Technológie

Kyberútoky na FBI a CIA mali na svedomí iba 15 a 16-roční chlapci

"Sú to mimoriadne talenty, ktoré využili svoje schopnosti nesprávne. "

Erik Stríž, 19. februára 2017 11:00
Ilustračná fotografia Foto: Pexels
Rok 2016 bol na kybernetické útoky veľmi bohatý, priam fantasticky (i keď v tomto prípade v negatívnom zmysle) sa rozšíril najmä ransomvér. To je taký škodlivý kód, ktorý v počítači zahesluje všetky súbory a potom od obete žiada výkupné. Aj napriek snahe veľkých bezpečnostných spoločností nie je možné takéto súbory odblokovať bez pomoci samotného útočníka, pretože ten zvyčajne používa kvalitné šifrovanie.

Všetky bezpečnostné firmy sa zhodujú na tom, že jediným spoľahlivým riešením je prevencia a pravidelné zálohovanie súborov. Ak sa aj vyskytne problém s ransomvérom, dá sa v takomto prípade jednoducho ignorovať, všetky nakazené počítače resetovať na výrobné nastavenia, vymazať im pamäte a, samozrejme, predtým nájsť príčinu, prečo sa škodlivý kód do nich dostal.

Pomyslený koláč kybernetických útokov však aj naďalej vo veľkej miere vykrajujú ostatné typy ohrození, hovorí sa najmä o malvéri a klasickom hackerstve.

Nemôžu piť alkohol, ale vedia nabúrať aj FBI

Hneď začiatkom roka 2016 sa v Škótsku udial kuriózny prípad. Po vyšetrovaní bol zatknutý iba 15-ročný chlapec, jeden z niekoľkých členov hackerskej skupiny Crackas with Attitude. Títo “hackeri s názorom” sú vo svojej oblasti pomerne populárni a dokonca majú svoje profily aj na sociálnej sieti Twitter. Krátko po zadržaní druhého člena, tiež iba 16-ročného chlapca z Veľkej Británie, sa na Twitteri objavil status “Tak, oficiálne som jediný člen crackas with attitudes, ktorý ešte nebol zadržaný.”



Očividne to bol iba manéver na zmätenie vyšetrovateľov, ktorý nevyšiel. Z jediného zostávajúceho člena sa nakoniec podarilo nájsť a zadržať dvoch ďalších členov Crackas with Attitude, 22 a 24-ročných hackerov zo Spojených štátov. Neočakáva sa, že by sa ich zadržaním aktivity skupiny ukončili.

Dvaja chlapci putovali zo Spojeného kráľovstva priamo Spojených štátov amerických, kde sa podrobili vyšetrovaniu. Obvinení boli z kybernetických útokov na FBI a CIA, čo sú v Amerike vážne zločiny, za ktoré sa sedí aj celé roky. Chlapci si spôsobili vážne problémy aj tým, že stiahli databázu až 29-tisíc kontaktných údajov zo záznamov FBI a amerického Ministerstva vnútra.

50 miliónov amerických dolárov

V boji proti kyberkriminalite boli úspešní aj ruskí vyšetrovatelia. Federálnej bezpečnostnej službe Ruskej federácie (FSB) sa podarilo v lete zadržať až 50 (!) hackerov zodpovedných za masívne šírenie malvéru s názvom Angler. V roku 2016 to bol vôbec najrozšírenejší malvér na svete a o úspechu ruskej bezpečnostnej služby svedčí aj fakt, že po zadržaní podozrivých sa už neobjavil ani jeden takýto útok.

Vytvárať a šíriť škodlivý softvér je veľký obchod. Svedčí o tom aj zistenie, že organizácia Lurk, ktorej členov zadržali v Rusku, prostredníctvom bankového malvéru ukradla takmer 50 miliónov amerických dolárov.


Zdroje: Trend Micro: Veľké kriminálne kyberprípady, The Hacker News


ODPORÚČAME AJ:
Projektor z krabice od pizze. Geniálny vynález alebo zlý vtip?
Perfektné spojenie technológie a športu: Augmented Climbing Wall
Experiment: Bez smartfónu vydržíme asi 44 sekúnd
Telefón so skenerom dúhovky oka je realitou a vyzerá skvele
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?

Komentáre