Technológie

Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi

"Nová technológia umožňuje dobíjanie batérie pohybom prstov po špeciálnej plôške. Iná zasa využíva chôdzu ako spôsob získavania čistej energie."

Erik Stríž, 16. decembra 2016 13:00
Sférický solárny kolektor Rawlemon Foto: Rawlemon
Technika a veda sú úžasné, najmä v oblasti elektroniky a energií. Vyvíja sa neuveriteľnou rýchlosťou a nebyť pomalého nástupu nových technológií do praxe, už by moderný svet fungoval celkom inak. Najnovšie vynálezy umožnia dobíjanie batérií celkom jednoducho a pohodlne pri celkom obyčajných ľudských činnostiach - používaní mobilu alebo kráčaní po chodníku.

Sférická solárna nabíjačka

Solárne kolektory sú veľkolepý vynález, o tom už dnes nie sú žiadne pochybnosti. Stále však existuje potreba zdokonaľovania tohto riešenia a zvyšovania jeho efektivity. Aby tieto kolektory vytvorili dostatok elektrickej energie zo svetla, je potrebný slnečný deň. Svit mesiaca je úplne bezvýznamný.

S proaktívnym prístupom a snahou o inovácie sa však dá vymyslieť taký solárny kolektor, ktorý bude pracovať aj v takmer úplnej tme. Je ním sférická solárna nabíjačka Rawlemon beta.ray. Konvenčné solárne panely dramaticky zmenšuje a dáva im celkom nový dizajn. Na prvý pohľad vyzerá skôr ako umelecké dielo, prípadne akýsi vedecký experimentálny prístroj.

Zdroj: rawlemon diffuse light test (youtube.com)

Vďaka priehľadnej sférickej šošovke je možné získavať oveľa viac svetla a presne ho nasmerovať do malého solárneho kolektora, ktorý takto dokáže pracovať až s 57-percentnou efektivitou.

Napájanie obyčajným poťahovaním prsta

Vedci z Michigan State University vynašli zariadenie s názvom biocompatible ferroelectret nanogenerator (FENG), ktoré je schopné napájať elektroniku elektrickou energiou. Nie je to batéria, ale akýsi malý generátor elektriny, ktorú získava premenou z mechanickej energie. V tomto konkrétnom prípade sa využíva to, čo je dnes pre nás celkom prirodzené - pohyb prstov po špeciálnej plôške, napríklad displeji.

Mechanické pôsobenie v pomerne tenkom tele zariadenia spôsobuje malý fyzický pohyb vrstiev, ktoré vzájomnou interakciou vytvárajú elektrinu. Táto elektrina nemusí putovať do batérie a až potom do elektroniky samotného telefónu či tabletu, ale priamo ho napájať.

Špeciálna dlažba na chodníkoch

Podobnú technológiu ako vyššie uvedený FENG využívajú aj dlaždice na chodníky do interiéru a exteriéru, ktoré vedia vyrábať elektrinu z obyčajných krokov. Opäť je to praktická ukážka premeny mechanickej energie na elektrickú, ktorá je potom ďalej použiteľná prakticky v akejkoľvek inej forme.

Zdroj: British company uses floor tiles to harness energy from school pupils' footsteps (youtube.com)

Dnes sa o tejto technológii dozvedáme ako o niečom úplne novom, ale pravdou je, že už pred minimálne tromi rokmi ju využila jedna britská škola priamo vo svojich priestoroch. Pomocou krokov vlastných študentov osvetlila tmavú chodbu a dokonca je možné dobíjať mobilné telefóny. Jedinou nevýhodou riešenia na škole bolo, že nevedelo uchovávať získanú energiu, iba ju posielať ďalej do LED osvetlenia alebo USB konektora telefónu.

Solárne panely zabudované v strešnej krytine

Keď Elon Musk pred niekoľkými mesiacmi predviedol svoj najnovší produkt, solárne panely s dizajnom klasickej strešnej krytiny, vyslúžil si veľmi pozitívne kritiky verejnosti. Nechal navrhnúť taký produkt, ktorý je nenápadný, nerušiaci dizajn nehnuteľnosti a energeticky veľmi efektívny.

Zdroj: Tesla's solar roofs could revolutionize the industry (youtube.com)

Podľa slov Elona Muska bude cena solárnej krytiny totožná s tou obyčajnou a hoci z diaľky nepostrehnete rozdiely, pri bližšom pohľade môžete zreteľne pozorovať solárne kolektory pod vrstvou textúrovaného odolného skla.

Strecha vybavená solárnymi panelmi od značky Tesla by mohla pri rozumnej spotrebe napájať celú domácnosť a v spojení s veľkokapacitnou batériou odkladať získanú energiu na neskôr. Takto sa buduje energeticky nezávislý a čistý svet, ku ktorému značky Tesla a Solar City prispievajú významnými inováciami.

Tesla Solar Roof vyzerá ako bežná strešná krytina, vie však vyrábať elektrinu zo svetla Foto: Tesla



ODPORÚČAME AJ:
Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou
NASA je aj na sociálnych sieťach, zverejňuje úžasné fotky a videá
VIDEO: Slovenka na Marse vypestuje zeleninu a vyrobí tehly
Cyklistická prilba z papiera, tenisky z odpadu a batérie z dreva
Úžasné technológie: Smarthodinky nabíjané teplom ľudského tela

Komentáre