Technológie

Najlepšie hry sú z Česka, majú krásne grafiky a podporujú kreativitu

"Niektorí v nich vidia spôsob, ako v deťoch podporiť kreativitu a logiku, iní ich považujú za zbytočnosť a stratu času. "

Erik Stríž, 7. januára 2017 11:00
Mobilná hra Samorost 3 Foto: Google Play
O hrách pre mobilné telefóny sa dá diskutovať donekonečna. Niektorí v nich vidia spôsob, ako v deťoch podporiť kreativitu, logiku a cibriť ich pozornosť a reakcie, iní ich považujú za zbytočnosť a dokonca zlo, ktoré by malo byť deťom úplne zakázané. Pravda bude, ako vždy, niekde uprostred.

Sú ale také hry, ktoré si vyžadujú nielen zručnosť a logické myslenie, ale aj výborne vyzerajú. Machinarium, Samorost, Botanicula, to je iba trojica krásnych hier pre mobily, ktoré patria medzi najpopulárnejšie v obchode s aplikáciami Google Play. Zaujímavosťou pritom je, že pochádzajú od našich susedov z Čiech. Tieto hry spája úžasná grafika a prostredie plné kreativity, fantázie, prepracovaných detailov a vtipu.

Machinarium je plné temnoty, bizarností, robotov, prostredia spájajúceho postmoderný svet s prvou polovicou 20. storočia a to všetko dokopy umožňuje vznik jedinečnej hernej atmosféry. Znie to skoro ako reklamný slogan, ale inak sa zážitok z hrania tejto hry ani popísať nedá. S netradičnou grafikou ide ruka v ruke aj spôsob riešenia malých úloh, ktoré hráča posúvajú o krok vpred. Hra však trpí na svoju náročnosť a často aj na samotnú hrateľnosť. Aj na výkonných smartfónoch občas seká a niektoré úlohy sú natoľko náročné, že ich riešenie zaberie aj celé hodiny. V prípadoch, keď si používateľ nevie rady, sú k dispozícii pomôcky.

Zdroj: Machinarium - Official Trailer (youtube.com)

Botanicula je v porovnaní s Machinariom svetlejšia, jednoduchšia a jemnejšia. Nie sú tu roboti na invalidných vozíkoch a ani ponuré postapokalyptické prostredie. Táto hra je o rastlinkách, púčikoch, drobných živočíchoch a ich dobrodružstvách. Utekajú pred smrtiacim hmyzom, pred hrôzostračným pavúkom a ďalšími nebezpečenstvami. Hra je ladená do príjemných svetlých farieb, obsahuje množstvo zaujímavých detailov a nečakaných riešení.

Zdroj: Botanicula - Pre-release Trailer (HD) (youtube.com)

Samorost 3 patrí medzi novšie hry, jej prostredie spája horné dva svety do jedného a je spomedzi nich aj najdrahšia. Dej hry sa odohráva v prírode, v lese, na skalách, medzi hubami, v pekle, nájdete v nich zvieratá, robotov, duchov a iné zvláštne tvory, ktoré nie sú ani ľuďmi, ani trpaslíkmi, ale čímsi medzi nimi.

Zdroj: Samorost 3 Teaser Trailer (youtube.com)

Zdroj: Google Play

ODPORÚČAME AJ:
Nositeľná elektronika vie aj pomáhať, toto sú jej najnovšie využitia
Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7
Tento geniálny vynález mohol zmeniť svet, obsahoval všetko pre mobil
Kráľ fotomobilov a svetová inovácia v jednom? Máme pochybnosti
Legendárne mobily alebo ikonická kamera v telefóne

Komentáre