Technológie

VIDEO: Lekári vrátili mužovi tvár po jeho pokuse o samovraždu

"Je to ďalší mimoriadny míľnik v medicíne, ktorý dokazuje, že technologický pokrok má zmysel. "

Erik Stríž, 21. februára 2017 10:00
Andy Sandness a doktor Mardini po prvej transplantácii tváre na Mayo Clinic. Foto: Mayo Clinic
Nech to vyznie akokoľvek absurdne, keď sa v roku 2006 Američan menom Andy Sandness pokúsil o samovraždu, určite ani nepomyslel na to, ako si ňou skomplikuje život. Iba 21-ročný chlapec sa dva dni pred Vianocami opil a rozhodol, že ukončí svoj život strelením sa do hlavy.

Jeho pokus nevyšiel, výstrel z pištole s dlhou hlavňou nenávratne poškodil jeho tvár, predovšetkým jej spodnú časť. Mladý muž takmer úplne prišiel o čeľusť, zuby, nos i zdravý zrak. Lekárom sa podarilo jeho tvár zachrániť aspoň čiastočne a hoci bol výsledok ich práce hrozivý, spravili neuveriteľné množstvo dobrej práce. Roztrhanú tvár napravili späť do takej formy, aby mal Sandness ústa a aby vedel dýchať, hoci aj bez nosa.

Časom si našiel protézu nosa, s ktorom mal však neustále problémy. Aj ústa, i keď čiastočne zachránené, nemal funkčné. Orálny otvor s priemerom iba niekoľko centimetrov nebol dostatočne veľký ako na lyžicu, navyše mu v ústach ostali iba dva zuby.

Aj napriek tomuto obrovskému hendikepu chcel mladý muž žiť a pracovať. Našiel si prácu vo svojom rodnom meste v štáte Wyoming, pracoval ako elektrikár a ako pracovník v ropnej spoločnosti.

Šesť rokov po incidente už vtedy dospelému mužovi zavolali, že klinika Mayo pripravuje špeciálny program transplantácie tváre, ktorého by sa mohol eventuálne zúčastniť. Nasledovali roky príprav a predovšetkým skúmania, či je vôbec z morálneho hľadiska transplantovať tvár človeku, ktorý sa z vlastného rozhodnutia snažil o samovraždu. Nakoniec zavážila jeho odolnosť a motivácia, silná podpora rodiny a priateľov a dlhoročné konzultácie s odborníkmi.

Jediné, čo chýbalo, bol darca tváre. Ten sa však napokon objavil tiež, bol ním iba 21-ročný Calen Ross, ktorý prišiel o život vlastnou rukou. Zanechal po sebe ženu v ôsmom mesiaci tehotenstva, ale aj rozhodnutie darovať svoje orgány; vrátane tváre.

Zdroj: Mayo Clinic’s First Face Transplant: The Patient (youtube.com)

Ako to dopadlo, je dnes už zrejmé. Andy Sandness sa stal prvým človekom, ktorému na klinike Mayo transplantovali tvár. Výsledok práce až 60 špecialistov pod vedením doktora Mardiniho je priam neuveriteľný, pretože mladému mužovi doslovne vrátili spoločenský život. Zákrok trval až 56 hodín. Zatiaľ to vyzerá tak, že Andyho telo prijalo transplantát od Calena dobre a bude môcť viesť plnohodnotný život.

Zaujímavosťou je, že sa mužovi po desiatich rokoch vrátili aj chuť a čuch.



Zdroje: 2 Tragedies Intersected To Give This Man A Face Transplant, Face transplant patient’s hope after twin tragedies


ODPORÚČAME TIEŽ:
PSYCHOLOGIČKA: Kto behá, tomu život neuteká
Aké oblečenie uprednostňujú na beh muži a aké ženy? Rozdiely sú veľké
Dvojjazyčnosť pomáha mozgu ubrániť sa demencii
Koniec jazvám? Prevratný objav dokáže zahojiť rany bez stôp

Komentáre