Technológie

Microsoft zakáže všetky jednoduché heslá

"Dátum narodenia, meno manželky alebo trápne štyri nuly už ako heslo nepoužijete. Microsoft významne modernizuje zabezpečenie svojich používateľskych účtov. "

Erik Stríž, 31. mája 2016 10:00
Foto: Pixabay
Je úplne jedno, koľkokrát za deň si vypočume odporúčania, aby sme v digitálnom svete používali kvalitné a ťažko odhaliteľné heslá - aj tak je náš PIN kód na bankomatovú kartu štyri jednotky, PIN kód na mobil štyri nuly a heslo do počítača 123456.

V posledných rokoch sa niektoré internetové stránky snažia o to, aby motivovali svojich používateľov na vytvorenie kvalitných hesiel aj priamo - keď heslo nie je dostatočne silné, stránka vás o tom informuje krátkou vetou “Vaše heslo je slabé”. V lepšom prípade si tieto webstránky určujú kritériá pre uznanie nového hesla, napríklad musíte do hesla vložiť aspoň jedno veľké písmeno, jedno číslo a prípadne aj niektorý špeciálny znak (hviezdičku, čiarku, bodku a podobne).

Foto: Pixabay
Doteraz sa podobnej snahe o zvyšovanie kvality hesiel úspešne vyhýbal americký Microsoft. Jeho novinka však bude znamenať, že každý nový používateľ si bude musieť nastaviť naozaj kvalitné a ťažko odhaliteľné heslo, navyše aj každý už existujúci používateľ s nevhodným heslom bude vyzvaný k zmene.

Počas zadávania nového hesla sa v okienku s prihlasovacími údajmi bude zobrazovať aj akási stupnica v rozsahu od červenej po zelenú farbu. Pomocou nej bude používateľ okamžite vedieť, či je jeho nové heslo dostatočne kvalitné a bezpečné.

Foto: Pixabay

Ľudia stále používajú primitívne heslá

Nech to vyznie akokoľvek, najpoužívanejším heslom už niekoľko rokov po sebe je sled číslic 123456. Je to skoro neuveriteľné, ale v poradí druhé najpoužívanejšie heslo je slovo “password”. Vlastne to až tak prekvapivé nie je, pretože prístup ľudí k ochrane vlastného súkromia na internete je zvyčajne prehnaný alebo, naopak, celkom benevolentný.

Podľa zahraničného technologického portálu The Next Web sa jednými z najčastejšie používaných hesiel stali aj slová “starwars”, “princess” či “solo”, čo naznačuje, že internetová komunita celkom obľubuje americkú filmovú ságu Star Wars.


Zdroj: Microsoft is banning your stupidly easy-to-guess passwords

ODPORÚČAME AJ:
Ženy zanedbávajú ochranu dát v mobilných zariadeniach
Slovenská firma ovládla globálny trh mobilných CRM riešení
Počítačový program od Google porazil svetového šampióna v hre go
Zopár tipov, ako byť dobrým blogerom
Chcete prestať fajčiť? Môže vám pomôcť aplikácia v mobile

Komentáre