Technológie

Nadzvukové lietadlo, ktoré má nahradiť Concorde už testujú

"Aerodynamický tresk pri nadzvukovej rýchlosti bol jedným z problémov, s ktorými sa potýkalo lietadlo Concorde."

TASR, 13. augusta 2017 9:00
Foto: Tablet.TV
Americká vesmírna agentúra NASA dosiahla významný medzník v snahe priblížiť cestujúcim nadzvukové lietanie aj ponad obývané oblasti. Dokončujú návrh lietadla pre tichú nadzvukovú dopravu. Ide o počiatočnú fázu vývoja experimentálneho lietadla, inak známu ako rovina X. Cieľom celého projektu je znížiť hluk, ktorý vzniká pri aerodynamickom tresku pri nadzvukovej rýchlosti.

S prototypom takzvaného lietadla X budú lietať ponad zaľudnené oblasti, aby zhromaždili údaje potrebné pre regulačné orgány, ktoré umožnia nadzvukový let nad pevninou v Spojených štátoch a inde vo svete. Aerodynamický tresk pri nadzvukovej rýchlosti bol jedným z problémov, s ktorými sa potýkalo lietadlo Concorde. Nové technológie by však vplyv veľkej rýchlosti mali zmenšiť.

NASA spolupracovala s hlavným dodávateľom Lockheed Martin na predbežnom návrhu. Minulý mesiac model v skutočnej veľkosti dokončil testovanie v nadzvukovom aerodynamickom tuneli v Clevelande.

Po úspešnom dokončení projektu môže projektový tím NASA uzavrieť zmluvu na vybudovanie pilotovaného, jednomotorového X-lietadla za asi 390 miliónov dolárov. Letové testovanie by tak mohlo začať už v roku 2021. Nadzvukové lety zásadne skrátia čas letu. Z New Yorku do Londýna by let trval asi tri hodiny.



ODPORÚČAME AJ:
Starý mobil do bežného smetiaka na odpad nepatrí
VIDEO: Pivo z 3D tlačiarne? Americkí vedci vedia, ako na to
Čínska obdoba Twitteru cenzuruje mikroblogy so zmienkou o Mackovi Pu
VIDEO:Privátna vesmírna spoločnosť vyvezie ľudí na výlet okolo Mesiaca

Komentáre