoci v priamom porovnaní stráca v kvalite zobrazenia čiernej farby, jeho ostatné vlastnosti ocenia aj odborníci. Farebnosť, vysoký jas, čitateľnosť v exteriéri, to všetko je zvládnuté na jednotku. Pozitívny vplyv na kvalitu zobrazenia majú aj doplnkové technológie Triluminos display a X-Reality Engine.

Kamera zaostruje aj pohybujúce sa objekty

Najnovší telefón od značky Sony sa snaží upútať pozornosť verejnosti kvalitou fotoaparátu. Je potrebné napísať, že to nie je iba prefíkaný marketing, pretože reálne fotografie a videá sú takmer bezkonkurenčné. Fotky majú maximálne rozlíšenie 23 megapixelov, video má nanajvýš formát Full HD a 60 snímkov za sekundu. Jedna snímka zaberie v pamäti pokojne aj päť megabajtov a videá je možné nahrávať aj v spomalenom režime.

Automatické zaostrovanie je rýchle a precízne, fotografie sú ostré aj vtedy, keď sa prudko pohybujú. Zaujímavým doplnkom je funkcia sledovania pohybujúceho sa objektu po displeji. V praxi to znamená, že keď počas nahrávania videa položíte prst na objekt na displeji, systém v mobile bude tento objekt sledovať a udržiava zaostrenie práve na ňom.

Webkamera zachytáva fotografie s rozlíšením až 13 megapixelov a nahráva video vo formáte Full HD.

Zdroj: Official Xperia X video at MWC 2016– our powerfully fast, curved smartphone from Sony (youtube.com)

Tri procesory, najnovší Android a vhodný aj na virtuálnu realitu

Na displeji mobilu sa zobrazuje systém Android vo verzii Marshmallow (6. generácia). Už samotný systém je bohatý na funkcie a má krásnu minimalistickú grafiku, Sony ho však ešte obohacuje o nové funkcie. Nájdete tu napríklad lepší hudobný prehrávač, praktický multimediálny album, vlastné dizajny hodín a niekoľko ďalších funkcií.

Spomedzi nich vyberáme najmä veľmi rýchly a presný senzor odtlačkov prstov. Môžete si nastaviť päť rôznych odtlačkov prstov, ktorými odomknete zariadenie - senzor je pritom vstavaný do hlavného vypínača na pravom boku, na dosah pravého palca a ukazováka. Toto tlačidlo je zapustené, takže nehrozí, že by sa časom pokazilo v dôsledku častého mechanického používania. Užitočnou funkciou je tiež možnosť prebudenia zariadenia dvojitým poklepaním po vypnutom displeji (rovnakú, ale o niečo spoľahlivejšiu funkciu majú aj smartfóny od značky LG).

Systém Android funguje rýchlo a spoľahlivo aj preto, že v telefóne pracuje tandem výkonných procesorov: 2-jadrový 1.8 GHz Cortex-A72 a 4-jadrový 1.4 GHz Cortex-A53. K tomu si ešte pripočítajte grafický procesor Adreno 510, operačnú pamäť RAM vo veľkosti 3 GB a vnútornú pamäť s kapacitou 32 alebo 64 GB, podľa verzie. Do mobilu navyše môžete vložiť aj pamäťovú kartu microSD.

Sony Xperia X je telefón pripravený aj na virtuálnu realitu. Je vybavený technológiou dotykového prenosu dát NFC, má v sebe gyroskop, jeho displej s rozlíšením Full HD možno považovať za minimálnu konfiguráciu pre stereoskopické zobrazenie.

Za zmienku tiež stojí aj funkcia rýchleho nabíjania Quick Charge 2.0 (60% za 30 minút nabíjania) a pevno namontovaná batéria Li-Ion s kapacitou 2620 mAh.


ODPORÚČAME AJ:
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky
Všetko podstatné o novom iPhone SE
Zoznámte sa s najlepšou kópiou iPhonu
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte

Komentáre