Technológie

Prečo sme ľaváci a praváci? Nie je to o mozgu ani výchove

"Dlho sa špekulovalo o tom, že je to ovplyvnené mozgom, iní sa prikláňajú k tvrdeniu, že je to predovšetkým o výchove a naučených zvykoch. "

Erik Stríž, 25. februára 2017 11:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Píše sa modrým perom a pravou rukou!

Súčasní pätdesiatnici si ešte dobre pamätajú na to, ako učitelia v škole nútili ľavákov písať a kresliť pravou rukou s cieľom ich “napraviť”. Dnes vieme, že tento prístup nebol správny a možno dokonca škodil, avšak v konečnom dôsledku sa aj ľaváci naučili písať pravými rukami. Ľavá ruka im pritom neochabla, vedeli ňou písať aj naďalej, ale tá pravá sa dôsledkom prevýchovy a zvyku napokon stala dominantnou.

Prečo sú ľudia praváci a ľaváci, to sa však dlho s určitosťou nevedelo. Vraj sa v tejto otázke vedci utvrdili iba nedávno a odpovede našli iba v tento mesiac publikovanej štúdii s neľahkým názvom Základom asymetrie hemisfér je epigenetická regulácia lateralizovaného plodu spinálnej génovej expresie (neodborný preklad, pozn.). Poukazuje na zistenia, že za naším ľaváctvom a praváctvom môžu biologické procesy v chrbtici.

Rozhodujú prvé týždne života

Tím výskumníkov z Nemecka, Holandska a JAR na Ruhr University Bochum starostlivo monitoroval génovú expresiu, ku ktorému dochádza v rámci rozvojových štádií miechy počas vývoju dieťaťa vnútri maternice. Ako zásadný sa ukázal čas vývoja medzi ôsmym a dvanástym týždňom tehotenstva. Vedci zaznamenali také zmeny plodu, ktoré nezaregistroval ešte nikto iný pred nimi a vyvrátili tým dlhotrvajúcu a akceptovanú teóriu, že za dominantnosť ľavej či pravej hemisféry môžu predchádzajúce procesy priamo v mozgu.

Novo objavený vývoj chrbtice sa odohráva ešte dlho predtým, ako sa vyvíjajú časti mozgu zodpovedné za pohyb a ktoré sú potom "zapojené" do chrbtice. Ide o také časti chrbtice, ktoré sú zodpovedné za prenos a distribúciu elektrických impulzov do rúk, ramien, nôh a chodidiel, a táto nadobudnutá asymetria určuje, či osoba píše pravou alebo ľavou rukou.

Ilustračná fotografia Foto: Pexels

Ľaváctvo je nadobudnuté

V jednoduchšej reči to znamená, že to, či píšeme ľavou alebo pravou rukou, nie je naučené a ani zdedené, ale nadobudnuté. Domnienka, že za to môže prostredie, je správna, i keď sa v tomto kontexte myslí výhradne na prostredie v maternici, v ktorej sa plod vyvíja.

Zaujímavosťou je, že iba v menšine prípadov sa táto prirodzená deformácia neudeje a človek zostane “obojručným”. V úvodzovkách preto, lebo v takomto prípade vie nielen dobre písať obomi rukami, ale aj rovnako dobre kopať pravou i ľavou nohou.

Štúdia vedcov z Ruhr University Bochum je nepochybne významná a jej výsledky sú dôležité. Neodpovedá však na otázky, či je pravda, že ľaváci majú väčšie sklony k duševným chorobám alebo či sú viac zlí, ako sa často hovorí.



Zdroje: Epigenetic regulation of lateralized fetal spinal gene expression underlies hemispheric asymmetries, We Finally Know Why People Are Left- Or Right-Handed


ODPORÚČAME AJ:
Nová superpotravina: Toto by ste mali vedieť o chlorofylovom trende
Staráte sa o svoju pokožku správne? V zime ju ohrozuje mráz aj kúrenie
Budíte sa s erekciou? Prezradíme vám, aký je jej zmysel
Prejavy atopického ekzému môže zhoršiť chlad

Komentáre