Technológie

Kedy ste naposledy zmenili heslá na počítači?

"Vraj až desať percent ľudí sveta používa 20 rovnakých hesiel. Ak používate tie jednoduchšie, je čas to zmeniť. "

Erik Stríž, 2. júna 2017 8:00
Ilustračná fotografia Foto: TASR
„Nezálohuje iba ten, kto ešte o nič neprišiel.“ hovorí múdrosť, ktorá sa opakuje najmä vo svete IT technikov. Význam tohto tvrdenia sa dá preniesť aj do kontextu hesiel, že kvalitu hesiel zanedbáva iba ten, komu ešte nezneužili účet. Zneužitie akéhokoľvek internetového účtu (či už na sociálnej sieti alebo v banke) pritom môže môže vyzerať akokoľvek, od získania údajov o známych až po finančnú ujmu, čo dnes nie je vôbec ojedinelé.

Platí pritom obyčajné pravidlo, že heslo by malo byť čo možno najdlhšie a nemalo by mať spojitosť so životom používateľa. Dávať si ako heslo vlastné rodné číslo, prípadne meno partnera, skrátka nie je rozumné, pretože je ľahko odhaliteľné.

Medzi dlhodobo najpoužívanejšie heslá patria série čísiel, predovšetkým 123456, 12345678 alebo aj slovo Password. Tieto heslá vedia moderné počítačové systémy odhaliť v priebehu menej ako jednej sekundy a nabúrať tak vaše súkromie, kontakty, platobné údaje a čokoľvek iné, čo máte na internete.

Rovnaké heslo pre Facebook a e-mail nie je dobrý nápad. Foto: TASR/AP
Až dve tretiny ľudí používa jedno alebo dve heslá na všetkých svojich účtoch a vraj až desať percent ľudí sveta používa 20 rovnakých hesiel stále dookola. To znamená, že aj vo vašom okolí môžu byť ľudia, ktorí majú na počítačoch rovnaké heslá a rovnaké používajú pre prihlasovanie na Facebook, e-mail a tiež do internet bankingu. To znamená, že ak sa takého človeka jedného dňa zameria akýkoľvek hacker, stačí mu odhaliť jediné heslo a má prístup všade.

Dĺžka hesla je pritom celkom zásadná. Osemmiestne heslo pozostávajúce iba z písmen má až 200 miliárd možných kombinácií. Ak by niektoré zo znakov mohli byť napísané veľkými písmenami, počet možných kombinácií rastie až na nepredstaviteľných 53 biliónov.

Keď si zadáte heslo napríklad „z7S69s@.“, jeho odhalenie bude súčasným počítačom trvať až 12 rokov. Skrátka existuje také obrovské množstvo kombinácií, ktoré musí počítač vyskúšať, že za kratší čas sa mu to nepodarí. Keby sa niekto snažil toto heslo odhaliť technikou z roku 1990, trvalo by mu to viac ako 6-tisíc rokov. Za ten čas tých pár eur na bankovom účte nestojí, však?

V praxi stačí, aby ste si ako heslo nastavili napríklad „u89siwpq#p3&@“, takéto je prakticky neodhaliteľné.


ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre