Technológie

Americká firma chce oživiť 20 klinicky mŕtvych ľudí

"Firma zaoberajúca sa biotechnikou má v úmysle priviesť späť k životu celkovo 20 ľudí, ktorí sú dnes považovaní za klinicky mŕtvych."

Erik Stríž, 5. mája 2016 12:00
Firma z USA chce využívať dobre preverené stimulačné techniky a prístroje, aby priviedla pacientov z klinickej smrti do života. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Morálna dilema alebo príležitosť zlepšiť zdravotnú starostlivosť? Každý sa bude na snahu americkej spoločnosti Bioquark, Inc. pozerať inak a pravda bude, ako vždy, kdesi uprostred. V slovnom spojení “klinicky mŕtvi ľudia” má slovo “klinicky” veľmi veľký význam, pretože nám odhaľuje skutočné zámery biotechnickej spoločnosti z Filadelfie. Teraz vieme, že nechce oživovať ľudí, ktorí sú už dávno odpojení od všetkých prístrojov a prebiehajú v nich posmrtné procesy. Žiadna zombie apokalypsa teda nehrozí.

Wikipédia píše, že klinická smrť je definovaná ako zástava životne dôležitých funkcií organizmu - dýchania a/alebo činnosti srdca, avšak v tomto štádiu ešte nedochádza k nezvratnému poškodeniu mozgového tkaniva. To je zásadný rozdiel v porovnaní s biologickou smrťou, ktorá je absolútne nezvratná.

Pre spoločnosť Bioquark je táto skutočnosť kľúčová, pretože oživovať môže iba ľudí, ktorí sú schopní žiť plnohodnotný život. Firma má v pláne pomocou vlastných technológií zabezpečiť pomocou elektrostimulácie aktivovanie nevedomých procesov, akými sú krvný obeh či dýchanie. Projekt s názvom ReAnima Project potrvá šesť týždňov a spoločnosť vo svojom vyhlásení uvádza, že veria v pozitívne výsledky do dvoch či troch mesiacov.

Exhumácia mŕtvych nehrozí, takisto ani oživovanie ľudí, ktorí zomreli aj biologicky. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Toto reprezentuje prvý pokus svojho druhu a krok v ústrety eventuálneho odvrátenia smrti ešte počas našich životov. Aby sme mohli dosiahnuť ciele tejto komplexnej iniciatívy, skombinovali sme biologické regeneratívne medicínske nástroje s už existujúcim medicínskymi zariadeniami na stimulovanie nervového systému, ktoré sa používajú u pacientov s inými závažnými poruchami vedomia. Dúfame, že výsledky uvidíme po dvoch či troch mesiacoch.Bioquark, Inc.


Ambície americkej firmy nie sú iba samoúčelné alebo určené na to, aby pútali pozornosť bulváru. Cieľom spoločnosti je pomocou stanovenia veľkých cieľov dosahovať aj tie menšie, ktoré by pomohli robiť zdravotnícku starostlivosť ešte efektívnejšou. V praxi by to mohlo znamenať, že sa ležiaci pacienti napojení na prístroje možno v blízkej dobe dočkajú malej revolúcie v podobe účinnej liečby.


ODPORÚČAME AJ:
Keď rastlinný olej nie je tak zdravý, ako si myslíte
Problémy s 3D filmami? Vaše dieťa možno trpí poruchou videnia
Boj s tuberkulózou: Slovenskí vedci pomáhajú na medzinárodnej úrovni
Priveľa opaľovania znižuje hladinu vitamínu D v tele

Komentáre