Technológie

Ovládanie elektroniky sa stále vylepšuje, toto sú najnovšie vynálezy

"Podržanie prsta nad displejom, pohyb po pokožke vlastnej ruky či hranie sa s imaginárnym tlačidlom vo vzduchu. Aj také môžu byť nové spôsoby ovládania elektroniky. "

Erik Stríž, 15. mája 2016 12:00
Technológia SkinTrack Foto: Future Interfaces Group

Rozšírenie dotykovej plochy na vlastnej ruke

Vedeli ste, že aj naša pokožka je vodivá? Pravdepodobne áno, veď vďaka nej môžeme ovládať displeje moderných mobilov a tabletov. Túto vlastnosť pokožky zdanlivo využíva aj vynález na videu nižšie, ktorý umožňuje ovládať prostredie na inteligentných hodinkách pomocou pohybu prsta po pokožke ruky. Slovo zdanlivo sme použili preto, lebo hlavným nástrojom tejto funkcie nie je vodivosť pokožky, ale o niečo komplikovanejší mechanizmus, v podstate malý radar a rušička elektromagnetických vĺn.


Zdroj: SkinTrack: Using the Body as an Electrical Waveguide for Continuous Finger Tracking on the Skin (youtube.com)

Technológia SkinTrack potrebuje k svojej funkčnosti špeciálny hardvér pozostávajúcich z dvoch častí. Tým prvým je elektromagnetický vysielač pripevnený na inteligentných hodinkách, druhá časť je rušička vo forme prsteňa. Pomocou rušenia elektromagnetických vĺn dokáže systém rozpoznať polohu prsta a jeho smer, ktorý následne prevádza do takej formy, aby jej rozumel operačný systém v inteligentných hodinkách, v telefóne či na počítači.

Technológia je zatiaľ iba v štádiu vývoja, vyzerá nevzhľadne a zatiaľ nie je pripravená na komerčný predaj. Je však iba otázkou času, kedy sa tvorcom podarí technológiu SkinTrack doviesť do kompaktnejšej a univerzálnejšej formy, ktorá bude akceptovateľná aj pre koncových zákazníkov. Reálnejšie však je, že sa technológie ujme niektorá z veľkých technologických spoločností a snáď ju v dohľadnej dobe zakomponuje do svojich produktov.

Soli - Ovládanie radarom od Google

Technológia bezkontaktného ovládania z laboratórií Google nie je úplnou novinkou. Prvýkrát bola verejnosti odprezentovaná prostredníctvom videa v máji 2015. Vzbudila veľkú pozornosť, pretože ponúkla celkom nový a futuristický spôsob ovládania modernej elektroniky - stačí predstierať, že máte v rukách ovládač a naučiť sa niekoľko univerzálnych pohybov prstami.

Zdroj: Welcome to Project Soli (youtube.com)

Technológia Soli funguje na veľmi podobnom princípe, ako vyššie uvádzaný SkinTrack. Je však o niečo univerzálnejšia a praktickejšia, keďže nevyžaduje žiadny hardvér v podobe prsteňa. Stačia iba gestá vlastnými prstami. Základ technológie tkvie v elektromagnetickom vysielači, ktorý by sme mohli považovať za akýsi radar - ten do blízkeho okolia vyžaruje neviditeľné vlny, ktoré sú zdravotne nezávadné a nie je ich cítiť. Majú však schopnosť odraziť sa a byť prijaté prijímačom, ktorý ich potom interpretuje do formy, ktorú práve potrebuje systém. Vytvorením digitálnej knižnice rôznych zmien vo frekvenciách a amplitúdach tohto odrazeného vlnenia, čo sú vlastne pohyby ruky, je možné definovať vlastnosti pre tieto konkrétne zmeny. Výsledok je mimoriadne pôsobivý - stačí prstami imitovať pridávanie hlasitosti otáčaním imaginárneho otočného voliča a systém to dokáže rozpoznať a reagovať.

Jacquard - Oblečenie s dotykovým rozhraním

Aj technológia s názvom Jacquard pochádza z vývojárskych laboratórií Google ATAP. Tím vedeckých pracovníkov pracoval na tom, aby sa technológia dotykového rozhrania z displejov dala použiť aj na oblečení. Dá sa povedať, že Jacquard stojí na čele novej generácie funkčného oblečenia.

Zdroj: Welcome to Project Jacquard (youtube.com)

Aj keď sa to tak nemusí zdať, moderné dotykové displeje nie sú technicky veľmi náročné zariadenia. Samotná schopnosť reagovať na dotyky využíva rovnomernú sieť vodivých spojov, ktoré sa dotykom uvádzajú do skratu. Systém vtedy vie, kde sa práve nachádza váš prst a nastaví tomuto miestu funkciu potvrdenia.

Rovnaký princíp funkčnosti využíva aj technológia Jacquard, ktorá vodivé siete všíva do textílie. Vznikajú tak kusy oblečenia s dotykovými plôškami, ktoré nie sú na prvý pohľad rozpoznateľné od obyčajnej textílie či denimu, dá sa však pomocou nich napríklad ovládať displej.

Microsoft a Samsung a ich displeje reagujúce ešte pred dotykom

Keď Samsung pred niekoľkými rokmi na trh uvádzal smartfón Galaxy S3, vzbudil pozornosť odborníkov technológiou Floating Touch. Táto technológia, ktorou boli vybavené displeje Super AMOLED, mali schopnosť rozpoznať, či sa nad ich plochou nachádza prst. Bolo tak možné otvoriť SMSku aj bez toho, aby ste dotkli displeja špinavými rukami - stačilo podržať prst nad notifikáciou o správe.

Zdroj: Pre-Touch Sensing for Mobile Interaction (youtube.com)

Podobnú, ale o niečo pokročilejšiu technológiu, teraz demonštruje Microsoft ako Pre-Touch Sensing. Displeje v telefónoch s Windows Phone by mali vedieť zistiť, kde sa práve prsty nad displejom nachádzajú a prispôsobovať tomu svoje reakcie. Napríklad pri prehrávaní videa by sa ikony ovládača zobrazili iba vtedy, keď systém zaregistruje blízkosť prstov.

Ovládanie elektroniky sa stále vyvíja a myslíme si, že správnym smerom. Vyzerá to tak, že raz možno nebudeme odkázaní na veľkosť displeja, pretože zariadenia budú reagovať na naše pohyby aj mimo svojej fyzickej schránky. Keď už to nepríde zaujímavé väčšine ľudí, je to dobrá správa pre všetkých tých, ktorí majú z akýchkoľvek dôvodov problémy s jemnou motorikou alebo pohybom samotným - už by to totiž nemuseli byť odkázaní na malé displeje a ich ešte menšie dotykové plochy.



Zdroje: Google ATAP 1, Google ATAP 2, ACM SIGCHI, The Next Web


ODPORÚČAME AJ:
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Štyri spôsoby, ako sa dá využiť 3D a virtuálna realita v biznise
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
Prvý mobil s nerozbitným displejom a znovuzrodenie slávnej značky

Komentáre