Technológie

Jeden z najdrahších telefónov sveta: Vraj je aj najbezpečnejší

"Stojí toľko, čo nový Mercedes triedy A a chce osloviť vysokou softvérovou bezpečnosťou. Na svete nie je veľa ľudí, ktorí by si dopriali takýto okázalý luxus. "

Erik Stríž, 16. júla 2016 8:00
Smartfón Solarin Foto: Sirin Labs
Spomínate si na mobilné telefóny značky Vertu? Ešte stále sa dajú kúpiť a okrem prestížnych materiálov použitých pri výrobe ich krytov sú príznačné aj mimoriadnou cenou rádovo v tisícoch eur.

Do sveta luxusných a drahých mobilných telefónov však okrem Vertu vstúpili aj iné značky, napríklad ruské Gresso, TAG Heuer a Mobiado. Jedna taká, o ktorej ste dodnes možno nepočuli, je Sirin Labs. Vyrába a predáva špeciálny mobilný telefón Solarin, ktorého cena je fantastických 17-tisíc eur bez dane. Finálna suma za nákup tohto špeciálneho tovaru teda presahuje 20-tisíc eur.

Smartfón Solarin Foto: Sirin Labs
Prakticky neznáma značka pochádza z Izraela a jej produkt prebíja aj luxusné Vertu o nejakých 5-tisíc eur. Túto astronomickú hodnotu výrobca argumentuje vysokou mierou bezpečnosti, ktorú telefón ponúka svojmu majiteľovi. Po technickej stránke ale Solarin až tak vyspelý nie je, v mnohých technických parametroch by ho prekonal aj bežný smartfón za 500 eur. Sila Solarinu teda tkvie vo vysokej úrovni softvérového zabezpečenia.

Smartfón je vyrobený z moderných superodolných materiálov, má robustnú konštrukciu a nápadný dizajn. Nie je typickým mobilom dnešných dní, ktorý sa snaží o čo najtenšie prevedenie a nízku hmotnosť - tento z Izraela váži nezanedbateľných 250 gramov.

Smartfón Solarin Foto: Sirin Labs

Bezpečnosť na prvom mieste

Značka Sirin Labs tvrdí, že jej telefón pracuje so šifrovaním “chip-to-chip 2560bit”, vďaka čomu zabezpečuje vysokú ochranu pred sledovaním - napríklad aj vládnymi agentúrami. Vstavaný procesor je moderný X10 LTE (rýchly, ale už nie je najnovší), obrazovka má rozlíšenie 2K a zobrazuje pomocou technológie IPS LCD, fotoaparát na zadnej strane dokáže zhotovovať fotky s rozlíšením až 23 megapixelov. Nevšedným doplnkom je mechanický kryt kamery, ktorý bol na smartfón navrhnutý taktiež v záujme zvyšovania bezpečnosti.

Veľmi zaujímavo (a utopicky zároveň) znie parameter o prenosovej rýchlosti až 4,6 gigabajtov za sekundu. Nevedno však, či je táto rýchlosť možná iba v rámci pamäte telefónu alebo aj pri prenose údajov do počítača. Na tento údaj sa musíme pozerať s veľkým nadhľadom. Pamäť má kapacitu nadštandardných 128 GB, nie je však rozšíriteľná pamäťovou kartou.

Solarin pracuje s operačným systémom Android 5.1.

Zdroj: SOLARIN by SIRIN LABS (youtube.com)

O luxusných mobiloch


Luxusné mobilné telefóny by sme vo všeobecnosti mohli rozdeliť do troch skupín. V tej prvej by sa nachádzali zariadenia, ktoré sa skôr iba hrajú na luxusné. To znamená, že majú vysokú cenu, rôzne excentrické dizajny a imitácie dreva, drahých kovov alebo iných hodnotných materiálov. V druhej skupine sú mobilné telefóny, ktoré takisto nie sú prakticky ničím špeciálne, iba sa vyrábajú v limitovanej edícii a sú nositeľom loga prestížnej firmy.

Tretia skupina je tá, ktorej výrobcovia si uvedomujú, že ich zákazníci síce nie sú práve šetrní, ale svoje investície sa snažia hodnotiť s ohľadom na budúcnosť. Preto sú ich mobilné telefóny obložené pravým zlatom, diamantmi a vôbec takými materiálmi, ktoré sa dajú v prípade neskoršej potreby predať aj samostatne.

Luxusné telefóny sa nedajú porovnávať s luxusnými autami. Je to spôsobené tým, že cena automobilu zodpovedá jeho hodnote a pri telefónoch ide o len vyhodené peniaze za niečo, čo bude o rok technicky zaostalé.


Zdroje: SOLARIN by SIRIN LABS (youtube.com), Sirin Labs

ODPORÚČAME AJ:
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Pekný mobil nemusí stáť veľa
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

Komentáre