Technológie

Elektrický nákladný ťahač spotrebuje toľko energie ako 4000 rodín

"Ďalší odborníci poukazujú na fakt, že nabitie kamiónu za pol hodiny vyžaduje technológiu, aká v súčasnosti neexistuje. "

Tablet.TV, 7. decembra 2017 10:00
Americký koncern Tesla podnikateľa Elona Muska predstavil v noci na piatok 17. novembra 2017 na letisku v kalifornskom Hawthorne nákladný ťahač. Foto: TASR/AP
Elektrický ťahač Semi, ktorý nedávno predstavila spoločnosť Tesla, spotrebuje na jedno nabitie rovnaké množstvo energie ako takmer 4000 domácností. Dospela k tomu popredná poradenská firma Aurora Energy Research, čím značne spochybnila životaschopnosť projektu a poukázala na všeobecný problém elektromobilov.

Neexistujúca technológia


Výpočet vychádza z toho, že nákladný ťahač Semi môže podľa Tesly po 30 minútach dobíjania na jej megadobíjacích staniciach prejsť 643 kilometrov. Na to spotrebuje okolo 1 600 kilowattov, čo sa rovná spotrebe troch až štyroch tisíc domácností.

Ďalší odborníci poukazujú na fakt, že nabitie kamiónu za pol hodiny vyžaduje technológiu, aká v súčasnosti neexistuje.



Tesla stav nekomentuje


Tesla odmietla kalkulácie komentovať. Len samotné nabíjanie batérií do ťahača však vyžaduje asi desaťnásobne silnejšie nabíjacie stanice, než je súčasný SuperCharger. Tzv. megachargery by mali mať výkon asi 1200 kW.

Tesla Semi sa začne vyrábať v roku 2019, ale zatiaľ výrobca neuviedol, kedy začne s inštaláciami megadobíjacích staníc.

Komentáre