Technológie

Lepšie je mať v telefóne antivírus , než mať v ňom vírus

"Moderné mobilné telefóny so svojou otvorenosťou prinášajú aj riziká. Našťastie, hrozbám sa dnes môžeme brániť jednoducho a celkom zadarmo. "

Erik Stríž, 26. februára 2015 10:00
Sony Xperia E4g Foto: Sony

Sloboda prináša aj riziká

Smartfóny zásadným spôsobom zmenili moderný svet. Jedno zariadenie je naším každodenným spoločníkom od skorého rána až po chvíle, kedy sa ukladáme do postele. Telefóny nahradili budíky, kalkulačky, komunikátory fotoaparáty, internetové terminály, poznámkové bloky, baterky na kľúčik a v neposlednom rade aj samotné USB kľúče.

To všetko je možné aj vďaka tomu, že sú otvorené. To znamená, že poskytujú programátorom možnosť modifikovať systém tak, aby umožňoval nové funkcie. Váš telefón možno v sebe nemal hneď zabudovaný Instagram, ale mohli ste si ho nainštalovať a používať. Aplikácie sú skvelá vec, najmä ak nám pomáhajú byť v kontakte s priateľmi a lepšie vykonávať svoju prácu, zároveň sú však veľkou hrozbou. Existujú možno tisíce aplikácií, ktorých cieľom je poškodiť používateľa telefónu stratou osobných údajov, prípadne ich zneužitím s vidinou zisku. Ak sledujete správy, celkom určite ste zaregistrovali prípady ľudí, ktorí dokonca prišli o reálne peniaze.

Najvďačnejším terčom takýchto útokov sú majitelia telefónov a tabletov so systémom Android. Systémy Windows a Apple iOS sú takisto do určitej miery náchylné na prepustenie škodlivého kódu, ale ich menšia otvorenosť v jeho šírení vo všeobecnosti zabraňuje. Preto sa budeme venovať prednostne systému Android a jeho ochrane.

Problémom sú aplikácie, ktoré umožnia preniknúť do systému takzvaný vírus. Popravde, vírus nie je celkom správne označenie, ale za posledné desaťročia zľudovelo - v skutočnosti pre nás hrozbu predstavuje akýkoľvek škodlivý kód, nielen vírusy. Napríklad malvér, pishing, červy a rôzne iné druhy programov, ktoré majú za cieľ robiť v telefóne alebo tablete problémy.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Antivírusy sú zadarmo a fungujú

Pritom je ochrana taká jednoduchá a skutočne efektívna. Sú ňou antivírusy, ktoré spoľahlivo filtrujú nebezpečné aplikácie a keď nie ich samotné, tak zamedzujú šíreniu konkrétneho škodlivého kódu.

Tieto antivírusy fungujú na pomerne jednoduchom princípe: pravidelne cez internet aktualizujú dabatázu ohrození aj s ich typickými prejavmi. Tieto prejavy potom hľadajú v mobilnom telefóne a keď ho nájdu, aplikujú proces, ktorý už predtým vymysleli a naprogramovali softvéroví experti. Na jednej strane fungujú antivírusy jednoducho, avšak rozsah práce, ktorý stojí za elimináciou hrozieb, je pre jedného človeka vyslovene neúnosný. Je to taký skrytý boj medzi hackermi a expertmi na bezpečnosť, ktorý sa deje priamo v našom mobilnom telefóne.

Paradoxné je, že aj pri výbere správneho antivírusu si musíte dávať pozor. Nainštalovať na svoj telefón neoverený a verejnosti neznámy antivírus sa rovná pozvánke škodlivého telefónu do telefónu aj s uvítacím pohárom šampanského. Keď ste sa už rozhodli nainštalovať na svoj mobil alebo tablet antivírus, určite sa rozhodujte pre overené a spoľahlivé riešenia, experimenty radšej nechajte bokom.

Bezpečnostný softvér je dostupný celkom zadarmo Foto: Google Play

Známych a preukázateľne spoľahlivých antivírusov je celá kopa, stačí si vybrať. Určite však odporúčame vybrať si niektorý z nasledovných, všetky sú pritom bezplatné:

Mobile Security & Antivirus od slovenskej spoločnosti ESET


Slovenská firma ESET je svetovým fenoménom v otázke elektronickej bezpečnosti. Okrem špičkového softvéru pre počítače má svoju aplikáciu aj pre mobilný systém Android, ktorý sa teší veľkej obľube. Tento balík mobilnej bezpečnosti používa viac ako milión ľudí na celom svete a nezávislé testy ukázali, že spoľahlivo odhalí 99,3% všetkých bezpečnostných hrozieb.

Okrem toho, že kontroluje pamäť telefónu v reálnom čase, má aj širokú paletu ďalších bezpečnostných funkcií a je aplikácia bezplatná.

AntiVirus FREE od spoločnosti AVG Mobile


Spoločnosť AVG poznajú mnohí z nás ako antivírus zo stolných počítačov a notebookov. Tento antivírus stále bojuje o priazeň používateľov so svojím konkurentom AVAST. Je však nevyhnutné uznať, že riešenia od AVG sú na rovnako dobrej úrovni ako produkty firmy AVAST.

Mobilná verzia antivírusu pokrýva všetky potreby používateľov a dodnes si ju stiahlo dovedna viac ako 100 miliónov ľudí. To je skoro neuveriteľné číslo a zaujímavý je aj fakt, že až dve tretiny hlasujúcich ohodnotilo tento antivírus plnou spokojnosťou. Sú to viac ako dva milióny ľudí.

Mobile Security & Antivirus od spoločnosti AVAST Software


Antivírus od firmy AVAST má rovnako dobré hodnotenie ako riešenie od AVG (4,4 bodov z 5), ale má o niečo väčšiu používateľskú základňu. Aplikáciu si podľa štatistík Google stiahlo niečo medzi 100 až 500 miliónov ľudí.

Antivírus od AVAST sleduje v telefóne prakticky všetko, vrátane SMS správ a telefonátov. Keď si vyberiete platenú verziu, môžete dokonca na diaľku ovládať svoj telefón pre prípad, že by sa stal predmetom krádeže.

CM Security od spoločnosti Cheetah Mobile


Bezpečnostný softvér od spoločnosti Cheetah Mobile je mimoriadne zaujímavou aplikáciou, ktorú dnes majú problém prekonať všetky uvedené aplikácie vyššie.

Súčasťou tejto bezplatnej služby je celá kopa funkcií vrátane vyhľadávania škodlivého kódu v priamom prenose, zabezpečenia proti krádeži, viacvrstvovej ochrany, blokovania hovorov vďaka blacklistu či dokonca vytvorenia fotky osoby, ktorá trikrát nesprávne zadala odomykacie heslo telefónu.

Antivírus CM Security dodnes vyskúšalo viac ako 200 miliónov ľudí, pričom viac ako sedem miliónov z nich udelilo aplikácii najvyššie možné hodnotenie! Toto by mal pomerne presvedčivý argument na to, aby ste si do telefónu nainštalovali práve túto aplikáciu. Dobrou správou je, že je celkom bezplatná a kontrola telefónu trvá iba niekoľko sekúnd.


ODPORÚČAME AJ:
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka
Zázračný tablet s úžasným displejom a zvukom
Nadpriemerný tablet a priemerný notebook v jednom tele
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne

Komentáre