Technológie

Google a jeho technologické novinky, ktoré opäť trochu zmenia svet

"Technologická spoločnosť chce, aby sme viac zdieľali fotky a menej sa obávali o svoju elektronickú bezpečnosť. Google odprezentoval svoje novinky na konferencii I/O 2017."

Erik Stríž, 20. mája 2017 10:00
Konferencia Google I/O 2017 Foto: Google
Google veľa svojich významných noviniek prezentuje na konferencii s názvom I/O, ktorá sa v priebehu rokov stala vyhľadávaným podujatím novinárov, odborníkov, vývojárov a technologických nadšencov. Na tej aktuálnej Google predviedol pomerne širokú zbierku nových technológií a služieb, ktorých výber teraz prinášame v čitateľnej forme.

Odstránenie nežiadúcich objektov z fotiek

Fotíte svoje dieťa počas športového výkonu, ale zavadzia vám plot? Práve na takomto prípade novú technológiu demonštroval Google a ukázal, ako funguje jeho nová technológia. Odstraňovanie nežiadúcich objektov z fotografií je šikovná funkcia, ktorá by sa mala už čoskoro objaviť ako jedna z doplnkových služieb aplikácie Google Fotky. Odstraňovanie predmetov z fotografie by malo prebiehať rýchlo a jednoducho, iba s minimálnymi nárokmi na technickú zdatnosť používateľa.

Automatické odstraňovanie neželaných objektov z fotiek by sa malo čoskoro stať súčasťou aplikácie Fotky. Foto: Google
Google pri tom používa podobnú (alebo rovnakú?) technológiu, ktorú využíva v aplikácii Fotoskener. Tá vie z fotografií fotených mobilom odstrániť odlesky a prípadné ďalšie nedokonalosti.

Zdieľané fotoalbumy a pokročilejšie funkcie zdieľania

Fotografie a zdieľanie boli tento rok pre amerického technologického giganta veľmi dôležité. Aplikácia Fotky, ktorá už dnes obsahuje početné množstvo šikovných funkcií pre úpravu a zdieľanie, ponúkne najnovšie ešte viac. Napríklad zdieľané fotoalbumy a tiež funkciu navrhovaného zdieľania. Keď posielate fotografie, na ktorých sú tváre, Google vie rozpoznať jednotlivých ľudí a priradiť ich k vašim kontaktom. Vďaka tomu vie navrhnúť, či nechcete poslať fotografie aj ďalším priateľom.

Aplikácia Google Fotky na smartfóne Moto Z play Foto: Webmagazin.sk

Android GO pre najlacnejšie telefóny

Popri hlavnej a robustnej verzii operačného systému Google pripravuje aj ľahšiu a menej náročnú verziu Android Go. Tá by mala byť určená pre lacnejšie zariadenia s nižším výkonom a slabšou pamäťou. Android Go ponúkne prístup ku aplikáciám v Google Play bude však zvýhodňovať tie, ktoré vyžadujú nižší výkon.

Po
Aplikácia YouTube Go pre pripravovaný systém Android Go. Foto: Google
Po grafickej stránke by sa veľký a malý Android nemali odlišovať, Android Go bude mať však funkcie navyše, ktoré by sme celkom ocenili aj pri veľkej verzii Androidu. Jednou z nich bude napríklad výber kvality videa pred začatím každého streamovania, prípadne ho stiahnuť a neskôr dopozerať. Umožní to samostatná aplikácia YouTube Go.

Android Go bude dostupný pre zariadenia s pamäťou RAM menšou ako 1 GB a k dispozícii bude od budúceho roka.

Asistent Google Lens

Nová služba Google kombinuje výhody moderných fotoaparátov v mobile a funkcie umelej inteligencie. Služba bude rozumieť tomu, na čo je mobil práve namierený, bude vedieť napríklad rozpoznať reštauráciu, druh kvetu alebo čokoľvek iné, napríklad aj pridať udalosť do kalendára, keď mobilom vyfotíte nejaký plagát. K dispozícií tiež bude funkcia priameho a okamžitého prekladania pomocou umelej inteligencie.

V minulosti už Google spojazdnili podobnú službu Goggles.

Zdroj: Google Lens is smart enough to identify flower species (youtube.com)

Google Play Protect

Kybernetická bezpečnosť je stále aktuálnejšou témou, ktorá musí patriť medzi priority každej veľkej technologickej spoločnosti. Pre Google to platí dvojnásobne, keďže na jeho systéme bežia milióny až miliardy zariadení po celom svete.

Služba Google Play Protect sa má postarať o to, že sa do zariadení s Androidom nainštalujú iba bezpečné aplikácie. Pomocou rovnakej služby tiež bude možné nájsť stratený mobilný telefón, na diaľku ho zablokovať alebo vymazať z neho všetky údaje.

Prípravy na novú generáciu Androidu

Nová generácia systému Android by mala byť opäť o niečo rýchlejšia, stabilnejšia a vzhľadom na aktuálne udalosti vo svete aj bezpečnejšia. Bude sa volať Android O a technologickí fanúšikovia a vývojári si ju môžu vyskúšať už dnes v rámci programu beta testovania.

Zdroj: Google I/O 2017

ODPORÚČAME AJ:
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?
Firmy budú musieť lepšie skladovať osobné údaje. Inak prídu pokuty
Čo sa to dialo s Google Dokumentmi? Hackeri zaútočili na milión ľudí
Hackeri útočili na Macrona, Erdogana aj na Internet vecí
Zaplatili by ste viac za mobil s malým displejom?
Kamery nás budú vedieť rozpoznávať podľa tváre. Čo na hovorí zákon?

Komentáre