Technológie

Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?

"Závislosť na internete už dnes nie je žiadny mýtus, ale tvrdá realita predovšetkým mladších ročníkov. Hovorí sa aj o tom, že táto závislosť spôsobuje psychické poruchy. "

Erik Stríž, 8. júla 2016 10:00
Spôsobuje internet moderné psychické poruchy? Ilustračná fotografia Foto: informationisbeautiful.net
Moderné technológie a internet sú skvelá vec. Umožňujú nám byť dostupnými takmer za každých okolností, vyhľadávať informácie v priebehu sekúnd, lepšie sa rozhodovať a orientovať. S priveľkou slobodou však prichádza aj zodpovednosť a ľudia na ňu akoby ešte nie sú pripravení. Vznikajú závislosti na internete, na mobiloch a počítačoch a s tým súvisiace ďalšie problémy.

Vraj to speje až do psychických porúch, ktoré môže závislosť na internete vyvolať. V publikácii Knowledge is Beautiful od Davida McCandlessa sa môžete dočítať o konkrétnych poruchách, ktoré bezmedzné používanie počítačov, mobilov a internetu môže spôsobiť. V dokumente s názvom Inter Mental ich uvádza až 26, my vyberáme desať najzaujímavejších z nich.

Smart Tick
Potreba vypĺňať každý jeden voľný moment kontrolou mobilného telefónu a sledovaním sociálnych sietí.

Infoglut
Prebytok prijímaných informácií alebo aj konzumácia takého množstva informácií, ktoré už človek ani nie je schopný stráviť. Keď sa človek pravidelne a vedome vystavuje takémuto prebytku, možno hovoriť aj o určitej forme závislosti, o nutkavej potrebe bez praktického úžitku s následnou psychickou únavou.

Hollow Flow
Robenie tých istých vecí stále dookola. Je to taká pomyslená slučka stále sa opakujúcich aktualizácií sociálnych sietí, webstránok, RSS čítačiek a iných aplikácií. Je to ako prvý uvedený Smart Tick, ale opakovaný neustále dookola s cieľom dostať sa k najnovším informáciám ihneď.

Dingeing
Zažili ste niekedy ten pocit, že ste sa nevedeli nabažiť psíka, ku ktorému ste sa vrátili po týždňovej dovolenke? Sú ľudia, ktorí zažívajú rovnaký pocit vtedy, keď sa po dlhšom čase opäť dostanú k svojmu telefónu alebo počítaču. To speje ku všetkým trom vyššie uvedeným bodom, teda k nadmernej konzumácii virtuálneho obsahu a neustálemu aktualizovaniu mailov, sociálnych sietí a aplikácií.

Automaticity
Automaticita je určitý mentálny stav, kedy už veľmi nevnímame, čo vlastne robíme. V tomto stave klikáme na odkazy, sledujeme videá a fotky, neuvedomujeme si už ich obsah, respektíve ho okamžite zabúdame. Je to automatizovaný proces, pri ktorom sa náš mozog doslovne dostáva do inej úrovne vedomia - tak, ako keď pracovník dlho vykonáva rutinnú monotónnu prácu.

Online Identity Disturbance
Virtuálna identita sa môže od tej skutočnej líšiť veľmi zásadne. Na Facebooku sme to možno ešte stále my, ale v anonymných diskusiách s profilovou fotkou stiahnutou z internetu môžeme byť kýmkoľvek. Zaujímavé je, že aj keď ľudia môžu byť hocikým, vyberajú si často byť hlupákom.

Medzi rôznymi virtuálnymi identitami nemusí byť prakticky žiadna spojitosť. Niektoré veci sa však prenášajú z virtuálneho prostredia do reálneho - a tým niečím sú napríklad pocity krivdy. Ak sa niekto z vašich priateľov hnevá a je rozladený z toho, že ho v anonymnej diskusii niekto ďalší anonymný urazil, zrejme má tento váš priateľ menší problém sám so sebou.

