Technológie

Citlivá pleť mužov – téma, o ktorej sa nehovorí

"Ženy nemajú problém porozprávať sa o všetkom, čo ich trápi, od vzťahov cez módu až po zdravie."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 25. októbra 2016 11:11
Jemný a zároveň silný, určený špeciálne pre citlivú pánsku pleť – Philips Shaver Series 7000 Foto: Philips
Informácií o problémoch s podráždenou a citlivou pokožkou po holení sú plné časopisy. Už menej sa tento problém spomína v súvislosti s mužmi.

Vďaka pravidelnému holeniu je mužská pleť namáhaná viac než ženská. Pleť mužov, ktorí sa holia, je počas života vystavená v priemere 16 000 holeniam. „Každodenné holenie pripravuje pleť o hornú vrstvu kožných buniek a odhaľuje nezrelú pleť, ktorá je obzvlášť citlivá na vonkajšie vplyvy. Až 40% mužov trpí kožnými problémami súvisiacimi s holením,“ hovorí dermatológ MUDr. František Perutka. Mladí muži a muži so svetlou pleťou sú ohrození najviac. Tupá britva alebo nedostatočné navlhčenie pri holení môže viesť k odreninám a drobným rezom, začervenaniu pleti pri holení alebo vyrážkam. S elektrickým holiacim strojčekom je to bezpečnejšie, pretože čepele neprichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou.
Jemný a zároveň silný, určený špeciálne pre citlivú pánsku pleť – Philips Shaver Series 7000 Foto: Philips

Mužská pokožka má iné zloženie než ženská. Hormón testosterón určuje špecifiká mužskej pleti a spôsobuje jej odlišnú štruktúru. Pleť každého človeka jedinečná, mužská pokožka je približne o 20 percent hrubšia ako ženská, a tiež odlišne starne. Muži majú viac mazových žliaz a teda viac pórov, než ženy, preto je ich pokožka mastnejšia a lesklejšia. Práve preto je viac náchylnejšia na nedokonalosti a tvorbu akné.

Pri rozhodovaní sa medzi klasickým mokrým holením a šikovným elektrickým pomocníkom treba vziať do úvahy viacero faktorov. Ak túžite po pleti jemnej ako pokožka bábätka, môže sa zdať, že žiletka je pre vás to pravé. „Niektorým pánom s viac citlivou pokožkou však holenie žiletkou spôsobuje vyrážky (folikulitída, impetigo), a preto je pre ich pleť absolútne nevhodné,“ upozorňuje MUDr. Perutka. S používaním žiletky sa spájajú aj mnohé ďalšie nevýhody ako nutnosť používať penu, mydlo alebo gél, a tiež riziko poranenia, ktoré hrozí pri nedostatočnej opatrnosti a zlej technike. Kvalitné holiace strojčeky sú k pleti citlivejšie, špeciálne upravené holiace hlavy eliminujú trenie po pokožke, a tak predchádzajú jej podráždeniu.
Jemný a zároveň silný, určený špeciálne pre citlivú pánsku pleť – Philips Shaver Series 7000 Foto: Philips

Philips neustále inovuje svoje výrobky a práve na holenie citlivej pánskej pokožky vyvinul špičkové elektrické holiace strojčeky. Holiace krúžky sú pokryté vrstvou mikroperličiek, ktorá eliminuje trenie strojčeka o pokožku. Strojček sa ľahko kĺže po pokožke, holiace hlavy sa otáčajú v piatich smeroch a dokonalo kopírujú krivky pánskej brady a krku. Jemný a zároveň silný, určený špeciálne pre citlivú pánsku pleť – Philips Shaver Series 7000.
Vzhľadom na špecifiká mužskej pleti, vyžaduje si osobitý prístup ku kozmetickej starostlivosti. Výrobky by mali rešpektovať jej jedinečné biologické vlastnosti. Prípravky na holenie by mali byť šetrné pre citlivú pleť. „Agresívne výrobky môžu pleť pripravovať o prirodzené kožné lipidy, ktoré sú už ohrozené vďaka odieraniu vrchných vrstiev pleti. Vhodné sú výrobky na holenie, ktoré majú antibakteriálne účinky pre ochranu pleti proti podráždeniu pri holení,“ radí MUDr. Perutka. Hydratačné a anti-age výrobky pre mužov by mali mať ľahkú konzistenciu. Husté a mastné výrobky môže mužská plať zle znášať.

Viac informácii nájdete na www.philips.sk

Komentáre