Technológie

Dotykový displej namiesto klávesnice? Nevidíme to ružovo

"Klávesnica s dotykovým displejom zrejme nie je práve najpraktickejšia, ale rovnako sme sa pozerali aj na dotykové displeje v mobiloch."

Erik Stríž, 14. februára 2017 12:00
Klávesnica s dotykovým displejom COOL LEAF. Foto: Minebea
Keď sa z mobilných telefónov začali vytrácať klasické mechanické klávesnice, verejnosť sa na tento nový trend pozerala skôr skepticky. Ľudia sa pýtali, či je vôbec reálne, aby sa celá počítačová klávesnica typu qwerty vtesnala do niekoľkých centimetrov šírky dotykového displeja. Dnes sú virtuálne klávesnice celkom bežnou vecou a zdá sa, že ľudia nemajú s ich používaním problémy.

Teraz sa však rovnako skepticky pozeráme na koncepty klávesníc k počítačom, ktoré mechanické princípy nahradzujú dotykovými displejmi. Jednou z nich je aj Cool Leaf, klávesnica, ktorá sa už aj predáva.

Cool Leaf nie je o nič tenšia, ako jej klasické mechanické alternatívy, čo jej takisto nepridáva na atraktivite. Vo vypnutom stave tak vyzerá ako tmavé zrkadlo s hrubým rámom, ktorý je s počítačom spojený tenkým káblom. Po zapnutí počítača sa do klávesnice dostane elektrina, ktorá rozsvieti alfanumerické a špeciálne symboly na zrkadlovej ploche. Na znakoch je už viditeľné rozlíšenie displeja, ktorý reaguje na dotyky.

Výhoda takejto klávesnica je nesporná: dokáže zmeniť zobrazované znaky podľa toho, čo používateľ práve potrebuje. Ten môže prepínať medzi rôznymi jazykovými mutáciami alebo nechať zobrazovať iba špeciálne znaky bez toho, aby musel používať klávesové kombinácie.

Klávesnica je vybavená malým reproduktorom, ktorým upozorňuje na stlačenie virtuálneho tlačidla. V oficiálnom videu výrobcu je demonštrovaný aj vibračný prvok, ktorý funguje rovnako, ako ten v mobiloch a tabletoch - po stlačení znaku zariadenie jemne zavibruje, aby mal používateľ dojem mechanickej odozvy tlačidla. Toto video však ukazuje aj na konceptuálne využitie klávesnice, ktorej doprial rovno farebný multidotykový displej s pestrými spôsobmi zobrazenia a ovládania.

Veľmi zaujímavo vyzerá ten motív klávesnice, ktorý je prispôsobený detskému používateľovi. V tomto režime sú jednotlivé virtuálne tlačidlá veľké a ľahko čitateľné.

Zdroj: COOL LEAF by Minebea (youtube.com)

Klávesnica s dotykovým displejom zrejme nie je práve najpraktickejšia, ale rovnako sme sa pozerali aj na dotykové displeje v mobiloch. Je teda celkom možné, že už čoskoro budú práve takéto všetky moderné klávesnice a s úsmevom budeme čítať vlastné staré kritické články o tom, za aké neperspektívne sme ich považovali…

ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre