Technológie

Konektor na slúchadlá v mobiloch je minulosť, tie najlepšie ho nechcú

"Odborníci a fanúšikovia značky HTC dlho čakali, kedy predstaví nový smartfón, ktorým vzkriesi svoju niekdajšiu slávu a popularitu. Model U Ultra má tie najvyššie ambície, ale ťažko odhadnúť, či sa mu ešte podarí preraziť."

Erik Stríž, 14. januára 2017 10:00
Nový smartfón HTC U Ultra. Konektor pre slúchadlá je minulosť. Foto: HTC
Smartfóny, moderné mobilné telefóny, sa neustále menia. Od nastupujúcej generácie sa očakáva, že budú vybavené univerzálnymi USB konektormi, že sa budú ešte väčšmi spoliehať na bezdrôtové pripojenia, že budú mať pevné vodotesné telo a prvotriedne displeje vhodné aj na virtuálnu realitu. Toto všetko a, samozrejme, oveľa viac, spĺňa aj najnovšia vlajková loď značky HTC, na ktorú sa čakalo skutočne dlho.

Model U Ultra vyzerá veľmi dobre a nepochybne bude zaujímavý pre využitie dvoch displejov, kritici však už teraz, prakticky hneď po oficiálnom debute, vyčítajú slabší výkon a priveľmi nápadné kopírovanie dizajnových prvkov konkurencie.

Kľúčové vlastnosti HTC U Ultra:
• 5,7” displej vysokým rozlíšením 1440×2560 pixelov;
• má druhý pomocný displej s rozlíšením 160×1040 pixelov;
• telo je zo skla;
• výkonný čipset Snapdragon 821 so 4-jadrovým procesorom;
• pamäte 64 GB a 4 GB RAM s možnosťou použitia pamäťovej karty;
• podporuje dve SIM karty súčasne;
• nemá 3,5 mm konektor na slúchadlá, namiesto neho univerzálny USB Type-C konektor;

Nový smartfón HTC U Ultra so sekundárnym farebným displejom. Foto: HTC

Dva displeje a oba farebné

HTC U Ultra je vybavený dvomi displejmi. Obidva sú na prednej strane a ten menší zastupuje a vylepšuje funkciu farebných LED diód, ktoré sú samozrejmou súčasťou väčšiny telefónov. Na tomto malom displeji s rozlíšením 160×1040 pixelov sa zobrazujú prijaté SMS správy, ukážky nových e-mailov, zmeškané udalosti alebo program z kalendára. Znie to dobre, v minulosti rovnaké využitie sekundárneho displeja vyskúšalo LG v modeli V10 a nám sa počas testu táto vychytávka naozaj páčila.

Hlavný displej bude predstavovať vrchol súčasných technologických možností. Vďaka uhlopriečke 5,7 palcov, rozlíšeniu 1440×2560 pixelov a obrazovej technológii Super LCD5 sa bude U Ultra uchádzať o vedúcu pozíciu v kategórii najlepších smartfónov sveta. S týmto základom je smartfón perfektne pripravený na éru mobilnej virtuálnej reality a tak trocha dúfame, že si nové smartfóny osvoja niektoré funkcie z headsetu HTC Vive. Vieme, že telefón bude pripravený minimálne pre novú platformu Daydream od Google.

Zdroj: HTC U Ultra. All about U. (youtube.com)

O slovo sa uchádza umelá inteligencia

To, čím by sa mal nový smartfón odlíšiť od konkurencie, bude jeho systém. Samotné prostredie systému Android 7 síce nebude výrazne upravené, avšak funkcia HTC Sense Companion by mala využívať princípy umelej inteligencie. Podľa výrobcu by mala byť pomôckou pre majiteľa, údajne je schopná predvídať a podľa vlastného uváženia majiteľa informovať napríklad o nepriaznivej dopravnej situácii.

Predávať sa bude v niekoľkých farebných úpravách, všetky budú mať kryty zo skla. Nový smartfón HTC U Ultra. Foto: HTC

Slúchadlá sa budú musieť zmeniť

Asi pred dvomi rokmi sa na trhu objavili prvé mobilné telefóny bez tradičného konektora pre pripojenie slúchadiel. Vtedy to bola ťažká avantgarda, ktorá si nenašla cestu k zákazníkom. Apple a jeho iPhone 7 upustenie od 3,5 mm zvukového konektora však spôsobilo malú revolúciu a vyzerá to tak, že postupne ho budú nasledovať všetci veľkí výrobcovia. Príkladom môže byť aj HTC, ktoré tak konalo práve pri navrhovaní modelu U Ultra. Slúchadlá pripojíte už iba bezdrôtovo alebo pomocou USB kábla. Zatiaľ si nie sme istí, že bude táto zmena pozitívna, ale pokrok je pokrok a vyžaduje si aj zmenu návykov používateľov.

Dostane sa HTC na piedestál, ktorý z neho kedysi robil jednu z najlepších značiek smartfónov? Nepochybujeme o tom, že si nový telefón získa priazeň miliónov ľudí po celom svete, či to ale z globálneho hľadiska bude stačiť na veľký comeback taiwanského výrobcu, to iba ťažko predvídať. Všetko ukážu najbližšie mesiace.

ODPORÚČAME AJ:
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Aplikácia PRISMA: Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre