Technológie

Elektronika potláča prejavy Parkinsonovej choroby za pár sekúnd

"Vyzerá to priam neskutočne. Zariadenie na počkanie odstraňuje trasenie rúk a nôh, ktoré je typickým prejavom Parkinsonovej choroby. "

Erik Stríž, 29. marca 2017 12:00
Video demonštruje, ako elektronika potláča trasenie rúk. Foto: Distractify

Prečo Parkinson spôsobuje trasenie končatín?

Keď vidíte človeka s výrazným trasením rúk, zrejme si poviete, že „má Parkinsona“. Možno je to stereotyp, ale oprávnený, pretože Parkinsonova choroba má práve tento prejav ako celkom typický. Ľudia s týmto ochorením sa trasú aj vtedy, keď sa zámerne uvádzajú do úplného pohodlia. Zaujímavosťou je, že sa netrasú iba v spánku.

Dôvod, prečo sa pri Parkinsonovej chorobe trasú končatiny, spočíva v elektrických impulzoch, ktoré sú pre naše telo celkom prirodzené. Sú signálom medzi mozgom a svalmi. V dôsledku choroby sú tieto impulzy nekontrolované, nekontrolovateľné a s rastúcim vekom silnejú na intenzite.

Môže takéto zariadenie zmeniť životy?

Na nižšie priloženom videu môžete vidieť, ako efektívne funguje zariadenie na potláčanie trasenia končatín. Starší pán, pacient trpiaci Parkinsonovou chorobou spočiatku sedí na stoličke, ruky a nohy sa mu nekontrolovane pohybujú a na jednom ramene má zdanlivo iba prehodený akýsi pás, cez ktorý majú do jeho tela prechádzať elektrické impulzy, respektíve tlmiť tie, ktoré sa kvôli Parkinsonovi stali nekontrovateľnými.

Po stlačení dvoch tlačidiel na dotykovom displeji modrého prístroja podobnému tabletu sa v priebehu niekoľkých sekúnd tras rúk prakticky úplne odstráni a pacient dokáže na výzvu lekára vykonávať aj úkony jemnej motoriky - spájať dokopy špičky prstov. Video, ktoré má na Facebooku už takmer 400-tisíc zhliadnutí, nesie názov „Zariadenie, ktoré môže zmeniť životy”.

V skutočnosti toto „zariadenie” nie je úplne nové a ani tak ojedinelé. Volá sa Medtronic N'Vision a v podstate je špeciálnym tabletom na spúšťanie programov určených na stimuláciu pacientov elektrickými impulzmi. Špecialista napíše program a vloží to tohto zariadenia; je to podobné, ako keď programátor vytvorí aplikáciu pre mobilný telefón alebo tablet.

Nie je teda pravda, že by toto zariadenie zmenilo životy ľudí, táto skvelá vízia patrí predovšetkým programu, ktorý je na zariadení spustený. Program je totiž možné spustiť aj na menších zariadeniach s obsiahnutým malým počítačom, ktoré by pre pacientov nemuseli byť fyzickou záťažou.


Zdroj: Distractify (Facebook.com)


Zdroje: N’VISION CLINICIAN PROGRAMMER FOR SPINAL CORD STIMULATION, Distractify (Facebook.com)


ODPORÚČAME AJ:
Prečo sme ľaváci a praváci? Nie je to o mozgu ani výchove
VIDEO: Lekári vrátili mužovi tvár po jeho pokuse o samovraždu
Vedci zistili, ako ukladať dáta do atómov a DNA. Hoci aj celý film
Kamery nás budú vedieť rozpoznávať podľa tváre. Čo na hovorí zákon?
Účel toalety za takmer 10-tisíc? Šetriť vodu a papier
Mladé ženy chcú vďaka emodži zmeniť vnímanie arabského sveta na Západe
VIDEO: Ako sa správa kvapalina vo vesmíre?

Komentáre