Technológie

Inteligentný zámok dverí odomknete aj mobilom

"Prvý inteligentný zámok na dvere, Genie Smart Lock, sa dá otvoriť aj smartfónom cez Bluetooth. S pomocou spojenia Wi-Fi sa dá potom ovládať odkiaľkoľvek. "

Erik Stríž, 14. augusta 2014 14:00
Genie Smart Lock Foto: Genie


Genie Smart Lock je podľa slov jeho tvorcu jediným svojho druhu. Genie je iba prvým výstrelom vo vojne, ktorá sa pravdepodobne v blízkej dobe odohrá na poli inteligentných zámkov ovládaných cez mobil.

Výrobca pri tvorbe Genie Smart Lock predpokladal, že každý nosí smartfón vždy pri sebe. Jednou zo základných funkcií tohto zámku je totiž jeho schopnosť rozpoznávať aktuálnu polohu svojho majiteľa a na základe toho nechávať zamknuté alebo odomknuté dvere. Skrátka, keď si tento zámok zakúpite a budete v jeho blízkosti s prepojeným smartfónom, zámok sa automaticky odomkne. Keď sa vzdialite od svojho domova, zamkne ho aj bez vášho pričinenia. Je to celkom atraktívna vízia budúcnosti, hoci určite by sme v nej našli nejaké tie nedostatky.

Genie Smart Lock Foto: Genie

Bluetooth kľúče od domu


Automatické zamykanie a odomykanie domova patrí medzi základné funkcie, ale určite nie medzi najdôležitejšie. Významným prínosom v otázke bezpečnosti vlastného domova je skutočnosť, že zamykanie a odomykanie prebieha v elektronickej a digitálnej forme. Aby mal niekto možnosť získať fyzický prístup do vášho domova, potrebuje na to Bluetooth kľúč, ktorý mu poskytnete vy ako majiteľ alebo obyvateľ nehnuteľnosti.

V takomto prípade, keď získate Bluetooth kľúč, máte možnosť pripojiť sa na Genie Smart Lock cez Bluetooth priamo zo svojho mobilného telefónu a odomknúť ho ešte predtým, ako ho vôbec budete vidieť. Význam to má napríklad v situácii, keď dom odomknete z auta, aby ste potom z kufra mohli pohodlne vybrať nákup a preniesť ho domov bez stresu so zväzkom kľúčov.

Genie Smart Lock Foto: Genie

Ovládanie na diaľku


Veľký význam inteligentných zámkov tkvie v ich možnosti dodatočného zamknutia nehnuteľnosti. Predstavte si pomerne typickú situáciu: odišli ste z domu a až po desiatich minútach cesty v aute si zrazu neviete spomenúť, či ste zamkli vchodové dvere. Buď sa zmierite s istou mierou rizika alebo sa vrátite späť zamknúť. O to horšie, ak vaše obavy neboli opodstatnené a dvere ste zamkli už na prvýkrát.

S Genie Smart Lock by sa toto stávať nemalo. Ak si ako majiteľ nebudete istý, či ste zamkli svoj dom alebo byt, stačí na mobile spustiť aplikáciu Genie Smart Lock a zamknúť dvere na diaľku. Využíva sa na to internetové pripojenie mobilného telefónu a domáca Wi-Fi sieť, na ktorú sa zámok Genie pripája.

Pripájať sa z mobilu na internet k vlastnému domu však nebudete musieť vtedy, ak ste pri odchode skutočne zamkli. Aplikácia totiž v sebe uchováva aj históriu aktivity, takže priamo na displeji mobilného telefónu vidíte, kto naposledy zamkol a o akom čase.

Genie Smart Lock Foto: Genie

Možnosť použitia klasického kľúča


V prípade, že sa vám vybije batéria mobilného telefónu, neostanete bez možnosti dostať sa do vlastného domu. Po vyklopení displeja inteligentného zámku nájdete klasický otvor pre kľúč, ktorý k svojej činnosti nepotrebuje žiadnu elektrickú energiu.

Súčasťou zámku Genie Smart Lock je aj batéria, ktorej výdrž výrobca odhaduje na celý jeden rok vďaka technológii Genie Hub.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Hodinky Ritot so vstavaným projektorom
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Technologickí giganti sa zapájajú aj do zdravotnej starostlivosti
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE

Komentáre