Technológie

Posledná inovácia v golfe: automatický nosič vybavenia

"Prichádza vynález, ktorý nosičov odstrčí na vedľajšiu koľaj: automatický nosič golfového náradia."

Erik Stríž, 9. júna 2017 13:00
Automatický nosič golfového náradia Foto: YouTube
Nosiči golfových palíc, takzvaní caddies, sú samozrejmou súčasťou golfových turnajov. Je to práca, ktorá sa môže zdať ako nudná a nezaujímavá, avšak títo chlapci zarábajú naozaj veľké peniaze - vraj až 8 percent zo zisku jeho „šéfa“ a v prípade víťazstva dokonca 10 percent. Nosiči registrovaní v asociácii PGA Tour si údajne každý rok prilepšia až o 600-tisíc amerických dolárov!

A teraz prichádza vynález, ktorý nosičov odstrčí na vedľajšiu koľaj. Automatický nosič golfového náradia je niečo, čo už dávno chýbalo športovcom, ktorí na vlastného živého nosiča nemajú dosť peňazí. Namiesto toho zaplatia jednorazovú čiastku za nákup tohto elektrického minivozika a všetku tú náročnú prácu nechajú na robotovi.

Automatický nosič vybavenia sa volá jednoducho eWheels, jazdí na elektrinu a dá sa ovládať pomocou malého diaľkového ovládača. Jeho dosah je asi 45 metrov a je vybavený výkonnou batériou, aby sa jeho majiteľ nemusel sám namáhať s premiestňovaním batohu s kolieskami. Ak sa eWheels dostane za dosah ovládača, sám sa zastaví a počká na ďalší pokyn od majiteľa.

Má síce iba tri kolesá, je však stabilný a dokáže jazdiť aj po strmom svahu. Jeho telo je vodotesné a v dvoch zadných kolesách sú umiestnené dva samostatné motory, aby sa pomocou ich spolupráce dosahovali dobré jazdné vlastnosti, ak to tak možno nazvať.

Ak ste si doteraz vraveli, že golf je zvláštny šport, pretože v ňom športovci nevykonávajú žiadnu fyzicky náročnejšiu aktivitu, najnovší vynález vás v tomto dojme ešte viac utvrdí.

Zdroj: The Latest Inventions, Gadgets and Technology! #20 (YouTube)

História golfu nie je celkom zrejmá

Golf vznikol v Európe niekedy na prelome 13. a 14. storočia. Zrejme to bolo v Škótsku, pretože práve v meste Gloucester sa našiel dosiaľ najstarší výjav niečoho, čo by sme mohli považovať za golf. Je spracovaný do kameňa, ktorý je súčasťou miestnej katedrály, vyrobený bol okolo roku 1350. Ide o muža držiaceho palicu, ktorou udiera loptičku. Údajne sa v tých časoch pasieri zabávali tým, že palicami odrážali kamene do dier v zemi, ktoré vytvorili divé králiky ako nory.

O tom, že sa golf postupne udomácňoval medzi zámožnými svojej doby, svedčí aj dokument z roku 1424, v ktorom škótsky kráľ Jakub I. zakazuje hrať golf v nedeľu. Veľa ďalších zmienok o tomto športe pre bohatých 15. storočia však neexistuje.
Ilustračná fotografia. Garmin Approach S6 Golf Foto: Garmin


Prvý skutočný a aj pravidlami podmienený klub bol založený v roku 1744 v Edinburgu a v roku 1754 boli vydané vôbec prvé pravidlá golfu ako športu - stalo sa tak v meste St. Andrews. Odvtedy začali vznikať kluby po celom svete a dnes je golf rešpektovaným a stále obľúbenejším športom.


ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre