Technológie

Pri pripojení sa na nezabezpečenú wi-fi môžu uniknúť osobné údaje

"Takéto pripojenie sa neodporúča používať ani pri komunikácii napríklad so svojou bankou."

Tablet.TV, 10. septembra 2017 10:00
Podľa Mária Lelovského, prezidenta ITAS, mladí ľudia nadhodnocujú svoje zručnosti v práci s počítačom. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Pri používaní verejnej wi-fi siete je potrebné si chrániť svoje osobné údaje. Pre TABLET.TV to uviedol security manažér firmy Datalan Ján Böjtös.

"Verejná wi-fi sa nachádza vo verejných priestoroch a má k nej prístup veľa ľudí. To znamená, dobrých aj zlých," povedal Böjtös, ktorý odporúča verejnú wi-fi používať len v nevyhnutných situáciách a neposkytovať bezhlavo svoje osobné údaje. „Sú taj takí vymakaní hackeri, ktorí vytvoria fiktívnu wi-fi, ktorá vyzerá ako reálna,“ dodal.

Podľa Ondreja Kuboviča, špecialistu na digitálnu bezpečnosť spoločnosti Eset, sa takýto hacker jednoducho pripojí sa do vašej komunikácie a odchytí si všetko, čo posielate na internet vrátane hesiel, všetkých citlivých údajov.

Ako mimo domáceho internetu surfovať bezpečne? Pýtali sme sa špecialistu na digitálnu bezpečnosť. Podľa Kuboviča, veľmi dobrou a jednoduchou alternatívou v dnešnej dobe je, pokiaľ máte mobilný telefón s dátami, vytvoriť si vlastný hotspot. „Ak taká možnosť nie je, je dobré si skontrolovať, aké nastavenie sieť, na ktorú sa chcete prihlásiť, má, či tam existuje šifrovanie. Konkrétne ide o VPA2, ktoré by ste mali hľadať,“ objasnil.

Podľa Böjtösa je vhodné sa v prehliadači pozrieť, či ide o stránku so zabezpečením „htttps“.

Potenciálnym hackerom zatvoríte cestu do vášho súkromia aj tým, že si vypnete automatické pripojenie sa na prvú verejne dostupnú sieť.



Odborníci takéto nezabezpečené pripojenie neodporúčajú pri komunikácii s bankou. „Je veľmi dôležité apelovať na klientov, aby boli obozretní a opatrní. Veľmi citlivo musia vyhodnocovať to, cez aké pripojenie sa pripájajú na internet, či tá wi-fi je zabezpečená,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Diana Brodnianska.

Zabezpečiť by ste si mali aj vaše zariadenie, či už telefón, tablet alebo počítač, a to najnovšou aktualizáciou systému alebo antivírusovým programom.

ODPORÚČAME AJ:
Používanie verejnej wi-fi siete sa spája s rizikami
Éra dreva sa vracia. Drevené mrakodrapy sú staviteľským trendom
Toto tu ešte nebolo: Pobrežnou hliadkou budúcnosti sa stanú drony

Komentáre