Technológie

Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia

"Čínsky technologický gigant Huawei predstavil nový telefón, ktorý možno považovať za výrazný evolučný skok v mobilnej fotografii. Na mobile má tri fotoaparáty, z toho jeden čiernobiely. "

Erik Stríž, 19. apríla 2016 11:00
Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi Foto: Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi
Má tri antény, tri fotoaparáty, z toho jeden čiernobiely, senzor odtlačkov prstov a displej s rozlíšením, ktoré mnohí ešte nemáme ani na televízore. Huawei P9 je moderný smartfón so systémom Android, ktorý má nielen ambície, ale aj potenciál. Hovorí sa o ňom ako revolúcii, avšak my si myslíme, že je skôr väčším krokom v postupnej evolúcii mobilných zariadení.

Čínska značka Huawei patrí medzi najväčších výrobcov a predajcov mobilných zariadení na svete. Okrem smartfónov si sama vyvíja aj inteligentné hodinky, tablety, počítače a snáď všetko, čo vás v súvislosti s elektronikou napadne. Najnovšie dokonca firma predstavila vlastný headset pre virtuálnu realitu, akúsi technicky menej vyspelú verziu Samsung Gear VR. Huawei vníma európsky a americký trh skutočne vážne, čoho dôkazom je už len samotné predstavenie telefónu: udialo sa v Londýne za účasti nespočetného množstva novinárov z celého sveta a celebrít, vrátane Henryho Cavilla a Scarlett Johansson.

Zdroj: Huawei P9: Reinvent smartphone photography (youtube.com)

Huawei P9 bez pochyby nebude najlepším telefónom sveta. Aby ním mohol byť, musel by mať lepší displej, ktorý s nadhľadom prekonávajú zariadenia od Sony a Samsungu. Technická výbava telefónu je ale veľmi pôsobivá: má dva 4-jadrové procesory, 32 alebo 64 GB vnútornej pamäte, podporuje pamäťovú kartu microSD a funkciu dual SIM, má 5,2-palcový Full HD displej, najnovší obojstranný USB konektor a najnovší Android 6.0 vylepšený o prostredie Emotion UI 4.01. Môže sa tiež pochváliť veľmi tenkým profilom, výkonným hardvérom, podporou moderných technológií bezdrôtového internetu a platieb dotykom a tiež fotoaparátom.

Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi Foto: Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi
Práve fotoaparát bude dôvodom, prečo si budú zákazníci vyberať práve tento smartfón. Jeho predná selfie kamera, ktorá sa stále používa aj ako webkamera, má vysoké rozlíšenie osem megapixelov, nahráva Full HD video a kvalita jej fotografií je výrazne nadštandardná.

Oveľa pôsobivejšia je však zadná strana telefónu. Okrem nápadného senzora odtlačkov prstov, ktorý nachádza využitie pri platbách mobilom a pri kódovaní obsahu, sú tu hneď dve optiky fotoaparátov a LED blesk. Zaujímavosťou je, že jeden fotoaparát je klasický farebný a druhý je čiernobiely. Huawei tvrdí, že túto technológiu mu schválila aj značka prémiovej fototechniky Leica, ktorej logo nájdete na zadnej strane telefónu. Ide však v prvom rade o certifikáciu od tejto značky, nie jej technológie.

Huawei P9 aj napriek dvojici fotoaparátov robí normálne fotky. Čiernobiely fotoaparát využíva na to, aby jeho obraz spojil s tým farebným a zabezpečil tak lepšie kontrasty medzi čiernou a bielou. V podstate to nie je ani tak o fotoaparáte, ako skôr o softvéri, ktorý fotky spája. Musí to robiť inteligentne, aby bol výsledok pôsobivý a aby ho kladne zhodnotili aj profesionálni fotografi.

Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi Foto: Huawei P9 s dvomi hlavnými fotoaparátmi
Mobilná fotografia nezadržateľne postupuje do vyšších levelov, ale klasické zrkadlovky s najväčšou pravdepodobnosťou nenahradí nikdy. Je však veľká šanca, že Huawei so svojím smartfónom P9 podnieti aj ostatných výrobcov, aby aktívne vylepšovali svoje fotoaparáty a ponúkali zákazníkom generačne výrazne vylepšené riešenia.


ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Touchjet Wave spraví z každého televízora dotykový displej s Androidom
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

Komentáre