Technológie

DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook

"Bento Lab je genetické laboratórium, ktoré si môžete zbaliť, preniesť a používať kdekoľvek. Môže byť nástrojom, ako priblížiť vedu ešte viac laickej verejnosti a mládeži. "

Erik Stríž, 22. apríla 2016 15:00
Prenosné malé laboratórium Bento Lab Foto: Kickstarter.com
Internetový server Kickstarter je priestor, v ktorom sa ľudia z celého sveta snažia osloviť potencionálnych malých i veľkých investorov do účasti na rôznych projektoch. Ide o projekty týkajúce sa umenia, vzdelávania, technológií, medicíny, zábavy a vôbec všetkého, čo potrebuje k svojej realizácii peniaze. Ak sú ponúkané produkty alebo služby naozaj dobré a ak je kampaň spracovaná pútavo, investori sa poskladajú na vyžadovanú sumu a tá potom putuje na účet tvorcov. Neraz sa stáva, že sa pôvodne vyžadovaná suma prevýši aj niekoľkonásobne, vtedy hovoríme o mimoriadne úspešnej kampani. Stáva sa to predovšetkým pri technologických projektoch, ktoré akosi viac oslovujú ľudí sediacich za počítačmi. Celý tento priemysel, na čele ktorého stoja portály Kickstarter a Indiegogo, sa volá internetový crowdfunding. Veľmi voľný preklad tohto slova by bol niečo ako “financovanie davom”.

Jedným z tých úspešnejších projektov na Kickstarteri je aj Bento Lab. Je to prenosné a univerzálne laboratórium, ktoré sa dá prenášať a používať prakticky kdekoľvek. Bez preháňania ho môžeme označiť za čosi, čo má potenciál priblížiť vedu ešte viac laickej verejnosti a mládeži, ktorá by mohla neskôr pracovať práve vo vedeckej sfére.

Prenosné malé laboratórium Bento Lab Foto: Kickstarter.com
Počítače sa v priebehu päťdesiatich rokov zmenili priam neuveriteľne - z mechanických strojov veľkých ako celá miestnosť sa stali malé, ľahké a výkonné elektronické počítače, ktoré nachádzame v mobiloch, tabletoch, inteligentných hodinkách a podobne.

Prenosné laboratórium Bento Lab dokáže pracovať s biologickými vzorkami, z ktorých vie zistiť DNA a vykonať základnú genetickú analýzu. Obsahuje centrifugu, termocykléru a grafickú jednotku v podobe svietiaceho gélu, ktorým sa interpretujú výsledky. Ako vzorka sa dá použiť všetko to, s čím sa bežne pracuje v laboratóriách s DNA - teda vlasové folikuly, sliny, mäso a iné.

Zdroj: Bento Lab: A DNA laboratory for everybody (kickstarter.com)

Ako typický príklad použitia tvorcovia projektu uvádzajú zistenie pôvodu mäsa v hamburgeri (napríklad či v ňom nie je konské mäso), identifikáciu geneticky modifikovaných potravín, hľadať v pive baktérie a podobne.

Tvorcovia Bento Lab mali zámer vyzbierať na internete na svoj projekt aspoň 40-tisíc britských libier. Dnes do konca kampane zostáva ešte desať dní, na jej účte však figuruje suma vyše 140-tisíc libier. Je teda isté, že sériovej výroby sa prenosné laboratórium dočká, čo je hlavný cieľ kampane.


Zdroj: Kickstarter.com

ODPORÚČAME AJ:
Najlepšie telefóny sveta prešli modernizáciou, revolúcie ale nečakajte
Najlacnejší telefón sveta stojí menej ako štyri eurá
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Krásny telefón, ktorý si zamilujete
Ideálny telefón pre nemehlá od výrobcu stavebných strojov

Komentáre