Online Identity Disorder
Toto je oveľa väčší problém, ako ten vyššie zmienený. Je to teoretická situácia, kedy človek celkom stratí vedomie o svojom reálnom živote a v čase, keď je na internete, preberá jeho riadenie iná osobnosť. Je to v podstate porucha osobnosti, ktorá nie je podmienená používaním internetu a technológií, silne sa však prejavuje práve vtedy. Je to niečo také, ako keby ste si na Facebooku, Instagrame a všade inde vytvorili pseudonym, ktorý by začal žiť takmer vlastným životom a vy by ste pri spravovaní jeho profilov celkom stratili pojem o vlastnej identite, povahe, skúsenostiach a vzťahoch.

Newsgoogles
Pod pojmom newsgoogles si autor predstavuje spôsob, akým čítame a vnímame informácie zo sveta. Prebytok negatívnych správ a naša častá konzumácia podobného obsahu môže dospieť do štádia, kedy aj veľmi tragické veci vnímame chladne, bez emócie, s nudou alebo dokonca ako samozrejmú súčasť pestrého spravodajského mixu, ktorý potrebujeme počas dňa.

Na rozdiel od autora si však nemyslíme, že chladné vnímanie správ sa musí nutne preniesť aj do bežného života. Nie je pravidlom, že by “ostrieľaní internetoví borci” boli aj v reálnom živote rozvážni, vecní a chladní, keď príde ku konfliktnej situácii.

Wiki-ism a Critical Flaccidity
TieTO dve “psychické poruchy”, ako ich David McCandless nazýva, sú v podstate dva protipóly extrémneho správania sa na internete. Prvý je večné hádanie sa s ostatnými účastníkmi diskusie a snaha o ich poníženie tým, že si diskutér rýchlo vyhľadá informácie cez Wikipédiu a zistené fakty potom prezentuje ako samozrejmosť, ktorá patrí do všeobecnej inteligencie. Takto sa vraj správajú ľudia, ktorí trávia priveľa času skúmaním konšpiračných teórií a hádaním sa o nich v diskusiách. Zaujímavosťou je, že aj samotný diskutér môže nadobudnúť dojem, že hoci si informáciu musel vyhľadať a vybrať z kontextu, už sám o nej dávno vedel a tým sa vie presvedčiť o vlastnej kompetentnosti.

Druhá strana je zasa nekritickosť, odmietanie hľadania informácií, naivné až násilné presadzovanie vlastných názorov a domnienok. Autor uvádza, že reprezentantov tejto poruchy nachádza predovšetkým medzi ortodoxnými odporcami očkovania, fanúšikmi UFO fenoménu a ľuďmi, ktorí prepadávajú alternatívnym spôsobom stravovania a liečenia.

Nie je porucha ako porucha


Nech vyššie uvedené “psychické poruchy” vyznejú akokoľvek komicky alebo tragicky, je potrebné nahliadať na ne s veľkou rezervou. Nie sú totiž skutočnými psychickými poruchami, ak neprerastajú do takých rozmerov, aby negatívne ovplyvňovali bežný život, vzťahy alebo myslenie ako také.

Ak ste sa však v niektorých z nich našli, možno by stálo za zamyslenie skúsiť používanie moderných technológií tak trocha potlačiť. Nemáme na mysli ani tak vypnutie mobilu a zamknutie ho do šuflíka, ako skôr sebadisciplínu v jeho neustálom kontrolovaní. Ak budete mať problém aj s takto jednoduchým obmedzením, asi máte problém...


Zdroj: Intermental


ODPORÚČAME AJ:
Poznáte temné zákutia internetu, ich nástrahy i pozitíva?
Vedci STU navrhli inteligentnú zásuvku, ktorá pomôže šetriť energiu
Budeme musieť tolerovať esemeskovanie aj v kinách?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Umelá inteligencia rieši problémy ľudí už dnes. Aj tie s pokutami


Komentáre