Technológie

Francúzi majú právo odpojiť sa od pracovných e-mailov priamo v zákone

"Právo na odpojenie sa od internetu a pracovných e-mailov majú vo Francúzsku zakotvené priamo v zákone. Vláda tak mieni predchádzať syndrómu vyhorenia."

Erik Stríž, 24. januára 2017 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ešte pred dvomi rokmi priemerný zamestnanec modernej spoločnosti každý deň prijal a odoslal až 122 e-mailov. Tvrdia to výsledky štúdie americkej firmy The Radicati Group. V roku 2016 to malo byť podľa vtedajších odhadov 123 správ denne a do roku 2019 sa počíta s nárastom na 126 správ každý deň.

Ak by sme uvažovali o bežnom pracovnom čase osem hodín, pri 123 e-mailoch denne to predstavuje jednu novú správu každé štyri minúty. V skutočnosti však veľa správ prichádza a je na nich odpovedané aj po oficiálnej pracovnej dobe a to sa Francúzom nepáči. Až natoľko, že pripravili novelu zákonníka práce.

Vyššie uvedené čísla upozorňujú na vyťaženosť moderného zamestnanca a hovoria o tom, že ľudia pracujú aj po uplynutí svojho normálneho pracovného času. Keď zamestnávateľ vyžaduje promptné odpovede na pracovné e-maily aj vo večerných hodinách a cez víkendy, môžeme vôbec hovoriť o voľnom čase? Zdanlivo dobrou odpoveďou by bolo, že stačí, keď sa zamestnanec odpojí od internetu, ale nie je to systémové riešenie a zamestnávateľmi môže byť zneužívané. Vzťah medzi zamestnancami a zamestnávateľmi musí byť presne vymedzený aj zákonom, aby v prípade pochybení bolo zrejmé, kto za ne nesie zodpovednosť.

Až 12 percent všetkej pracovnej sily je priamo ohrozenej syndrómom vyhorenia z prepracovania. Obmedzenie rozposielania e-mailov je síce malý krok, ale môže pomôcť k riešeniu fenoménu modernej doby. Ilustračné foto Foto: TASR
Nový zákonník práce vo Francúzsku presne 1. januára 2017 zaviedol nový pojem: právo na odpojenie sa (le droit de la déconnexion). Je to výsledok diskusií a skutočnosti, že až 12 percent všetkej pracovnej sily v krajine je priamo ohrozenej syndrómom vyhorenia z prepracovania. Zároveň však tento známy fenomén modernej doby nie je uznaný ako choroba z povolania, hoci je ňou priamo spôsobený a znemožňuje ju ďalej vykonávať.

V novom článku L2242-8 francúzskeho zákonníka práce sa uvádza, že novinka platí pre všetky spoločnosti s 50 a viac zamestnancami. Zamestnanci toto pravidlo dodržiavať nemusia, ale zamestnávatelia áno. Ako sa dodržiavanie nového princípu bude kontrolovať, nevieme.

Ešte v septembri 2016 mobilný operátor Orange prijal interný záväzok, že nebude svojim zamestnancom posielať pracovné e-maily v nevhodných časoch. Nemecká automobilka Volkswagen nerozposiela pracovné správy od 18. do 7. hodiny nasledujúceho dňa už od roku 2011. Nájdu sa teda spoločnosti, ktoré sa dbajú na rozdeľovanie pracovného a súkromného času aj z vlastnej iniciatívy.



Zdroje: Burned out by 24/7 Work Emails? France Has a Solution., Email Statistics Report, 2015-2019, Travail: vous avez désormais le droit de vous déconnecter



ODPORÚČAME:
Zabezpečte svoj smartfón ešte dnes. Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek prináša riziká
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?
Užívatelia internetu čelia mnohým rizikám, ochranu podceňujú
Zabezpečiť obsah svojho mobilu je jednoduché a hlavne zadarmo

Komentáre