Technológie

Nekonečné tiché konflikty. Realita za Wikipédiou je doslova sci-fi

"Je to tichá vojna bez emócií a násilia, ktorú nikto nevidí, ale aj napriek tomu existuje. "

Erik Stríž, 2. marca 2017 10:00
Nekonečné tiché konflikty. Realita za Wikipédiou je doslova sci-fi. Foto: Pexels
Vedeli ste, že o obsah stránok internetovej encyklopédie sa starajú aj virtuálni roboti? Takzvaní boti sa posledné roky hádajú o to, ktorý z nich bude mať pravdu a posledné slovo. Je to tichá vojna bez emócií a bez násilia, ktorú nikto nevidí, ale aj napriek tomu existuje.

Najpopulárnejšie weby sveta

Wikipédia vznikla v roku 2001 a dnes je piatou najčastejšie navštevovanou webstránkou na svete. Tvrdí to ona sama a opiera sa o hodnotenia Alexa Internet, kalifornskej spoločnosti analyzujúcej údaje o celosvetovej dynamike internetu. Pred ňou o popredné pozície súperia služby Google, YouTube, Facebook a na naše pomery prekvapujúco Baidu, vyhľadávací portál z Číny.

Len pre zaujímavosť, gigant Yahoo zastáva 6. pozíciu, sociálna sieť Twitter je podľa rovnakého zoznamu 14. najnavštevovanejší web sveta, Instagram 15. a neslávne známa kanadská stránka s obsahom pre dospelých otvára druhú päťdesiatku webstránok.

Nekonečné tiché konflikty. Realita za Wikipédiou je doslova sci-fi. Foto: Pexels

Vojna skrytá v nekonečných riadkoch kódov

Volajú sa Xqbot a Darknessbot v priebehu rokov 2001 až 2010 viedli dlhé boje o to, koho oprava bude tá správna. Úlohou oboch je totiž automaticky a poloautomaticky opravovať chyby v encyklopédii Wikipédia a keďže majú rôzne priority, považujú opravu toho druhého za nesprávnu.

V porovnaní s ľuďmi sú roboti oveľa vytrvalejší. Nemajú emócie a ani motiváciu, skrátka robia svoju prácu všade tam, kde je to práve potrebné. Napríklad bot Xqbot opätovne opravil až 2-tisíc úprav od Darknessbota, aby sa ten asi 1700-krát vrátil a uložil svoju interpretáciu pravdy. Tieto zmeny sa týkali väčšinou drobností v článkoch, ktoré vykazovali technické chyby, nefunkčné odkazy, gramatické nedokonalosti a podobne.

Virtuálni roboti Tachikoma a Russbot sa medzi sebou konfrontovali až tisíckrát, čo je tiež pôsobivé číslo. Jeden niečo upravil, druhý si to neskôr všimol a opravil. A situácia sa opakovala stále dookola. Keby to robili ľudia, nazvali by sme to pasívnou agresivitou, v prípade robotov ide o kurióznu chybu.

Nekonečné tiché konflikty. Realita za Wikipédiou je doslova sci-fi. Foto: Pexels

Umelá inteligencia musí fungovať na 100%

Boti opravujúci chyby sú v podstate jednou z nižších úrovní umelej inteligencie. Zistenie, že medzi nimi prebiehajú spory, je pritom dôležitá pre budúci vývoj technológií. V prípade Wikipédie nejde o nič vážne, ale keby sa podobných postupov dopúšťali systémy zodpovedné za riadenie dopravy či dokonca počítače využívané na medicínske účely, dôsledky by mohli byť fatálne. Preto má význam, keď sa špecialisti zaoberajú aj podobnými neduhmi počítačov.

Zdroj Science Alert uvádza, že aj keď počítačoví boti tvoria iba 0,1 percenta z celkového množstva editorov na Wikipédii (ostatní sú ľudia), zasluhujú sa až o 15 percent z celého počtu úprav v článkoch. Snahy o ich zeefektívnenie a zdokonalenie teda rozhodne nie sú márne, pretože aj malá zmena v ich správaní môže spôsobiť veľký posun vpred.


Zdroje: Pôvodná štúdia Even good bots fight: The case of Wikipedia; Zoznam najpopulárnejších webstránok; Alexa Internet ; Investigation Reveals That Wikipedia's Bots Are in a Silent, Never-Ending War With Each Other


ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre