Technológie

Spomeniete si na názov tohto legendárneho mobilu?

"Mal dva displeje, bol tenký ako žiletka a vlastnili ho tí, ktorí mali tučnejšie peňaženky."

Erik Stríž, 28. júna 2017 8:00
Motorola RAZR V3 (2004) Foto: Motorola
Ešte pred desiatimi rokmi boli mobilné telefóny dizajnovo oveľa pestrejšie ako dnes. Mali rôzne konštrukčné prevedenia, farby, mechanické klávesnice a slabšie batérie, ktoré však vydržali dlhšie.

Medzi najkrajšie telefóny v histórii produktového dizajnu patrí aj Motorola RAZR a najmä jej generácia V3, ktorá je dodnes krásnym a hodnotným kúskom elektroniky. Na internete sa cena za kus v dobrej technickej kondícii pohybuje aj na úrovni sto eur, čo je cena nepomerne kvalitnejšieho a technologicky vyspelejšieho smartfónu.

Motorola RAZR V3 (2004) Foto: Motorola

13 milimetrov je dnes horší priemer

Telefón s takzvanou véčkovou otváracou konštrukciou mal hrúbku 13 milimetrov (čo je dnes skôr nadpriemer), hlavný displej s uhlopriečkou 2,2 palca a rozlíšením 176×220 pixelov. V porovnaní s dnešnými smartfónmi sú to úsmevné údaja, avšak kvalita obrazu nebola vôbec tak zlá, akoby sa mohlo zdať. Staršie telefóny s nedotykovými displejmi mali jasný, farebne sýty a pomerne detailný obraz aj napriek nižšiemu rozlíšeniu.

Druhý displej bol iba notifikačný, ale mal aj farby a dalo sa na ňom nastaviť samostatné pozadie. Tento malý displej mal rozlíšenie iba 96×80 pixelov a zobrazil iba tri riadky textu.

Mal fotoaparát, ale o jeho kvalite by bolo lepšie pomlčať. Rozlíšenie fotky bolo iba 640×480 pixelov, takže určite neboli vhodné na tlač. V roku 2004 aj tak neexistoval Facebook a tieto fotky nebolo kde zverejňovať, ostávali teda v telefóne a na displeji vyzerali pekne. Bohužiaľ, funkcia kamery sa už do tenkého telefónu nevošla, napokon by sa ani nemalo kam ukladať - pamäť bola iba 5,5 megabajtu a na pamäťové karty tu nebol priestor.


Televízny spot na telefón Motorola RAZR V3 z roku 2005
Zdroj: Motorola Razr V3 Silver Commercial 2005 featuring Lena Headey (YouTube)

Dnes je prakticky nepoužiteľný

Do Motorola RAZR V3 sa nedali sťahovať aplikácie, pretože nemala otvorený operačný systém. V tom čase existovali iba JAVA hry, ktoré sa dali do telefónu stiahnuť cez jednoduchý internetový prehliadač WAP alebo cez Bluetooth, ktoré v tom čase ešte ani nevedelo prenášať stereo zvuk. V porovnaní s mnohými inými telefónmi tej doby vedela Motorola prehrávať MP3 súbory a tiež video vo formáte MP4, zatiaľ čo väčšina zvládala iba nekvalitný formát 3GP.

Wi-Fi, GPS, NFC, rádio, nahrávanie videa či rýchle pripojenie na internet, to boli veci, ktoré Motorola RAZR nepoznala, pretože v tých dobách ešte nepatrilo do sveta bežných mobilných telefónov, ale do sveta takzvaných komunikátorov, ktoré ako monopol obsadila značka Nokia.

Motorola RAZR V3 (2004) Foto: Motorola



Fenomén, ktorý sa nedal zopakovať

Americká značka Motorola zistila, že sa jej oplatí do projektu RAZR investovať, preto uviedla na trh aj ďalšie verzie populárneho véčkového telefónu. RAZR V3i, RAZR2 V8 a od nich odvodenú modelovú sériu KRZR.

Neskôr po roku 2011 sa Motorola ešte pokúsila značku RARZ oživiť, ale už ako konštrukčne jednoduché telefóny s dotykovým displejom. Tento návrat k legendárnej značke však nevyšiel podľa predstáv a Motorola sa začala zmietať v obchodnej turbulencii, v akvizíciách a následnom páde takmer na samotné dno.

Dnes je značka Moto znovuzrodená a vyrába najlepšie smartfóny na svete, pričom sa snaží ceny držať na oveľa nižších úrovniach ako konkurencia. Zatiaľ tento prístup vychádza, avšak o eventuálnom návrate projektu RARZ nevieme nič.

ODPORÚČAME AJ:


Vyskúšali sme najslávnejší mobil dneška. Je dobrý, ale aj preceňovaný
Finger spinner dobýva svet. Mladí zisťujú, ako by si ním mohli ublížiť
Pokrok vo fotení mobilom za 13 rokov: rozdiel vyše 22 megapixelov
Na svete je prvý mobil s 360° kamerou, vyrába dokonalé selfie
Aj menšie mobily môžu byť špičkové, tento z Japonska je skoro dokonalý

Komentáre