Technológie

NASA je aj na sociálnych sieťach, zverejňuje úžasné fotky a videá

"Myslíte si, že je veda nudná? Že s ňou nemáte nič spoločné a nemožno v nej hľadať krásu? Profily NASA na internete vás presvedčia o opaku."

Erik Stríž, 13. decembra 2016 13:00
Profil NASA na sociálnej sieti Facebook Foto: NASA
Národný úrad pre letectvo a vesmír, známy predovšetkým pod akronymom NASA, vznikol 1. októbra 1958 na podnet vtedajšieho amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera. Zaujímavosťou je, že prakticky okamžite po svojom vzniku mal až 8-tisíc zamestnancov, pretože si ich privlastnila od Národného poradného výboru pre letectvo.

NASA vždy bola a stále je, hoci už nie tak významne, organizáciou vedenou politickými záujmami. V druhej polovici 20. storočia mala byť výkladnou skriňou americkej technologickej vyspelosti, ktorej cieľom bolo konkurovať Rusku. To bolo v rovnakej dobe ešte ďalej, čo sa týka vesmírneho výskumu.

Profil NASA na sociálnej sieti Pinterest Foto: NASA
Dnes je organizácia transparentná a otvorene komunikuje s odborníkmi, amatérmi a aj laikmi. Využíva pritom moderné sociálne siete, vďaka ktorým je k ľuďom bližšie, ako kedykoľvek predtým. Pravdepodobne ste ani netušili, že každý jeden deň NASA vypúšťa do sveta nové fotografie a videá zo svojich vesmírnych misií a z vesmíru samotného - a sú naozaj krásne.

YouTube, Facebook, Google+, Instagram, Linkedin, Twitter, Tumblr a mnohé ďalšie sociálne siete sú nepochybne nadšené z toho, že na nich aktívne funguje aj vesmírna agentúra. Do širokého spektra mediálnych kanálov sa najnovšie pridali aj Pinterest a Giphy, platformy zamerané na vizuálny obsah. Pinterest je predovšetkým o inšpiráciách a fotografiách, Giphy zverejňuje výlučne animácie a krátke videá bez zvuku, takzvané gify.

Profil NASA na sociálnej sieti Instagram Foto: NASA
Okrem toho je NASA aktívna aj vo svete mobilných aplikácií. Jednou takou, ktoré sa naozaj oplatí vyskúšať, je tá s názvom Spacecraft 3D. Aplikácia využíva 3D modely reálnych satelitov, roverov, vesmírnych modulov a raketoplánov, ktoré umožňuje prehliadať vo forme rozšírenej reality (AR). Stačí, aby ste si doma na tlačiarni vytlačili špeciálny obrázok (môžete si ho poslať na e-mail priamo z aplikácie), ten slúži ako základňa pre 3D model.

Zdroj: SpaceCraft 3D NASA app hands-on with augmented reality (youtube.com)


Keď pohybujete papierikom a snímate ho kamerou mobilu, na displeji sa zobrazuje animovaný model aj vrátane pohybov. Máte vďaka tomu pocit, akoby ste tú či inú vesmírnu sondu mali položenú priamo na dlani s možnosťou jej detailného prehliadania, otáčania a sledovania jej pohybov.



Zdroje: nasa 1, nasa 2

ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre