Technológie

Budú ešte véčkové telefóny v móde?

"LG Wine Smart je nový telefón so systémom Android, má otváraciu konštrukciu a kryty pripomínajúce kožu. LG týmto svojím počinom jednoznačne získalo naše sympatie. "

Erik Stríž, 8. októbra 2015 10:00
LG Wine Smart Foto: LG Electronics
Nie je to tak dávno, čo boli mobilné telefóny skutočne pestré. Dnes preferovaný dizajn tenkého kvádrika s veľkým displejom bol doménou zariadení nazývaných PDA a boli to skôr malé vreckové počítače, ako telefóny. Dokonca aj operačný systém Windows vyzeral veľmi podobne tomu počítačovému a ponuka Štart sa vysúvala ako na monitore notebooku.

Populárne boli najmä véčkové telefóny, ktoré v sebe kĺbili veľkú klávesnicu na písanie správ a na svoju dobu rozmerný displej. Na tento typ mobilov sa posledné roky akoby zabúdalo, ale značka LG ich znovuzrodila modelom Wine Smart. Nejde o špičkový smartfón pre najnáročnejších, ale štýlové zariadenie, ktoré dokáže osloviť väčšinu.

Keď píšeme o väčšie, nemyslíme to vôbec s úmyslom zariadenie degradovať. Práve naopak, veď aj väčšina dnes od nového mobilu vyžaduje dlhú výdrž na jedno nabitie, pekný displej, hodnotné materiály krytov a celkovo atraktívny vzhľad. Toto všetko novinka spĺňa a my sme takmer nadšení, že sme ho mali príležitosť vyskúšať počas týždňa aj osobne.

LG Wine Smart Foto: LG Electronics

Vyzerá ako puzdro na doklady

LG Wine Smart rozhodne nie je telefón, na ktorý by sme si museli zvykať. Už prvé poťažkanie v rukách v nás zanechalo veľmi pozitívny dojem, pretože kryty s imitáciou koženého čalúnenia sú príjemné na dotyk a skoro mäkké. Je to plast, ale nie lacný lesklý, s ktorým sa stretávame napríklad pri lacných tabletoch.

Telefón je napriek véčkovej konštrukcii veľmi kompaktný a pevný, v zatvorenom stave nie je vidno žiadny kĺbový mechanizmus a nebyť zadnej strany s fotoaparátom, vyzeral by telefón skôr ako luxusné púzdro na cigarety alebo doklady.

Konštrukcia iba s jedinou výčitkou

Od mechanických tlačidiel a véčkových konštrukcií výrobcovia upustili aj preto, aby sa vyhli množstvu potencionálnych poškodení. Preto sú dnes telefóny iba jednoduché tehličky, pretože tak sa im nemôže nič zlé stať - okrem prasknutia displeja, samozrejme. Pri véčkach vždy hrozilo odlomenie hornej časti, vykývanie pántov alebo hocičo iné, čo by z telefónu spravilo elegantné ťažítko na papiere.

Týždeň s Wine Smart nám však ukazuje, že tieto pohyblivé mechanizmy nemusia byť tak veľmi rizikové. Pánty sú pevné a vyzerajú odolne, ak nebudeme telefón hádzať o zem, nemalo by hroziť jeho poškodenie.

Snáď jedinú výčitku by sme nasmerovali na nemožnosť preklopiť displej o 360 stupňov. Nepochybne by to bolo praktické, keby bolo možné spraviť z telefónu aj kompaktný smartfón.

LG Wine Smart Foto: LG Electronics

Displej ako na lacnejšom mobile

Hoci má telefón skutočnú klávesnicu, jeho displej je stále dotykový. Citlivosť na dotyk sa nedá vypnúť a asi by to bolo trocha zbytočné. Obraz má uhlopriečku 3,2 palca a rozlíšenie 320×480 pixelov. To nie sú práve najlepšie parametre, ale problém sme s tým nemali žiadny - veď obraz je jasný, farby sú sýte a rozlíšenie je dostatočné pre väčšinu obsahu, vrátane členitých webstránok.

Prostredie systému Android je rovnaké ako v ostatných telefónoch tejto značky. Vo veľkej miere využíva dizajnový trend nazývaný flat, vďaka ktorému sú ikony ľahko rozpoznateľné a veľmi jednoduché zároveň. Toto prostredie sa dá bez problémov ovládať nielen cez dotykový displej, ale aj pomocou klávesnice. Vrchný rad tlačidiel je tvorený trojicou hlavných možností, nižšie je smerový kurzor s potvrdzovacím stredom a okolo neho niekoľko tlačidiel s vopred nastavenými funkciami. Stlačením jedného tlačidla sa kedykoľvek dostanete do SMS správ, do telefónneho zoznamu alebo ku kamere.

Okrem hlavnej kamery s rozlíšením iba 3,15 megapixelov nájdete v telefóne aj webkameru, ale kvalita oboch je skôr základná. LG Wine dokáže spraviť fotky a aj nahrávať video, ale o vysokej kvalite záznamu tu nemôže byť ani reč. Je to taký ten nevyhnutný základ, ktorý majú v sebe najlacnejšie telefóny.


Wine Smart je bezpochyby zaujímavý a má potenciál znova zacieliť pozornosť na kreatívne dizajny smartfónov. Možno sa už čoskoro dočkáme toho, že sa v ponuke predajcov budú objavovať rôznorodé telefóny s hardvérovými klávesnicami. Tento, jeden z prvých, sa bude snažiť zaujať predovšetkým cenou - tá by sa na Slovensku mala pohybovať okolo úrovne 179 eur.


ODPORÚČAME AJ:
Tento odolný mobil nevie takmer nič, aj tak bude úspešný
Spoluzakladateľ Apple Steve Jobs by mal dnes 60 rokov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz

Komentáre