Technológie

Kancelária budúcnosti: bez papiera to vraj nepôjde

"Kancelárie sa vždy menili a aj sa meniť budú. Všetko majú na svedomí nové technológie. "

Erik Stríž, 30. marca 2017 12:00
Ilustračná fotografia Foto: Pinterest
Moderné technológie veľmi zásadným spôsobom menia spôsob práce. Dokonca aj prácu samotnú, veď za posledných niekoľko desiatok rokov vznikli úplne nové pracovné pozície, spôsoby práce a medzi najčastejšími pracovnými pozíciami dnes figurujú také, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi ani neexistovali.

Elektronika, búrlivý vývoj počítačov, automatizácia na každom kroku, to všetko vplýva na naše životy a v práci majú za následok síce viac práce, ale fyzicky menej náročnej. Očakáva sa, že spolu s nimi sa bude vyvíjať aj kancelária ako taká. Spolu s technikou sa môže zmeniť všetko, vrátane samotného dizajnu interiéru.

Interiér

V priebehu posledných rokov sa kancelárie dramaticky zmenili. Ešte pred rokmi sa v kanceláriách bežne fajčilo, bolo v nich počuť neutíchajúce búchanie písacích strojov a ich kvalitatívny štandard nebol veľmi vysoký. Dnes vidíme, že sa pri návrhu kancelárskych priestorov dbá nielen na vizuál, čistotu, ale aj na psychológiu. Donedávna populárne open space priestory už strácajú svoje čaro, pretože sa ukazuje, že ľudia predsa len potrebujú aspoň trochu súkromia aj v práci, takisto obrovské presklené steny nie sú vnímané s takým nadšením.

Techshed, Garcia Tamjidi Architecture Design Foto: Techshed, Garcia Tamjidi Architecture Design
Trend poukazuje, že kancelárie budúcnosti budú aj naďalej väčšie, ale nepôjde už o tradičné open space s desiatkami pracovníkov. Fyzické rozdelenie priestorov do pracovných skupín sa ukazuje ako efektívnejšie a udržateľnejšie, hoci by toto oddelenie bolo koncipované iba tenkou stenou nesiahajúcou ani po strop.

Predpokladáme tiež, že sa upustí od prehnanej dizajnovej čistoty a bielej farby, dôležitá bude vizuálna vyváženosť, príjemné farby, prípadne kreatívna pestrosť rozdelená do zón, ako to robia veľké internetové spoločnosti (napríklad Google). To, že sa zamestnanci v pracovných priestoroch cítia príjemne, má priamy vplyv na ich výkonnosť a produktivitu.

Technológie

Vývoj technológií priamo súvisí so vzhľadom kancelárie. Tie modernejšie už prešli na koncept bezkáblového spojenia jednotlivých zariadení, vďaka čomu sa z priestorov odstránili neestetické a otravné káble. Týka sa to samotných počítačov, ktoré už nemusia byť fyzicky prepojené s myšou a klávesnicou, ale predovšetkým s tlačiarňou a skenerom.

Zdá sa, že nejaké káble ale budú potrebné aj tak. Napríklad nabíjanie telefónov či napájanie počítačov si ten káblik vyžiadajú vždy… alebo nie? Vo februári sme sa venovali zaujímavému experimentu Disney Research, ktorý prakticky demonštroval izbu bez jediného kábla. Výskumné centrum Disney k tomu využilo prenos elektriny vzduchom. Bol to iba jeden z prvých experimentov, ale stanovuje celkom nové možnosti pre blízku budúcnosť.

Bezdrôtový prenos elektriny od Disney Research Foto: Disney Research
Vedci z Disney Research to spravili tak, že v strede miestnosti musí byť umiestnený kovový trám, ktorý je centrom pre šírenie elektromagnetických vĺn do priestoru. On spoločne s generátorom za stenou a jedným malým zosilňovačom vytvára niečo, čo nie je vidieť a ani cítiť, elektronika však na to reaguje rovnako, ako keby bola pripojená do elektrickej zásuvky.

V blízkej budúcnosti sa bude aj naďalej popularizovať využívanie cloudu, čím sa práca a komunikácia medzi pracovníkmi stane ešte efektívnejšou. Spoločný prístup k jednotnému úložisku dokumentov s možnosťou presného definovania zdieľania vyradí potrebu posielania príloh do e-mailov a tiež potrebu zbytočnej tlače dokumentov, aby ich videl šéf posadený o poschodie vyššie.

Svoju úlohu tiež zohrá centralizácia, ktorá by mala zefektívniť prácu v skupinách. S komplexným a univerzálnym riešením najnovšie prišli spoločnosti Konica Minolta, Microsoft, HPE, Sophos, Canonical a BrainTribe, ktoré spoločne vytvorili takzvaný Workplace Hub. Je to v podstate jednotná platforma, ktorá obsahuje všetky technológie potrebné pre kancelársku prácu a spoluprácu medzi zamestnancami. Minolta hovorí o účinnejšej a efektívnejšej správe širokej palety nástrojov, služieb a zariadení, ktoré sa dnes v práci používajú.

Konica Minolta predstavuje Workplace Hub, najlepšie prepojenú inteligentnú platformu pre pracovisko budúcnosti Foto: Konica Minolta
Naopak, spoločnosť Epson na svojej nedávnej tlačovej konferencii v Bratislave tvrdila, že centralizácia nemusí byť nutne jediným riešením. Opierala sa pritom o skúsenosti aj z Čiech, kde veľký úrad s niekoľkými poschodiami centralizoval tlačiarne a skenery tak, že niektorí zamestnanci musia denne prejsť aj niekoľko stoviek metrov iba preto, aby si vyzdvihli vytlačený papier.

Tlač a skenovanie dokumentov

Minuloročný výskum analytickej spoločnosti Coleman Parkes Research zistil, že aj keď sa dnes deje masívna digitalizácia, kancelária budúcnosti bez papiera nie je možná. Vraj až 75 percent respondentov výskumu tvrdilo, že si nevie predstaviť kanceláriu bez tlačiarne a skenera. Je to zaujímavé, pretože sa zdá, že malí živnostníci a menšie firmy už bez tlačených dokumentov existovať vedia.

Význam papiera teda nebude zanedbateľný ani v kancelárii budúcnosti, respektíve v supermodernej kancelárii dneška. To, na čo sa bude prihliadať, bude ekologická nezávadnosť, finančná úspora a tiež úspora času. To všetko sa dá docieliť aj používaním vyspelých tlačiarní a ďalších zariadení.

Modrý papier, ktorý sa pod UV svetlom mení na biely, vynašli na univerzite v Číne. Môže znamenať revolúciu v kancelárskej tlači. Foto: American Chemical Society
Aj na našich stránkach ste sa mohli dočítať o zaujímavom vynáleze z Číny, o takzvanej dočasnej tlači. Vedci našli nový spôsob, ako tlačiť na papier, tentoraz bez atramentu, výlučne s pomocou UV svetla (foto vyššie).

Základom novinky z ich dielne je kuriozita, že hoci sa na papieri zobrazuje vytlačený text, nebol pri jeho výrobe použitý žiadny atrament či akákoľvek iná farba. Za tlač je v tomto prípade zodpovedná extrémne tenká vrstvička nanomateriálu, ktorá je citlivá na kyslík a UV žiarenie. Táto tenká vrstva je tvorená z oxidu titaničitého TiO2 (čo je najbežnejšia zlúčenina titánu) a z fotokatalytickej zmesi reagujúcej na UV žiarenie.

Zmenami by mohlo aj prejsť aj skenovanie dokumentov, významnú úlohu bude zohrávať automatizácia a doplnkové funkcie, ktoré ušetria administratívnym pracovníkom čas. Aj dnes existujú veľké a drahé multifunkčné zariadenia, ktoré vedia tlačiť aj skenovať súčasne, sú však nemotorné, zvyčajne náročné na údržbu a predovšetkým mimoriadne drahé. Ich cena sa počíta na tisíce eur. Nedávno sme mali možnosť prakticky otestovať skener, ktorý je síce jednoúčelový a malý, patrí však aj do kancelárií veľkých firiem.

Skener Epson WorkForce DS-530 Foto: Epson
Jeho cena tiež nie je nízka, pre bežného človeka je dokonca skoro neakceptovateľná, ale Epson DS-530 aj napriek malým rozmerom vykonáva obrovskú prácu. Je ukážkou toho, ako majú fungovať kancelárske zariadenie budúcnosti: je malý, tichý a ľahký, dokáže skenovať zmluvy dlhé niekoľko desiatok strán obojstranne a rovno do formátu, ktorý sa dá upravovať v programoch Office. Je menší ako kávovar, denne pritom dokáže farebne naskenovať až 4-tisíc strán. Pre administratívneho pracovníka to znamená, že do skenera vloží celú zmluvu a môže si vyložiť nohy na stôl, o všetko sa postará ten malý biely „kávovar“.


ODPORÚČAME AJ ĎALŠIE ČLÁNKY O TECHNOLÓGIÁCH PRE PRÁCU:
Byt bez jediného kábla: Ukázali funkčný prenos elektriny vzduchom
Kancelársky papier bude modrý a tlač dočasná, v Číne sa deje revolúcia
Konica Minolta predstavuje Workplace Hub
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?
Fotoskener od Google dokáže previesť staré fotky do digitálnej podoby
Najlepší All-in-One počítač sveta je revolučný, ale stojí tisíce eur
Klávesnice budúcnosti sa budú meniť podľa toho, čo práve robíte
Načo drahé fotografické štúdio? Mladík ho vyrobil za osem dolárov

Komentáre