Technológie

Levitácia vytvorená zvukom, aj to je moderná veda

"Vedecké experimenty v posledných rokoch dokazujú, že aj obyčajný zvuk môže mať silu hýbať predmetmi a dokonca ich premiestňovať v priestore s presnosťou na milimetre. "

Erik Stríž, 14. júna 2017 9:00
Ultrasonická levitácia Foto: YouTube kanál Nature Video
Zvuk môže byť niečo príjemné, čo nám povzbudí, môže v nás vyvolať nechuť, podráždenie, dokonca nám môže aj uškodiť. Už niekoľko rokov pritom vedci vedia prinúť zvuk pracovať vo svoj prospech tak, aby priamo ovplyvňoval fyzické predmety. Zatiaľ iba také menšie s nízkou hmotnosťou, vývojom sa však určite docieli pokrok aj v tejto oblasti.

Už roky vieme, že pomocou silného kriku možno natoľko rozvibrovať prázdny pohár na víno, že sa zdanlivo sám od seba rozbije. Práve tento princíp vedia technickí pracovníci v laboratóriách využiť na to, aby manipulovali predmetmi alebo budili dojem fyzickej odozvy na rukách. Pomocou špeciálnej podložky je možné vytvoriť napríklad ilúziu dotyku, čo by v budúcnosti mohlo nájsť využitie v spojení s virtuálnou realitou. Reakcie na virtuálne predmety by prebiehali aj v skutočnom fyzickom svete práve pomocou takejto ilúzie.

„Ultrasonická levitácia“

Ešte praktickejšie využitie zvukových vĺn nachádzame pri manipulácii s malými predmetmi, ktoré by sa mohli vplyvom dotyku poškodiť alebo inak znehodnotiť. Demonštruje sa to na kvapkách vody, ktoré môžu byť pomocou injekcie umiestnené do priestoru, zdanlivo do vzduchu. V skutočnosti tieto kvapky podopierajú neviditeľné zvukové vlny, teda vibrácie.

Zaujímavosťou je, že pri súčasných cenách vedia šikovní technici takéto zariadenie na udržiavanie predmetov vo vzduchu zostrojiť za 70 amerických dolárov, teda niečo vyše 60 eur.

Zdroj: Ultrasonic levitation (YouTube)

V Japonsku dokonca našli spôsob, ako predmetmi v 3D priestore pohybovať bez zmeny polohy samotného zariadenia, ktoré zvuky produkuje. Tieto zvuky sú pre človeka nepočuteľné, nanajvýš pre niektoré zvieratá. Majú však takú silu, že vedia podľa želania používateľa ovládať hmotné objekty v priestore do všetkých šiestich smerov (hore, dole, vpravo, vľavo, dozadu a vpred).

Zatiaľ nie je reálne, aby zvuk nadnášal ťažké predmety, ale vývojom tejto technológie raz vedci prídu na to, ako ju rozšíriť a vylepšiť. Možno, že podobné zvukové generátory budú na dopravných prostriedkoch, ktoré sa budú vďaka tomu vznášať vo vzduchu… ale to je už divoké sci-fi.

Ochrana sluchu pomocou silného zvuku

Využitie zvuku môže byť rôzne už dnes. Napríklad značka automobilov Mercedes-Benz inštaluje do svojich vozidiel technológiu ochrany sluchu, ktorý je súčasťou systému s názvom PRE-SAFE.

Zdroj: Pre-Safe Sound - system bezpieczeństwa w samochodzie Mercedes-Benz Klasy E (YouTube)

Funguje to tak, že pri havárii sa v interiéri vozidla spustí špeciálny zvukový signál, na ktorý naše sluchové orgány určitým spôsobom reagujú a tak sa nepoškodia v dôsledku prudkého nárazu a hluku z neho plynúceho. Výrobca uvádza, že ak systém rozpozná určitú nebezpečnú situáciu, ozvučovací systém vo vozidle prehrá krátky šum, čím vopred prispôsobí sluch cestujúcich. Prirodzeným reflexným mechanizmom strmienkového svalu sa vnútorné ucho pripraví na vysoký akustický tlak s krátkodobým účinkom.


ODPORÚČAME AJ:
Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Prvý smartfón s nočným videním prichádza z Dánska
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne

Komentáre