Technológie

Londýnska firma má plán variť pivo pomocou umelej inteligencie

"Jedným zo spôsobov, ako využiť umelú inteligenciu na mierumilovné účely, je nechať ju kontrolovať kvalitu výrobkov. V Londýne sa rozhodli, že bude kontrolovať pivá. "

Erik Stríž, 12. júla 2016 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Umelá inteligencia dnes ešte nie je na takej vysokej úrovni, aby začala napĺňať katastrofické scenáre sci-fi filmov a začala pracovať na pláne ovládnutia sveta. Zatiaľ sa musíme zmieriť s tým, že sa do určitej miery dokáže učiť nové veci, že dokáže pomerne dobre odpovedať na naše otázky a v prípade potreby nahradiť človeka vo výrobe.

V súvislosti s umelou inteligenciou ste sa už mohli dočítať napríklad o virtuálnom právnikovi, robotoch schopných cítiť bolesť, domácej centrále umelej inteligencie Google Home či programe, ktorý vyhral v logickej hre Go nad svetovým šampiónom.

Najnovšia snaha o zapojenie umelej inteligencie do veľkovýroby prichádza z upršaného Anglicka, konkrétne z Londýna. Práve tam sídli nová firma, startup, ktorá si hovorí IntelligentX a pravdepodobne je tvorená typickou britskou mládežou obľubujúcou pivo. Snáď práve preto sa rozhodla vyrábať pivo, aké tu ešte nebolo - vyrobené s pomocou umelej inteligencie.

Varenie piva je hotová veda, hoci v minulosti boli procesy jeho výroby oveľa jednoduchšie. Dnes pivárom pomáhajú počítače, snímače a senzory, ešte stále je ale potrebná aj účasť človeka - odborníka. Ten hodnotí kvalitu piva, ktoré je už hotové a aj toho, ktoré ešte prechádza procesom.

Umelá inteligencia od IntellingentX však tohto človeka nenahradí. Bude sa pýtať až konzumentov, ako im nové pivo chutí a nechutí a na základe ich odpovedí bude upravovať receptúru. V praxi to znamená, že recept na výrobu piva sa bude vyvíjať podľa toho, aký bude aktuálny dopyt. Je to zaujímavý a nezvyčajný koncept výroby, pretože zvykom je skôr udržiavať si rovnakú receptúru a presviedčať zákazníkov, že tá trpká horkosť v pozadí im v skutočnosti chutí, len o tom ešte nevedia…


Zdroj: IntelligentX: The World's First Beer Brewed by AI from IntelligentX on Vimeo.

IntelligentX a jeho pivo s príznačným názvom AI (Artifical Intelligence = umelá inteligencia) využíva na riadenie systém, ktorý si firma údajne vyrobila sama. Pôvodne sa internetom šírila informácia, že výrobca využíva riešenie od spoločnosti IBM s názvom Watson, ktoré je považované za jedno z najlepších vôbec. Výrobca však nakoniec sám potvrdil, že si systém umelej inteligencie vypracoval sám. Navyše dal verejný prísľub, že recepty na varenie ideálneho piva bude zverejňovať ako voľne dostupné dokumenty. Možno, že raz budeme poznať recept na dokonalé pivo a budeme si ho môcť vyrobiť aj doma v kuchyni, práve vďaka umelej inteligencii.


Zdroje: vimeo, intelligentx


ODPORÚČAME AJ:
Máte radi pivo? Stiahnite si do mobilu tieto appky
Google Home je technologický míľnik, ľudia si ho pletú s osviežovačom
Roboti budú cítiť bolesť, trpieť však nebudú
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami
Počítačový program od Google porazil svetového šampióna v hre go

Komentáre