Technológie

Aktívnych sim kariet je na Slovensku viac ako obyvateľov

"Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave."

TASR, 15. februára 2017 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Začiatok mobilnej komunikácie na Slovensku sa viaže s rokom 1991, keď bol v analógovej mobilnej sieti NMT 450 uskutočnený prvý mobilný hovor a následne začala komerčná prevádzka siete. Záujemcovia na začiatku nemali možnosť výberu mobilného operátora, lebo bol len jeden.

Mobilné telefóny boli spočiatku umiestnené v motorových vozidlách, neskôr boli k dispozícii aj prenosné, ktoré boli na dnešné pomery veľmi objemné a ťažké. Mobilný telefón si vtedy zaobstarávali len firmy a majetní občania. Platilo sa aj za prijaté hovory. Prvá GSM sieť bola na Slovensku spustená v roku 1997 a záujemcovia už mali na výber zo služieb dvoch mobilných operátorov, a to Globtel (dnešný Orange) a Slovak Telekom. Postupne pribúdali nové služby, klesali ceny, zmenšovali sa mobilné telefóny a rástlo pokrytie mobilnými sieťami.

Tretí mobilný operátor O2 dostal povolenie v roku 2006 a štvrtý SWAN v roku 2013. Regulácia a zvyšujúca sa konkurencia na trhu priniesli rozširovanie a skvalitňovanie služieb. Pri zmene operátora je možné ponechať si bezplatne svoje telefónne číslo. Ceny za služby a zariadenia podstatne klesli, mobilné služby sa stali dostupnými. Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom, ale umožňuje rýchly prístup k informáciám a zábave.

Mobilný telefón už nie je len pracovným a komunikačným nástrojom. Foto: Tablet.TV


Podľa Romana Vavra z Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb na Slovensku už niekoľko rokov je viac aktívnych SIM kariet na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby, ako je počet obyvateľov. Na každého obyvateľa, vrátane dojčiat, v priemere vychádza viac ako jedna aktívna SIM karta. K 30.06.2016 poskytovali na Slovensku služby štyria mobilní operátori, ktorí evidovali cca 7,1 milióna aktívnych SIM kariet z toho cca 6 miliónov bolo na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby.

V súčasnosti prebieha zber údajov od operátorov platných k 31.12.2016. Prvé výsledky naznačujú, že celkový počet aktívnych SIM kariet na Slovensku stúpol na cca 7,3 milióna, z toho cca 6,2 milióna na poskytovanie verejnej mobilnej telefónnej služby. Obyvatelia Slovenska vygenerovali v mobilných sieťach v 1. polroku 2016 viac ako 5,3 miliardy minút hovorov a poslali viac ako 1,3 miliardy SMS správ.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia
Sledovanie televízie nám už nestačí, slúži nám hlavne ako kulisa
Týždeň bez smartfónu. Aký vplyv mal experiment na naše zvyky?
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?

Komentáre