Technológie

Problémy lacných dronov, o ktorých sa nehovorí

"Aj vás zlákali nízke ceny čínskych dronov? "

Erik Stríž, 6. júna 2017 12:00
Najmenší dron na svete dokáže vzlietnuť aj priamo z dlane. Foto: Cheerson
Drony sú fenomén, ktorý ešte stále iba čaká na svoj najväčší rozmach. Čítame o ľuďoch sledujúcich bývalých politikov pomocou dronov, o Amazone a jeho doručovaniu pomocou kvadrokoptér, na YouTube vidíme úchvatné zábery prírody a veľkomiest zo vzduchu. To všetko je možné vďaka štyrom vrtuliam a kompaktnému telu, ktoré sa dá ovládať zo zeme pomocou diaľkového ovládača. Nie je preto prekvapivé, že čínske manufaktúry začali vo veľkom vyrábať cenovo dostupné a konštrukčne jednoduché drony, aby nimi zaplavili západné trhy.

Po malých dronoch je tak enormný záujem, že sa výrobcom oplatí predávať ich aj za pár eur.

Najlacnejšie drony však majú množstvo nedostatkov. Možno si hovoríte, že za desať eur aj tak veľa neriskujete a zmierite sa s horšou funkčnosťou, ale mnohí výrobcovia sa na toto spoliehajú. Neoplatí sa im vyrábať kvalitné drony, keď je veľký záujem aj o tie lacné a nízkej akosti.

Dron značky DJI patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie.
Záznamy z jeho videí sú častokrát používané ako ilustračné snímky k lacným videodronom, ich kvalita však ani zďaleka nedosahuje kvalít DJI.
Foto: TASR

Veľmi zlé video

Väčšina lacných dronov nie je vybavená kamerou, je však niekoľko výnimiek. Aj za cenu niečo vyše desať eur sa dá kúpiť základný dron s kamerou, pričom na ilustračných fotografiách sú zvyčajne použité krásne panoramatické zábery. Realita je výrazne odlišná. Rozlíšenie je mimoriadne nízke - akoby spred desať rokov, keď boli v predaji telefóny s VGA kamerami. Video je trhané, rozmazané a mimoriadne roztrasené. Význam takejto kamery na drone teda úplne stráca význam a jediná cesta, ako z dronu získať krajšie zábery, je pripevniť naň ľahkú akčnú kameru, ktorú vám pomôže vybrať napríklad toto porovnanie outdoorových kamier."


Slabá výdrž na batériu

Batéria je celkom určite najdrahšia časť cenovo dostupnejších dronov. Stále nie je možné vyrobiť a predať silné batérie s nízkou hmotnosťou za cenu zopár eur, preto v lacných dronoch nájdete tie s výkonom malej alkalickej baterky na jedno použitie. Kvôli tomu majú drony veľmi krátky čas použitia - často iba okolo desať minút. Na viac už batéria nestačí a je ju potrebné vymeniť alebo počkať, kým sa nabije.

Nestabilita a hrozba straty

Nie je to náhoda, že kvalitné a drahé drony sú veľké a ťažké. Čím je dron menší, tým má menšie listy vrtúľ a teda aj nestabilnejší let.

Takýto malý dron je ľahký, podlieha aj slabým vetrom, pre slabší výkon nevie lietať dosť vysoko a ani veľmi rýchlo. Nie je tak výnimočné, že dron vplyvom vetra odletí mimo dosahu diaľkového ovládača a majiteľ oň príde, skrátka sa stratí.

Váži iba 15 gramov a obsahuje jednoduchú kameru. Video sa ukladá na pamäťovú kartu microSD. Foto: Cheerson

Kazivosť

Kazivosť je jeden z najväčších problémov lacnej elektroniky. Funguje to dva týždne a potom sa zrazu nezapne. Stáva sa to občas aj pri dronoch, čo dokazujú komentáre kupujúcich napríklad na takom Aliexpresse. Aj za tých pár eur si zákazník zaslúži produkt, ktorý mu vydrží.

Najväčší problém je potom s uplatňovaním záruky a s reklamovaním tovaru. Posielať ho niekam do Číny nie je úplne lacná záležitosť a to, že ho odošlete, ešte nie je garanciou vrátenia peňazí, prípadne jeho opravy.



ODPORÚČAME AJ:
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Najmenší dron s kamerou váži iba 15 gramov
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Toto je budúcnosť dronov: Vrtuľník a RC auto v jednom
VIDEO: V Dubaji vyskúšajú drony namiesto taxíkov
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné

Komentáre