Technológie

Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo

"Mobilná aplikácia s názvom Prisma na počkanie vyrába umelecké diela a využíva najmodernejšie technológie umelej inteligencie. "

Erik Stríž, 27. júla 2016 8:00
Aplikácia Prisma robí umelecké diela na počkanie Foto: Webmagazin.sk
Spomínate si na aplikáciu s názvom MSQRD? Dokáže vymeniť tváre na jednej fotke a dokonca aj “v priamom prenose” počas nahrávania videa. Stále funguje a je veľmi obľúbená, momentálnym trendom je však iná fotoaplikácia na mobily. Volá sa Prisma, na počkanie vyrába umelecké diela a využíva najmodernejšie technológie umelej inteligencie.

Mobilné aplikácie sú jeden skvelý veľký priemysel. Vďaka profesionálom a aj začínajúcim programátorom máme priamo v mobiloch funkcie, o akých sa našim rodičom ani len nesnívalo. Momentálne sa všade píše o hre, v ktorej po uliciach chytáte pokémonov, ale stále vznikajú aj také, ktoré potešia oko i dušu. Jednou z nich je Prisma, krásne jednoduchá a funkčná aplikácia na úpravu fotografií.

Za zopár týždňov sa týmto spôsobom spracovalo viac ako 400 miliónov fotiek z celého sveta. Foto: Webmagazin.sk
Prisma dokáže s pomocou fotoaparátu vstavaného do mobilu zachytiť snímku a upraviť ju tak, aby vyzerala ako maľba z konkrétneho umeleckého smeru. Chceli by ste mať selfie v kubistickom štýle? Alebo do dovolenkovej fotky zakomponovať trocha abstrakcie, surrealizmu? Je to možné v priebehu niekoľkých sekúd a výsledok skutočne stojí za to krátke čakanie.

Aplikácia Prisma je tak trocha sci-fi. Na svoju funkčnosť využíva umelú inteligenciu, ktorá dokáže rozpoznať fotografiu, porovnať ju s konkrétnym umeleckým dielom a pretvoriť ju tak, aby kopírovala štýl tohto diela. Na výber máte z asi tridsiatich umeleckých diel, ktoré majú slúžiť ako vzor. Nájdete medzi nimi aj spomenutý kubistický štýl, maľby Výkrik, Nononoke a Vlna a mnohé ďašie.

Je to tak trocha prezentácia toho, ako by vyzerali naše portréty, keby autor použil na ich maľbu rovnakú techniku, akou vytvoril svoje najslávnejšie dielo.

Úprava fotky trvá niekoľko sekúnd a je potrebné pripojenie na internet. Foto: Webmagazin.sk
Aplikácia Prisma je dostupná pre mobilné telefóny Apple a Android, je celkom zadarmo a na svoju činnosť nevyhnutne potrebuje internetové pripojenie. Analýza fotky a jej prevedenie do umeleckého diela totiž prebieha na výkonných serveroch kdesi v Amerike, samotné mobilné telefóny by to ešte nezvládli.

Zaujímavosťou je, že dodnes bolo s pomocou aplikácie Prisma spracovaných až 400 miliónov fotografií. Viac ako 10 miliónov ľudí si aplikáciu stiahlo do zariadení od Apple a každý deň službu využije vyše jeden a pol milióna ľudí. Vraj sa pripravuje aj režim prevodu videa, ale na to si ešte budeme musieť chvíľu počkať...



ODPORÚČAME AJ:
Pokémon GO: Hra, ktorá mení svet, zarobila jej tvorcovi už 5 miliárd
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek prináša riziká
Klasické umenie sa chce priblížiť verejnosti cez virtuálnu realitu

Komentáre