Technológie

Aj menšie mobily môžu byť špičkové, tento z Japonska je skoro dokonalý

"Platí, že čím je telefón väčší, tým lepšiu techniku obsahuje. Doba sa ale konečne umúdrila a a špičkové funkcie možno nájsť aj v pomerne malých smartfónoch."

Erik Stríž, 28. decembra 2016 11:00
Sony Xperia X Compact Foto: Sony
Sony Xperia X Compact je mimoriadne kompaktný smartfón s novým systémom Android, krásnym displejom a veľmi kvalitným spracovaním krytov. Je zaoblený a s uhlopriečkou displeja 4,6 palca sa zaraďuje medzi tie menšie. Za súčasný priemer sa považuje uhlopriečka rovných päť palcov a v kurze sú stále aj šesťpalcové telefóny.

Kryty sú lesklé a chladné, pôsobia kvalitným dojmom a, nanešťastie, dobre sa na ne lepia odtlačky prstov. Preto ich budete neustále čistiť, predovšetkým vtedy, keď si vyberiete čierny variant smartfónu. V predaji je aj verzia s bielymi krytmi, na ktorých mastné odtlačky prstov nie sú vidieť skoro vôbec. Z tohto pohľadu sa nám ako najlepšie riešenie ukázali matné kryty, ktoré môžete vidieť v iných telefónoch, tie sú oveľa menej náchylné na znečistenie. Sony v tomto prípade stavilo na pocit luxusu, ktorý sklené kryty vyvolávajú a vedomie, že ľudia si na telefóny lepia ochranné fólie.

Sony Xperia X Compact Foto: Sony
Displej je to najpodstatnejšie, čo tvorí rozdiely medzi smartfónmi. Model X Compact patrí k tomu lepšiemu, čo si dnes môžete kúpiť, pretože využíva technológiu IPS LCD, desaťbodový multidotykový senzor a rozlíšenie HD 720×1280 pixelov. Na uhlopriečke 4,6 palca (11,7 cm) je obraz detailný a čistý, farby sú prekvapivo sýte a jasné, pozorovacie uhly sú široké a kvalita fotiek je vo výraznej miere ovplyvnená technológiami Triluminos a X-Reality Engine.

Obraz je síce kvalitný a nepochybne s ním bude väčšina ľudí celkom spokojná, avšak rozlíšenie HD nie je vhodné na 3D obsah prehliadaný v headsetoch virtuálnej reality. Ak by si chcel používateľ takéhoto telefónu pozrieť stále populárnejšie panoramatické YouTube videá v režime VR, rozlíšenie displeja mu nebude celkom stačiť. Telefón pritom stojí vyše 400 eur, za čo dnes kúpite aj telefóny s rozlíšením displeja vyšším ako Full HD.

Sony Xperia X Compact Foto: Sony
Kamery sú na smartfóne dve, oboje pritom patria k nadpriemeru. Hlavná kamera na zadnej strane má rozlíšenie až 23 megapixelov a podporuje moderné funkcie známe z telefónov drahších aj o 300 eur: fázové automatické zaostrovanie, HDR, nahrávanie spomalených videí v rozlíšení Full HD so 60 snímkami za sekundu, ktoré aj pri dvojnásobnom spomalení stále vyzerajú plynule.

Predná kamera využívaná na selfíčka a videohovory zhotovuje fotky v rozlíšení päť megapixelov a nahráva kvalitné Full HD videá.


Sony Xperia X Compact Foto: Sony
Smartfón Sony Xperia X Compact pracuje s operačným systémom Android M, pričom už dnes je k dispozícii jeho vylepšenie na najnovšiu verziu N. Výkon je vysoký vďaka dvom procesorom s dovedna šiestimi jadrami a výkonnej grafike Adreno 510, pamäte bude vždy dostatok, pretože okrem vstavaných pamätí 32 GB a 3 GB RAM sa dá do telefónu vložiť aj pamäťová karta microSD. Jej maximálna kapacita môže byť až 256 GB a ak chcete, cez USB konektor môžete pripojiť aj USB kľúč.

Tento USB konektor je nový Type-C, ktorý je obojstranný, má vyššiu prenosovú rýchlosť a je univerzálny pre tablety, počítače a aj mobily. Používa sa aj na rýchle nabíjanie batérie s kapacitou až 2700 mAh. Na bočnej strane telefónu sa nachádza zapustený hlavný vypínač, ktorý obsahuje senzor odtlačkov prstov. Je mimoriadne rýchly a počas testu sa nám ani raz nestalo, že by nevedel správny odtlačok rozpoznať.


Za modernú techniku v smartfóne X Compact si zaplatíte o niečo viac, ako je v jeho triede zvykom, ale zdá sa, že výrobca spravil výborný kus práce. Všetko je dotiahnuté do najmenšieho detailu, batéria vydrží dlho, fotoaparát robí krásne fotografie a displej je výborne čitateľný za akýchkoľvek podmienok.



ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre