Technológie

Apple priznal problémy v procesoroch, niektoré už zaplátal

"Chyba Meltdown sa týka len čipov firmy Intel, avšak chyba Spectre sa takmer všetkých počítačových čipov vyrobených za uplynulých 10 rokov."

TASR, 7. januára 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Apple uviedol, že diery spôsobené bezpečnostnými chybami procesorov, sa týkajú všetkých počítačov Mac rovnako ako mobilných telefónov iPhone a tabletov iPad. Americký koncern však v noci na piatok zdôraznil, že už vydal niekoľko "záplat" a že zatiaľ nič nenasvedčuje, že by boli tieto chyby využité.

Koncern Google a ďalší experti na bezpečnosť v stredu (4.1.) informovali o dvoch chybách procesorov nazvaných Meltdown a Spectre, ktoré umožňujú hekerom dostať sa k dátam užívateľov, ako sú napríklad heslá. Chyba Meltdown sa týka len čipov firmy Intel, avšak chyba Spectre sa takmer všetkých počítačových čipov vyrobených za uplynulých 10 rokov.

Apple uviedol, že bezpečnostnú chybu Meltdown už "zaplátal" v najnovších verziách operačných systémov pre iPhony, iPady, počítače Mac rovnako ako multimediálne centrum Apple TV. Meltdown sa netýka hodiniek Apple Watch. Koncern chce v najbližších dňoch tiež vydať záplaty pre prehliadač Safari na chybu Spectre, ktoré by ju mali odstrániť.

Komentáre