Technológie

Inteligentné okuliare pre športovcov sú vylepšenými Google Glass

"Okuliare sledujú svojho majiteľa, informujú ho o aktuálnom výkone a priebežnom progrese v tréningu. Sú inteligentné, avšak nepreháňajú to s integráciou do bežného života. "

Erik Stríž, 21. apríla 2015 9:00
Inteligentné okuliare Recon Jet Foto: Recon
Nepochybne ste zaregistrovali informáciu, že projekt Google Glass jeho tvorca zanechal napospas individuálnym skupinám vývojárov. Inteligentné okuliare z dielne Google mali potenciál radikálne zmeniť svet nositeľnej elektroniky, ale nechali sa celkom vytlačiť prvými inteligentnými hodinkami. Tie sú jednoducho o niečo pohodlnejšie a menej nápadné, navyše majú klasické dotykové displeje.

Budúcnosť pre inteligentné okuliare od Google teda vôbec nevyzerá ružovo. Neznamená to však, že by rovnaký osud postihol aj produkty iných značiek, práve naopak. Vyzerá to tak, že tam, kde Google skončil s okuliarmi pre fúzatých hipsterov, tam iné firmy začínajú s okuliarmi pre športovcov.

HUD modul na okuliaroch je síce nápadný, ale jeho hmotnosť je prakticky zanedbateľná - iba 65 gramov Foto: Recon
Značku Recon môžete poznať ako firmu venujúcu sa výrobe head-up displejov pre športové okuliare. Najnovším produktom Jet chce splniť očakávania ľudí, ktorí nemajú záujem dokupovať si k okuliarom samostatný HUD modul, ale rovno chcú komplet.

Okuliare Jet majú relatívne malé rozmery, jedine modul HUD (head-up displej) z nich mierne vytŕča a pôsobí nápadne. Je však potrebné brať do úvahy skutočnosť, že ich majiteľ s nimi bude predovšetkým bežať alebo sedieť na bicykli a nie prechádzať sa po meste a pútať tak pozornosť.


Zdroj: youtube.com

Sledujú a porovnávajú výkony

Rekreačný bežec alebo cyklista zvyčajne nepotrebuje mať veľmi presný prehľad o tom, akú prešiel vzdialenosť a akou rýchlosťou, pretože športuje najmä pre vlastné potešenie. Po určitom čase sa však u každého amatéra dostaví záujem prekonávať samého seba alebo aj iných ľudí a vtedy si začne sledovať výkony.

Základom je odsledovať si čas, za ktorý športovec prešiel určitú trasu a na základe toho si vie vypočítať napríklad priemernú rýchlosť. Niekedy však ani tieto údaje nestačia na to, aby športovca motivovali v dlhodobom horizonte. Preto skúsenejší športovci oceňujú, keď majú po výkone k dispozícii priebeh svojich výkonov dostupný v prehľadnej forme, ale aj keď si môžu v reálnom čase pozrieť aktuálne údaje.

Okuliare sledujú aktuálnu polohu a zobrazujú ju zasadenú do jednoduchej mapy, informujú o GPS súradniciach, aktuálnej rýchlosti a čase celkového výkonu. K tomu prepočítavajú priemernú rýchlosť od začiatku trvania tréningu, ako aj okamžitú rýchlosť.

HUD displej ponúka aj napriek malej vzdialenosti od oka ostrý obraz Foto: Recon

Vlastný systém zameraný na jednoduchosť

Okuliare sú poháňané vlastným operačným systémom ReconOS, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre potreby bežcov a cyklistov. Prostredie je veľmi jednoduché a prehľadné, výber z dostupných funkcií je intuitívny a realizuje sa pohybom prstami na dotykovej ploche. Tá sa nachádza na vyššie spomenutom HUD module.

Okrem funkcií na sledovanie športových výkonov je možné systém ReconOS využiť aj na prepojenie so svetom. Okuliare dokážu komunikovať s mobilným telefónom a na head-up displeji zobrazovať text prijatej správy alebo informovať o tom, kto práve volá.

Inteligentné okuliare Recon Jet Foto: Recon
Užitočnou funkciou inteligentných okuliarov je vstavaná kamera, ktorá dokáže vyhotovovať fotografie a zaznamenávať kratšie videá. Tieto fotky je možné následne zdieľať napríklad na sociálnych sieťach.

Základnou myšlienkou inteligentných okuliarov Recon Jet je nespúšťať oči z cesty a nevenovať zbytočnú pozornosť displeju mobilného telefónu. Otázka je už iba to, či bude systém a celkové ovládanie okuliarov dostatočne jednoduché a intutívne na to, aby nepútali zbytočnú pozornosť práve oni.

Zdroj: Reconinstruments.com



ODPORÚČAME AJ:
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Do lesa v ponožkách? S pokrokovými materiálmi to nie je problém
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s

Komentáre