Technológie

O hoaxoch na internete informuje nová policajná stránka

"Hlavným komunikačným prostriedkom polície na sociálnej sieti aj naďalej ostáva stránka Polícia Slovenskej republiky."

TASR, 28. októbra 2018 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
O hoaxoch a podvodoch šíriacich sa na internete chce informovať nová stránka polície na sociálnej sieti. Jej vytvorením by sa mali tiež sprehľadniť oznamy polície týkajúce sa internetových podvodov. Informovala o tom hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"Policajný zbor považuje hoaxy za nebezpečný nástroj šírenia dezinformácií a manipulácie značnej časti spoločnosti. Nová stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR preto poskytne aktuálny a jednoduchý prehľad nepravdivých, zavádzajúcich, manipulatívnych, ale aj podvodných tém, ktoré rezonujú vo svete internetu," vysvetlila hovorkyňa. Ako príklady výrazného hoaxu uviedla správu o hrozbe teroristického útoku na vianočných trhoch v Bratislave alebo pokusy o únosy detí dodávkami.

V prípade podvodov podľa nej rezonujú hlavne podvodné stránky na Facebooku, ktoré od „výhercov“ požadujú najprv zaplatiť menší poplatok a výhru im nikdy neodošlú. Rozšírenou formou podvodu je podľa nej aj žiadosť o platbu z falošnej e-mailovej adresy údajného konateľa spoločnosti. Takéto správy môže páchateľ odosielať skutočnému finančnému oddeleniu. Baloghová ozrejmila, že aj takýmto spôsobom už prišli firmy o desiatky tisíc eur.

Baloghová informovala, že dôvodom vytvorenia stránky je aj to, že na hlavnej stránke Polícia Slovenskej republiky občas podobné príspevky pre množstvo informácií zaniknú. Pravidelnou aktualizáciou obsahu si tak nemusia návštevníci všimnúť niektoré z oznamov. "Práve pre tento dôvod budú zhromažďované príspevky o hoaxoch a podvodoch na samostatnej a menej často aktualizovanej stránke. Zámerom stránky preto je, aby sa používatelia internetu na ňu vracali v akýchkoľvek prípadoch, keď si nebudú istí hodnovernosťou stránky, e-mailovej správy, respektíve masovo šírenej správy," ozrejmila.

Hlavným komunikačným prostriedkom polície na sociálnej sieti aj naďalej ostáva stránka Polícia Slovenskej republiky. Nová stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR bude podľa slov Baloghovej overená spoločnosťou Facebook a "pri jej názve sa bude objavovať modrý symbol rovnako ako pri hlavnej stránke Policajného zboru". Doplnila, že takýmto spôsobom môžu používatelia sociálnej siete spoznať, že ide o oficiálnu stránku.

Komentáre