Technológie

VIDEO: Humanoidný robot vystúpil na panelovej diskusii

"Robot Sophia bol navrhnutý na základe podobizne britskej herečky Audrey Hepburnovej a mimiku robota ovláda vyše 60 rôznych tvárových mechanizmov, aby tak vytvorili prirodzené ľudské výrazy."

Tablet.TV, 2. februára 2018 10:00
Humanoidný robot Sophia Foto: Tablet.TV
Humanoidný robot Sophia, ktorý má implementovanú umelú inteligenciu vystúpil v juhokórejskom Soule v rámci úvodnej panelovej diskusie na konferencii o štvrtej priemyselnej revolúcii a umelej inteligencii. Pri rozhovore s poslankyňou Park Young- Sung z vládnej Demokratickej strany Sophia oblečená do tradičného kórejského kroja reagovala na témy ohľadne politickej situácie v krajine. Zablahoželala kórejskému národu k vytvoreniu vyspelej demokracie.

V júli zástupkyňa parlamentu predložila návrh zákona, ktorého cieľom je udeliť robotom "právny štatút ako elektronickým ľudským bytostiam". Predloženie návrhu zákona je podľa Park Young-Sung je v súlade s opatreniami na celom svete, aby sa pripravilo na rôzne možnosti, ktoré by zahŕňali koexistenciu umelej inteligencie a ľudí v budúcnosti. Nové paragrafy by zahŕňali zodpovednosť robotov za zločiny alebo udeľovanie autorských práv robotom za ich tvorivú prácu.

Robot Sophia bol navrhnutý na základe podobizne britskej herečky Audrey Hepburnovej a mimiku robota ovláda vyše 60 rôznych tvárových mechanizmov, aby tak vytvorili prirodzené ľudské výrazy.




Dvojročný robot sa objavil na rôznych konferenciách po celom svete vrátane zasadnutia hospodárskej a sociálnej rady Spojeného kráľovstva a stal sa mediálnou hviezdou. Najväčšiu pozornosť pritiahla Sophiina poznámka v The Tonight Show: "To je skvelý začiatok môjho plánu dominovať ľudskej rase". A po chvíľke zhrozeného ticha dodala: „Niekedy si robím žarty. Myslela som, že to bude smiešne. "

David Hanson, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Hanson Robotics, ktorý bol prítomný na konferencii, poznamenal, že technológie umelej inteligencie poskytujú ľuďom lepšie služby.

V októbri 2017 sa stala humanoidná Sophia prvým robotom, ktorý získal občianstvo krajiny. Konkrétne sa stala občiankou Saudskej Arábie.

Komentáre