Technológie

Xperia M: Fešák s veľkým potenciálom

"Sony Xperia M je priemerne veľký, sympatický a spoľahlivý inteligentný telefón s prostredím Android, ktorý nás dokázal osloviť nielen svojou cenou."

Erik Stríž, 27. augusta 2013 10:00
Smartfón Sony Xperia M s Androidom a prostredím Timescape Foto: Sony

Xperia rovná sa úspech


Sony naďalej predstavuje nové a nové modely inteligentných telefónov zaraďujúcich sa do série Xperia. Xperia M patrí medzi tie najnovšie a svojou cenou i technickou výbavou sa zaraďuje do priemeru. Nie je to hi-end, rozhodne však nepatrí medzi najslabšie zariadenia na trhu.

Smartfón si zachováva dizajn podriadený aktuálnej filozofii značky Sony. Ten je predstavený jednoduchými tvarmi, dostupnými tlačidlami, kvalitnými materiálmi a zreteľne čitateľným displejom. Aj práve vďaka dodržiavaniu týchto zásad sa Sony dostalo z negatívnych čísiel a postupne si zvyká na skutočnosť, že by sa mohol stať serióznou konkurenciou pre väčšie výrobné domy ako LG alebo Samsung. Kvalitou svojich hi-end smartfónov môžete dokonca konkurovať aj slávnemu Apple a jeho iPhone 5.

Smartfón Sony Xperia M s Androidom a prostredím Timescape Foto: Sony

Dobrý 4-palcový displej


Sony Xperia M je nositeľom 4-palcového displeja s rozlíšením 480×854 pixelov. Xperia M teda nemôže osloviť človeka, ktorí si zvykol na HD displej, avšak poskytne priestor na digitálne aktivity akéhokoľvek druhu. Či už máte záujem prehliadať webstránky, video, hrať hry alebo čítať elektronické knihy, s Xperia M budete spokojní všetci.

Pridanou hodnotou je, že Sony do svojho smartfónu nainštalovalo prostredie Timescape, ktoré pracuje ako nadstavba k systému Android. Toto prostredie vyniká vysokou úrovňou vizuálneho spracovania, ktoré zohľadňuje aj nižšie rozlíšenie displeja. Preto sú všetky ikony krásne, farby sýte a potenciál displeja je využitý v maximálnej miere. Dodávame, že displej pracuje s techonológiou TFT LCD, zobrazí 16 miliónov farebných odtieňov a dotyková plocha schopná zaznamenať až 4 súčasné dotyky je chránená tvrdeným sklom.

Tlačidlo Omnibalance, ľahko dostupné tlačidlá regulácie hlasitosti zvukov a spúšť fotoaparátu. Foto: Sony

Menej megapixelov, ako by sa čakalo


Dve kamery v jednom zariadení sú už dnes celkom bežnou záležitosťou. Zadná kamera je spravidla kvalitnejšia a asistuje jej rozsiahlejšia zbierka podporných technológií. Predná kamera nad displejom plní funkciu webkamery a jej rozlíšenie je nižšie. Webkamera v smartfóne Xperia M má rozlíšenie 0,3 megapixelov, teda VGA. To je dostatok pre videokomunikáciu cez internet, na kvalitné portrétové snímky by ste však mali zabudnúť.

Kamera na zadnej strane má rozlíšenie 5 megapixelov a asistuje jej automatické zaostrovanie, LED dióda, digitálna stabilizácia obrazu a funkcie Geo-tagging, touch focus, HDR a režim panorámy. Fotenie so smartfónom je pohodlné aj vďaka tomu, že na jeho pravom boku je umiestnená dvojpolohová spúšť. Predovšetkým fotenie autoportrétov v exteriéri sa tak stáva o niečo efektívnejšie.

Ako videokamera je Sony Xperia M taktiež zaujímavý kúsok, zaznamená video vo formáte MP4 s rozlíšením 1280×720 pixelov. To je štandard HD 720p. Videozáznam vystrieda maximálne 30 snímkov za sekundu, avšak praktická skúsenosť nám ukazuje, že v zhoršených svetelných podmienkach sa toto snímkovanie posúva až k hodnote 20, čo predstavuje mierne trhaný obraz.

Smartfón Sony Xperia M s Androidom a prostredím Timescape Foto: Sony

Byť online za každú cenu


Sony Xperia M sa na internet pripája buď cez Wi-Fi alebo cez sieť operátora 2G a 3G. Dôkazom, že tento telefón je takmer nevyhnutné mať pripojený k sieti, sú všadeprítomné funkcie zdieľania. Je jedno, či ste práve napísali text, odfotili fotku alebo nahrali video, všetko môžete v sekunde odoslať e-mailom alebo cez Facebook svojim známym.

Príjemnou skutočnosťou je, že vo výbave telefónu sa nachádza aj technológia NFC. Pomocou nej môžete telefón jednoduchšie spojiť napríklad s bezdrôtovými reproduktormi alebo pohodlnejšie odosielať dáta na iné zariadenia. Ďalší význam tejto technológie spočíva aj v platbách mobilom, ktorá sa začína udomácňovať aj u nás na Slovensku.

Prenášanie údajov cez NFC je pohodlné a spoľahlivé Foto: Sony

Priemerná technická výbava


Ako už bolo napísané, Sony Xperia M sa zaraďuje medzi priemerné smartfóny, nasvedčuje tomu jeho výbava. 2-jadrový 1 GHz procesor, grafika Adreno 305 a 1 GB operačná pamäť RAM sú hodnoty, ktoré vás nenechajú v nepríjemnej situácii so zamrznutým telefónom, nepatria však medzi tie najlepšie. Pamäť telefónu určená na ukladanie používateľských dát (fotiek, videa, hudby a podobne) má veľkosť 4 GB, rozšíriť je ju možné s pomocou microSD kartičky.

Rozumná voľba


Na záver je potrebné pochváliť veľmi dobrý čas výdrže na jedno nabitie. V stave pohotovosti bez používania nám telefón vydržal v šuflíku celé 4 dni a po následnom dobití a aktívnou používaní vydržal až tri dni. Takého hodnoty nie sú vôbec také bežné, ako by sa mohlo zdať. Sony Xperia M nás skutočne oslovil a pri cene začínajúcej na 200 eurách ho považujeme za veľmi rozumnú voľbu.

Komentáre