Technológie

NASA sprístupnila svoje programy na štart raketoplánu, sú zadarmo

"Toto musí osloviť každého programátora. NASA umožňuje stiahnuť kompletné programy a kódy, ktoré používala pri vesmírnych projektoch. "

Erik Stríž, 7. marca 2017 12:00
ILUSTRAČNÁ FOTOGRAFIA. Astronautka Suni Williams trénuje misiu Orion. Beztiažový stav sa dá čiastočne dosiahnuť aj vo vode, ale na skutočný stav beztiaže si budú musieť astronauti zvykať aj tak. Foto: NASA
Vesmírna agentúra NASA vždy bola transparentná, hoci nad ňou vždy stáli aj politické a vojenské záujmy. S príchodom internetu a dostupnosti technológií sa však už nedá skrývať prakticky nič a NASA preto volí cestu čoraz väčšej otvorenosti. Najnovšie zverejnila pestrý balíček softvérov, ktoré sú dostupné na stiahnutie zo stránky software.nasa.gov.

Množstvo programov je k dispozícii ako open source, teda celkom zadarmo a bez registrácie, niektoré programy si však NASA vyhradila iba pre záujemcov zo Spojených štátov, pri ktorých vyžaduje registráciu.

Je to vysoké inžinierstvo, raketová veda, softvér na simulovanie a predvídanie klimatických javov a dokonca programy, ktoré zodpovedali za štarty raketoplánov. To, že NASA tieto programy zverejnila, je čosi nevídané a amatérskych priaznivcov vesmírneho výskumu je to niečo neoceniteľné. Teraz môžu do najmenšieho detailu zisťovať, ako veci v NASA fungovali a prípadne to využili vo svoj prospech.

Nesmierne zaujímavý je napríklad robustný program, ktorý NASA využíva v roveri Curiosity, ktorý ešte aj dnes jazdí po povrchu Marsu. Vďaka nemu môžu napríklad študenti venujúci sa robotike vybaviť svoje projekty základom pre autonómnu činnosť svojich robotov a strojov.

Zdroj: NASA Technology Transfer Program (youtube.com)

Programy sú rozdelené do 15 kategórií a sú v nich zastúpené snáď všetky vedecké smery, ktoré aspoň okrajovo súvisia s vesmírnym výskumom - vrátane softvéru na spracovávanie obrazového materiálu a riešenia pre servery a dáta.

Pre laika sú tieto novinky nepodstatné, pretože nezmenia ceny potravín a ani nespôsobia revolúciu v každodennom živote, pre študentov technických škôl, nadšených amatérov a programátorov však môže tento krok NASA znamenať veľa. Už sa iba vynájsť v tej nekonečnej spleti kategórií a programov...



Zdroje: software.nasa.gov, Futurism, ScienceAlert


ODPORÚČAME AJ:
NASA je aj na sociálnych sieťach, zverejňuje úžasné fotky a videá
Sedem nových planét? Možno sa k nim pridajú aj Pluto a náš Mesiac
Nové skafandre pre astronautov budú modré a vyrobí ich Boeing
VIDEO: Nad hlavami nám lieta smetisko, vesmír sa dá vyčistiť i laserom
VIDEO: Ako sa správa kvapalina vo vesmíre?

Komentáre