Technológie

Budeme fúkať aj u lekárov? Ale iba pre naše vlastné dobro

"Vedci vynašli zariadenie, ktoré dokáže priamo z dychu odhaliť rané štádiá rakoviny, sklerózy a celej palety ďalších ochorení. "

Erik Stríž, 4. januára 2017 9:00
Dychová skúška na požitie alkoholu pred jazdou takzvaným alkohol testerom. Foto: Pixabay

„Fúkaním“ sa odhaľuje nielen alkohol

Odhaľovanie množstva alkoholu v ľudskom tele sa už dlhé roky a so spoľahlivosťou určuje pomocou alkohol testerov. Tieto pomerne malé zariadenia, do ktorých musíte fúknuť, vedia rozpoznať stopy alkoholu priamo v dychu a podľa toho určiť, či ste pred jazdou pili. Často sa objavujú správy o tom, že tieto testery nie sú stopercentne spoľahlivé, avšak keď dôjde k vážnejšiemu pochybeniu, obeť tejto nespoľahlivosti má možnosť absolvovať aj krvné skúšky.

Analýza dychu je teda celkom relevantný nástroj, ako odhaliť, čo sa s naším telom deje. Pomocou neho môžeme celkom dobre posúdiť aj zdravotný stav, napríklad kvalitu zubov alebo odhaliť prípadné tráviace problémy. Veď už v časoch 400 rokov pred Kristom vtedajší „lekári“ hodnotili stav svojich pacientov práve pomocou dychu.

Oveľa náročnejšou úlohou je odhaľovanie skrytých zdravotných ohrození u človeka, ktorý je ešte dnes zdravý, a práve jej plneniu sa venovali vedeckí pracovníci, ktorí nakoniec uviedli produkt s názvom Na-Nose.

Absolútne neinvazívna metóda

Na-Nose je, podľa slov výrobcu, lacné zariadenie na identifikáciu zdravotných ohrození priamo z dychu pacienta. Mohlo by stáť iba približne 30 amerických dolárov. Z pohľadu pacienta je to absolútne neinvazívna metóda, ako poskytnúť lekárom vzorku, z ktorej budú čerpať informácie.

Koncept je nasledovný: vedci spravili testy s 1404 ľuďmi, z ktorých 800 boli nositeľmi jedného zo 17 rôznych ochorení. Zariadenie Na-Nose, ktoré dokáže veľmi precízne analyzovať tieto jednotlivé chemické zložky dychu, dokázalo rozpoznať, aké prvky sú typické pre konkrétne ochorenia. Takzvané prchavé organické zlúčeniny (anglicky VOC, volatile organic compounds) sú priamo v zariadení zachytávané a analyzované, pričom pre jednotlivé ochorenia sú typické. Spomenutých 17 ochorení sa prejavuje 13 rôznymi chemickými zložkami. To znamená, že keď Na-Nose nájde v pacientovom dychu niektoré z organických zlúčenín, upozorní na ne ako na potenciálne ohrozenie zdravia.

Zaujímavosťou je, že tieto prchavé organické zlúčeniny sa nachádzajú aj v dychu človeka, ktorého ochorenie sa ešte neprejavilo na jeho zdravotnom stave. To znamená, že obyčajnou preventívnou prehliadkou u lekára by bolo možné odhaľovať nábeh na rakovinu pľúc. Pri rakovine pľúc je včasné zistenie ochorenia celkom zásadné, pretože umožňuje dosahovať nepomerne nižšiu úmrtnosť pacientov. Tvorcovia prístroja Na-Nose vo svojom videu tvrdia, že v konkrétnom prípade rakoviny pľúc dokáže včasná diagnostika zvýšiť mieru prežitia pacientov z 10 až na 70 percent. To je niečo úžasné.

O rozpoznávanie jednotlivých zložiek v dychu sa stará počítač. Ten všetko zhodnotí a k lekárovi sa dostane presná správa o zisteniach a predpokladaných ochoreniach. Včasne diagnostikovať je možné napríklad rakovinu, sklerózu, zlyhávanie obličiek a mnohé ďalšie ochorenia.

Zdroj: Detecting Disease Through Breath Prof. Hossam Haick Technion (youtube.com)

Testovanie analýzy dychu zariadením Na-Nose malo až 86-percentnú úspešnosť, uvádzajú jej tvorcovia v štúdii, ktorú zverejnili v magazíne American Chemical Society Nano.


Zdroje: Detecting Disease Through Breath Prof. Hossam Haick Technion (youtube.com), American Chemical Society Nano, New Device Can Diagnose Diseases Just By Sniffing Your Breath


ODPORÚČAME AJ:
Budeme si raz robiť tehotenské ultrazvuky doma vlastným mobilom?
DNA laboratórium pre každého je menšie ako notebook
Budúci medici si vedia vďaka špeciálnej tlačiarni vytlačiť živé bunky
Ako vidí človek s bionickým okom za 190-tisíc eur?
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?

Komentáre