Technológie

Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie

"ProTruly Darling je smartfón, ktorý nebude lacný a ani dostupný. Predviedol ho čínsky výrobca na veľtrhu elektroniky, odkiaľ putoval na titulky odborných magazínov celého sveta. "

Erik Stríž, 9. marca 2017 10:00
ProTruly Darling, prvý VR smartfón so sférickou kamerou Foto: ProTruly
ProTruly Darling má nezvyčajný názov, výrobca asi chce už ním samotným pripraviť potencionálnych zákazníkov na niekoľko ďalších prekvapení. Zaujme už jeho dizajn, ktorý síce výrazne nevybočuje zo zaužívaných trendov, má však nápadne dlhé prevedenie. Horná štvrtina telefónu je vizuálne oddelený fotografický modul, ktorý má šošovky z oboch strán. Ani tu sa tie nezvyčajnosti nekončia.

Prvý VR smartfón, ktorého predbehne aj lacnejšia konkurencia

Kamerový modul obsahuje viac, ako iba dve kamery s vypuklou optikou. Okrem nich je na zariadení aj ďalší fotoaparát na zadnej strane, ktorý zhotovuje normálne fotografie. Tá zaujímavejšia dvojica funguje rovnako, ako každá iná sférická kamera: každá z dvoch šošoviek sníma presne opačnú stranu scény, spoločne zachytávajú celé svoje okolie. Iba niekoľko milimetrov hrúbky smartfónu je to, čo v celkovom zábere chýba, tento nedostatok sa však dnes odstraňuje softvérovo a veľmi efektívne.

Funguje to tak, že sa telefónom zachytí scéna v jej komplexnosti, ani nie je potrebné mieriť na objekt záujmu. V galérii sa potom objaví fotografia, ktorá je zdanlivo prevedená do vnútorného povrchu gule a jednoducho pohybom prsta po displeji môžeme prehliadať celý záber. Je to šikovné inteligentné riešenie, ktoré je navyše veľmi praktické.

Výrobca v prezentácii svojho produktu uvádza, že je to VR smartfón. V skutočnosti však jeho technické parametre na čele s Full HD displejom nie sú pre virtuálnu realitu ideálne. Rozlíšenie pre optimálny zážitok z virtuálnej reality je až 4-krát vyššie.

Zdroj: Darling ProTruly - 360 Camera Phone | Full Review (youtube.com)

Pokrok prichádza z východu

Význam podobného smartfónu nie je zanedbateľný. V minulosti sa práve v ázijských krajinách objavili prvé telefóny s farebným displejom, neskôr tie s dotykovým, len nedávno sme čítali o smartfóne bez zvukového konektora, so senzorom odtlačkov prstov alebo extrémne malou hrúbkou. To všetko sa dnes stáva štandardom aj v Amerike a Európe, len s oneskorením niekoľkých rokov.

Je teda celkom pravdepodobné, že v priebehu najbližších rokov budeme mať v mobiloch všetci sférické kamery, ktoré zachytia okolie bez ohľadu na to, kam máme práve kameru namierenú.

ProTruly Darling, prvý VR smartfón so sférickou kamerou Foto: ProTruly
Smartfón s ambíciami dostať sa na americký trh nebude lacný, pretože v jeho vylepšenej verzii obsahuje aj estetickú výbavu v podobe diamantov. Veľmi tomu neveríme, pretože cena tejto vylepšenej verzie sa bude pohybovať okolo úrovne 1300 amerických dolárov. Predpokladáme, že diamanty budú v tomto prípade nejaké swarovski kamienky alebo ich iné alternatívy.

Základná verzia smartfónu s 5,5-palcovým Full HD displejom, senzorom odtlačkov prstov, konektorom USB-C a 64 gigabajtovou pamäťou by mala stáť prijateľnejších 600 dolárov.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Ľuďom na internete prekáža nielen reklama, ale tiež vlastní priatelia
Týždeň bez smartfónu. Aký vplyv mal experiment na naše zvyky?
Moodo umožní kontrolovať vône v domácnosti cez smartfón
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia

Komentáre